Doğu Karadeniz’de Türk somonu hasadı başladı
Doğu Karadeniz’de Eylül-Kasım aylarında barajlardan denize bırakılan Türk somonlarında hasat dönemi başladı.
Doğu Karadeniz’de Eylül-Kasım aylarında barajlardan denize bırakılan Türk somonlarında hasat dönemi başladı. Nisan ayında başlayan ve 1 Temmuz’a kadar devam edecek olan süreçte yaklaşık 4 kilograma ulaşan somonlar denizden çıkarılarak titizlikle işleniyor ve ihracata hazırlanıyor.
Hasat edilen somonlar Karadeniz kıyılarındaki modern tesislerde işlenerek dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Türkiye 2024 yılında somon ihracatından yaklaşık 500 milyon dolar gelir elde etti. Yılın ilk dört ayında ise bu rakam 117 milyon dolara ulaştı. Uzmanlar somonun Türkiye için önemli bir döviz kaynağı haline geldiğine dikkat çekiyor.
EN BÜYÜK İHRACAT KALEMLERİNDEN
Politek Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, Türk somonunun bölge ve ülke ekonomisi açısından stratejik bir ürün olduğunu vurguladı. Altun, “Bölgemizde fındıktan sonra en büyük ihracat kalemlerinden biri somon. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında barajlardan denize bıraktığımız 500 gramlık yavrular 7 aylık süreçte 3-4 kilograma ulaşıyor. Bu dönemde hasadı yaparak yurt dışına ihracatını gerçekleştiriyoruz” dedi.
Kaynak:gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.