Çocukların sağlığı için bakanlıklardan ortak hamle

Çocukların sağlığı için bakanlıklardan ortak hamle

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları, çocukların daha sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için “Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek” projesini tüm Türkiye’de uygulamaya koydu.

Türkiye genelinde çocuk sağlığına yönelik kapsamlı programın tanıtımı, Güngören'deki 50. Yıl Ahmet Merter İlkokulu'nda yapıldı. Programda konuşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, daha önce İstanbul'da görevdeyken lokal olarak yaptıkları "Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek" programını bugün Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye genelinde başlattıklarını söyledi. Geleceği oluşturan, sabrın, bilginin ve özverinin mesleği olan öğretmenlere teşekkür eden Memişoğlu, "Bizler bugünün, yakın dönemin sağlığını yönetiyoruz, onlar toplumun geleceğinin sağlığını inşa ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde geliştiren ve üreten sağlık modeliyle, sağlıklı Türkiye Yüzyılı programını başlattıklarını belirten Memişoğlu, şöyle konuştu: "Sağlıklı kalmayı öncelik tutuyoruz. Yani koruyan, bedenine bakan ve sağlıklı bir toplum oluşması için beslenmesinden hareketine, alışkanlıklarından günlük yaşamına kadar her konuda sağlıklı kalmak için bilinçli olan, kendini geliştiren bir toplum hedefindeyiz. Onun için bunun başında toplumun eğitimi, kendini geliştirmesi gerekiyor. O nedenle biz her zaman söylediğimiz gibi koruyucu sağlığın temeli olan aile hekimliğini ve bu aile hekimliğiyle beraber sağlıklı hayat merkezlerimizin çok daha fazla kullanılmasını, oradan sağlık kültürünün oluşturulmasını amaçlıyoruz. O nedenle sağlıklı hayat merkezlerimizle birlikte insanlarımızın sağlık kültürünü arttırmak için saha programı başlattık."

Kilo, kötü beslenme, kötü alışkanlık ve hareketsizliğin toplumda en büyük riskleri oluşturduğunu vurgulayan Memişoğlu, bunlarla mücadelenin sadece sağlık hizmetleriyle başarılamayacağını, bireylerin ve toplumun her kesiminin çabası ve katkısıyla bu mücadelenin yürütülebileceğini kaydetti. Memişoğlu, çocukların sağlık bilincini ve kültürünü artırmak amacıyla oluşturdukları program kapsamında öğrencilerin derslerde öğrendikleri sağlık bilgisini, sağlık çalışanlarıyla ambulanslara, UMKE araçlarına ve acil durum hastanelerine dokunarak ve hissederek, koruyucu sağlığı benimsemesini amaçladıklarını dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı teşkilatlarına teşekkür eden Memişoğlu, bugün yaptıkları işin esasında gelecekteki toplum sağlığını, aynı zamanda da sağlıklı bir toplumu oluşturacağını belirtti. Programa katılan çocuklara bazı tavsiyelerde bulunan Memişoğlu, "Bundan sonra siz bizim için sağlık elçisisiniz. Hayırlı, uğurlu olsun hepinize. Artık geleceğimizin sağlığı emin ellerde." diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN: HER İŞİN MERKEZİNE İNSANI KOYUYORUZ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de bu tip protokolleri çok yaptıklarını ancak protokollerin hayata geçmesinin, anlam kazanmasının öğretmenlerin ilgisiyle olduğunu ifade etti. Bakan Tekin, eğitim yolculuğunda kendileriyle yol arkadaşlığı yapan, bu konuda en ücra köşelerdeki okullarda bile kendilerine destek olan, kamuoyunda yalan, yanlış, iftira, dedikodu hiçbir şeye itibar etmeyen öğretmenlere teşekkür etti. İnsan hakları açısından bakıldığında temel parametreyi kaçırmadan düşünmeleri gerektiğinin altını çizen Tekin, "Temel parametremiz insanın sağlıklı bir biçimde hayatına devam edebilmesi. Yani toplumdaki diğer kamu hizmeti yürüten sektörlerin tamamı aslında insanın sağlıklı bir biçimde hayatını yürütebilmesi için düzenleme yaptığımız alanlar." dedi.

Sağlıklı bir insan, toplum ve dünya temin etmek için üzerlerine düşen sosyal sorumluluk alanlarında hizmet vermeye çaba sarf ettiklerini kaydeden Tekin, şunları kaydetti: "Her işin merkezine insanı koyuyoruz. İnsanın hem vücut bütünlüğünün hem ruh sağlığının sağlıklı bir biçimde işleyebilmesi için biz üstümüze düşenleri yapmak durumundayız. Dolayısıyla sağlığımızı korumak ve ilgili tedbirleri almakla yükümlü olan Sağlık Bakanlığı yetkililerine de ayrıca teşekkür etmek isterim. Milli Eğitim Bakanlığı olarak işin merkezine önce sağlıklı bir birey, sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir dünyayı koyarak hareket ediyoruz. Yaptığımız iş aslında buna hizmet etmek durumunda. Yani bütün eğitimimizi çocuklarımızın vücut bütünlüğünün, temel yaşam hürriyetlerinin sağlanabilmesi, yaşamını devam ettirebilmesi ve yaşam fonksiyonlarını eksiksiz bir biçimde yürütebilmesi için kendi çocuklarımızı, gençlerimizi yetiştirmeye çaba sarf ediyoruz."

Bakan Tekin, eski müfredatın kazanım odaklı olduğunu ve çocukları bilgiyle donatmayı hedeflediğini ancak bilginin yaşam becerilerine dönüşmesi gerektiğini, bu nedenle de temel paradigması beceri olan bir program mantığı benimsediklerini anlattı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında birçok yenilik yaptıklarını aktaran Tekin, "Biz dedik ki akıl ve ruh dinginliği olan, akıl ve ruh sağlığı yerinde bireyler yetiştirmek istiyoruz. Bu bireyler güçlü, sağlıklı bir toplum inşa edecek. Sağlıklı bir toplumun ardından da ülkemiz, sağlıklı bir dünyanın inşası için mücadele eden güçlü bir ülke haline gelecek." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni öğretim programlarının merkezinde değer temelli bir eğitim anlayışının yer aldığını vurgulayan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin odağında sağlıklı bir toplumun inşa edilebilmesi için başkalarına iftira atmayan, hakaret etmeyen, yalan konuşmayan, bireysel farklılıklara hoşgörüyle yaklaşan yöneticiler yetiştirmenin yer aldığını ifade etti. Tekin, toplumun diğer kesimlerinin desteği olmadıkça bu yolculukta yetim, öksüz ve yalnız kalacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.