Deprem çantasında neler olmalı?

Deprem çantasında neler olmalı?

Deprem sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaç malzemelerini temin edebileceğiniz bölgelere hemen ulaşamayabilirsiniz. Bunun için afet öncesi deprem çantası hazırlamalıyız. Peki deprem çantası nedir ve içerisinde neler olmalı?

Deprem, yer kabuğundaki fay hatlarındaki yer hareketleri sonucu oluşan sarsıntıların ortaya çıktığı doğal bir olaydır. Deprem sonrası dayanıklı olmayan bina ve yapılar, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Özellikle gece ve soğuk hava şartlarında gerçekleşen deprem, afetzedeler ve kurtarma ekipleri için zorlu şartlar altında mücadele verirler. Deprem sonrası yiyecek, içecek, temel ihtiyaç ve barınma yerlerine hemen ulaşamayabiliriz. Bunun için her evde deprem çantası bulundurmak gerekir. Deprem sonrası ihtiyaç duyacağımız malzemeleri deprem öncesi hazırlayacağımız çantadan temin edebiliriz. Peki deprem çantası nedir ve içerisinde neler olmalı?

DEPREM ÇANTASI NEDİR?

Depremden korunma yöntemleri konusunda alınacak en önemli tedbirlerin başında, deprem çantası hazırlamak gelir. Deprem çantası, bir depremin olası etkilerine karşı bir insanın hayatını koruyacak temel ihtiyaç maddelerinin bulunduğu bir çanta anlamında kullanılır. Bu çanta, içinde su, ilk yardım malzemeleri, yiyecek, içecek vb. gibi öğeler bulunabilir. Amaç, deprem anında insanların acil ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmaktır.

DEPREM ÇANTASININ İÇERİSİNDE NELER OLMALI?

Deprem çantası, deprem durumunda hayatta kalmaya yardımcı olacak temel ihtiyaçları taşımak amacıyla kullanılan bir çantadır. İçerisinde bulunması gereken eşyalar arasında şunlar bulunabilir:

-Su: birkaç litre su, hastalanma, açlık veya yorgunluk gibi durumlarda gerekli olabilir.

-Yiyecek: uzun süreli bir afet durumunda yeterli miktarda yiyecek, özellikle de açlığı önleyebilecek protein ve vitamin içeren yiyecekler bulunmalıdır.

-İlk yardım çantası: bandaj, merhem, aspirin, gaz maskesi vb.

-Aydınlatma kaynağı: el feneri, pilli lamba

-Radyo: afet durumunda yerel yönetim veya acil durum hizmetlerinin açıklamalarını dinlemek için bir radyo bulunması gerekir.

-Tulum veya battaniye: soğuk veya rüzgârlı hava koşullarında sıcaklık ve rahatlık sağlamak için gereklidir.

-Su geçirmez kaplar: cep telefonu, kimlik ve para gibi değerli eşyaların suya maruz kalması durumunda korunması için gereklidir.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.