Dumansız Türkiye için yeni adım: Bireysel ceza geliyor
Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Demirkol: “Kapalı alanda sigara içen bireylere de işletmeyle birlikte cezai işlem uygulanacak.”
Sağlık Bakanlığı, ‘Dumansız Türkiye’ vizyonu kapsamında tütünle mücadelede yeni bir döneme girdi. Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, kapalı alanlarda sigara kullanımının önlenmesi amacıyla sadece işletmelere değil, bireysel olarak sigara içenlere de cezai işlem uygulanacağını açıkladı. 2025 yılı içinde şu ana kadar yaklaşık 4 bin ceza kesildiğini belirten Demirkol, yıl sonuna kadar 1000 sigara bırakma polikliniği hedeflediklerini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı’nın ‘Dumansız Türkiye’ vizyonu doğrultusunda denetimler artırıldı. Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, sigara denetimlerinde yeni bir uygulamanın başladığını ve artık kapalı alanda sigara içen bireylere de doğrudan ceza kesileceğini söyledi.
“BİREYSEL CEZA DÖNEMİ BAŞLADI”
Demirkol, “Bu denetimlerde daha da hassas olduğumuz konu; artık içen bireye de ceza uygulama, yani bireysel cezanın da işletmeyle beraber uygulanacağını tekrar hatırlatmak istiyoruz” diyerek bireysel sorumluluğun altını çizdi.2025 yılı içerisinde sadece çapraz denetimlerde 4 bine yakın cezai müeyyide uygulandığını belirten Demirkol, denetim ekiplerinin Emniyet Müdürlüğü ve kolluk kuvvetlerinin desteğiyle sahada aktif görev aldığını ifade etti.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ YAYGINLAŞIYOR
Tütünle mücadelede sadece cezai değil, destekleyici önlemlere de önem verdiklerini vurgulayan Demirkol, “Toplam 700’e yakın sigara bırakma polikliniğimiz mevcut. Son 3 ayda 150 yeni merkez açıldı. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 1000'e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Vatandaşların ücretsiz hizmet alabildiği bu merkezlerde sertifikalı uzman hekimler görev yapıyor.
YÜZDE 85 BAŞVURU ARTIŞI
“İdeal kilonu öğren, sağlıklı yaşa” projesi kapsamında, sokakta vatandaşlara boy-kilo ölçümü yapılırken, sigara bırakma bilgilendirmeleri de yapıldı. Bu uygulama sayesinde sigara bırakma polikliniklerine başvurularda yüzde 85 oranında artış görüldü.Demirkol, sadece tütün ürünlerinin değil, elektronik sigara ve puff gibi yasaklı ürünlerin de denetlendiğini belirtti. Kolluk kuvvetleriyle birlikte bu ürünlerin satışına yönelik operasyonların sürdüğünü ifade etti.
“SİGARA BÜYÜK BİR PANDEMİ”
Sigaranın her yıl dünya genelinde 8 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 100 bin kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlatan Demirkol, “Yılda 1,3 milyon insan sadece pasif maruziyetle hayatını kaybediyor. Bu çok büyük bir pandemi. Dumansız Türkiye için hep birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.