Diyetisyenler birlik oldu: “Mesleki haklarımız garanti altına alınmalı”
Akademik Diyetisyenler Derneği basın toplantısıyla mesleki haklarına yönelik mevcut ve potansiyel tehlikelere dikkat çekti. Dernek Başkanı Diyetisyen Füsun Bilgin Çakmak, “Mesleki haklarımızın yasa ile garanti altına alınmasını talep ediyoruz” dedi.
Akademik Diyetisyenler Derneği, düzenlediği basın toplantısıyla mesleki haklarına yönelik mevcut ve potansiyel tehlikelere dikkat çekti. Dernek Başkanı Diyetisyen Füsun Bilgin Çakmak, Sağlık Bakanlığı’nın denetim yetkisinin olumlu bir adım olduğunu belirtirken, serbest çalışan diyetisyenlerin karşılaştığı fiziksel şartlar ve istihdam kısıtlarının mesleği zorlaştırdığını vurguladı. Çakmak, deprem dayanıklılık raporu zorunluluğunun kaldırılmasını, sahte diyetisyenlerle acil mücadele edilmesini ve Diyetisyenler Meslek Yasası’nın bir an önce Meclis’ten geçmesini talep etti. Çakmak, “Mesleki haklarımızın garanti altına alınmasını talep ediyoruz” dedi.
“SAĞLIK BAKANLIĞI DENETİMİNDE ÇALIŞACAĞIMIZ İÇİN MUTLUYUZ”
Akademik Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Diyetisyen Füsun Bilgin Çakmak, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık meslek mensupları için getirdiği denetim standartlarının meslektaşları için büyük bir kazanım olduğunu belirtti. Ancak her yıl yaklaşık 5 bin diyetisyenin mezun olmasına rağmen, kamu sektöründe sadece 250 ila 300 diyetisyenin atanabildiğine dikkat çeken Çakmak, bunun sonucu olarak binlerce diyetisyenin serbest meslek mensubu olarak çalışmaya yöneldiğini vurguladı. 29 Mart 2025 tarihinde yayınlanan yönetmelikte ise serbest meslek mensubu diyetisyenler için getirilen bazı fiziksel şartların ve meslek kapsamı dışındaki maddelerin, meslektaşları zor durumda bıraktığını ifade eden Çakmak, şunları söyledi:
“Öncesinde Belediye ruhsatlı çalışırken Sağlık Bakanlığına bağlanabilmek için hem tanındığı lokalizasyondan uzaklaşmak, hem de ekonomisini oldukça zorlayarak yeniden uygun yer bulmak zorunda kalmaktadır.”
“MADDELERİN REVİZESİNİ TALEP EDİYORUZ”
Farklı meslek gruplarının birlikte çalışmasının engellenmesinin istihdamı olumsuz etkilediğini belirten Çakmak,“Farklı meslek gruplarının bir arada çalışmasının engellenmesi ekonomik koşullarda ve sağlık gereksinimleri kapsamında multi- disipliner yaklaşımı yavaşlatacak ve toplumun daha çabuk ve dolaysız sağlık hakkını engelleyecektir” diye konuştu. Ayrıca, bir sağlık meslek mensubunun yanında meslektaşlarını çalıştıramamasının istihdamı engelleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Çakmak, “İstihdamın artması için bu maddelerin revizesini talep ediyoruz” dedi.
DEPREM DAYANIKLILIK RAPORU MADDESİ KALDIRILMALI
Çakmak, ülkemizin deprem gerçeğinin farkında olduklarını ve devletimizin bu konudaki hassasiyetinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Fakat mevcut uygulamada işletmelerin, bulundukları yer için deprem dayanıklılık raporu alma zorunluluğunun büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayan Çakmak, şu cümleleri aktardı:
“Uygun işyeri bulmak ise imkansıza yakındır. Devletimiz, tüm mülk sahiplerine deprem dayanıklılık raporunu zorunlu tutarak, hepimizin güvende olmasını sağlayabilir. Yüzlerce daireden oluşan yüksek katlı yapıların, 1 dairesinde iş yapan işletmelerden istenilen bu rapor için maddi olarak da mülk sahiplerini ikna etmek mümkün olmamaktadır. Talebimiz bu maddenin kaldırılması veya hepimizin güvenliği için tüm mülk sahiplerinden veya site yönetimlerinden istenmesidir.”
SAHTE DİYETİSYENLER ENGELLENMELİ
Çakmak, sosyal medyada hızla yayılan sahte diyetisyenler sorununa da dikkat çekti. Halkın, kimlerin gerçek diyetisyen olduğunu ayırt edemediğini kaydeden Çakmak, bu durumun halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Sosyal medya platformlarında herkesin beslenme önerisi verdiğine, zayıflama ve sağlık ürünleri pazarladığına işaret eden Çakmak, “Düzenli olarak gördüğümüz organ yetmezliği haberleri, durumun vahametini anlamamız açısından yeterlidir. Sağlık Bakanlığımız öncülüğünde sahte diyetisyenlerle mücadele etmek için geç kalmadan, hızlıca aksiyon alınmalıdır. Bu kişiler, yetkisiz sağlık hizmeti sunumu kapsamında değerlendirilmeli ve örnek olacak cezalar ile önleri kesilmelidir” ifadelerini kullandı.
DİYETİSYENLER MESLEK YASASI MECLİSTEN GEÇMELİ
Halk sağlığını tehdit eden olumsuz gelişmelere ve beslenmeye bağlı kronik hastalıklardaki artışının altını çizen Çakmak, “Problemlerin çözümü için atılacak en önemli adım, Diyetisyenler Meslek Yasası'nın meclisimizden geçirilmesidir. Anne karnından başlayarak beslenmenin olduğu her alanda ve ayrıca önleyici ve koruyucu sağlık politikalarının vazgeçilmez bir parçası ve hatta omurgası olan biz diyetisyenlerin mesleki haklarının garanti altına alınmasını ve mesleki müdahalelerin artık son bulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.