Dünya çapında anma töreni düzenlenecek

Dünya çapında anma töreni düzenlenecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hoca Ahmed Yesevi’nin öğretilerini Kastamonu'ya getiren Şeyh Şaban-ı Veli için her yıl uluslararası bir anma etkinliği düzenleme kararı aldı.

Başkent Ankara'ya 230 kilometre uzaklıktaki Kastamonu, TÜRKSOY tarafından 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçildi. Kuzeyin şirin illerinden biri olan Kastamonu'nun Kültür Başkent'i ilan edilmesiyle kent çok sayıda siyasetçiye, yurtiçi ile yurtdışından gelen gazeteciye ve davetliye ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 7 bin yıllık geçmişi olan ve 'Evliyalar Diyarı' olarak anılan Kastamonu, misafirlere her yönüyle tanıtıldı. 

BASIN MENSUPLARININ AKININA UĞRADI

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, tanıtım toplantısı kapsamında aralarında Yazı İşleri Müdürümüz Osman Akdoğan'ın da bulunduğu yurtiçinden ve yurtdışından gelen basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, il milletvekilleri, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov da bulundu. 

GÖK GÖNÜLLÜ EREN: ŞEYH ŞABAN-I VELİ

img_8727.jpg

Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu'da yıl içerisinde 50'ye yakın büyük etkinlik yapılacağını duyuran Bakan Kurtulmuş, "Bir taraftan buradaki yerel faaliyetler düzenlenecek. Bir taraftan Bakanlık olarak biz destek vereceğiz ve faaliyetler düzenlenecek. Uluslararası alanda Kastamonu’nun ve Türk kültürünün tanınabilmesi için çeşitli faaliyetler yapılacak" dedi. Kastamonu'nun bu unvanı hak ettiğini belirten Bakan Kurtulmuş, "  Kastamonu’ya bu unvan son derece yakışıyor. Kastamonu’nun Asya’nın derinlikleri ile de bağı vardır. Hz. Peygamber’den sonra başlayan, İslam’ın 2’nci büyük çıkışı Horasan erenlerinin marifetleri ile Anadolu’ya gelmiş, Hoca Ahmed Yesevi’nin öğretileri bu topraklara kadar Şeyh Şaban-ı Veli ile gelmiş, buradan Avrupa’nın içlerine ulaşmıştır. Şaban-ı Veli’nin düşünceleri Horasan erenlerine kadar gider. Kastamonu bu bağı sürdürebilen önemli şehirlerimizden birisidir. Bu Anadolu topraklarının ebedi topraklarımız olması sadece kılıçlarla değil, gök gönüllü insanların öğretileri ile olmuştur. Bu gök gönüllü insanların öğretileri ile buralar yoğrulmuştur. Şaban-ı Veli Anadolu topraklarının gök gönüllü erenlerinden birisidir" dedi.  

DÜNYA ÇAPINDA ANMA TÖRENİ DÜZENLENECEK

Şeyh Şaban-ı Veli'ye bakanlık olarak ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Bakan Kurtulmuş, türbenin bu yıldan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesine alındığını açıklayarak, “Bundan sonra Konya’daki Şeb-i Aruz gibi dünya çapında bir tören haline getiriyoruz. Kastamonu yaklaşık 7 bin yıllık bir yerleşim yeri. 900 yıldır da Müslümanların elinde. Kastamonu hiç işgale uğramayan bir bölgemiz. Kurtuluş Savaşı’nda İstanbul’dan gelen cephaneyi İstiklal Yolu ile Anadolu’ya taşıyan bir ilimiz" diye konuştu.

DERGAHTA ZEMZEM SUYU AKIYOR

aaaaaaaaaaaaa.jpg

Allah dostu Şeyh Şaban-ı Veli'nin türbesinin bulunduğu dergahın bahçesinde akan suyun zemzem tadında olduğu kabul ediliyor. Yapılan tahlillerin bunu kanıtladığı belirtiliyor. Bunun için Hicaz’daki zemzem kuyusundan Kastamonu’ya, İstanbul’a, Bolu’ya, Bursa’ya, Buhara’ya, Semerkand’a, Endülüs’e ve Fas’a uzanan görünmeyen kanallar olduğuna inanılıyor. Suyun şifa olması nedeniyle hastalara, yaşlılara ve konuşamayan çocuklara içirildiği kaydediliyor.

30 BİN EVLİYA VAR

Kastamonu, Fatih Sultan Mehmet Han’ın annesinin doğduğu, büyüdüğü şehir olarak da biliniyor. Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan ise bu şirin kentte şehzadelik yapmış. Cem Sultan Bedesteni adında bir de eseri bulunuyor. Kastamonu evliyalar şehri olarak da anılıyor, 30 bin evliyanın olduğu söyleniyor. 

KASTAMONU YAŞAYAN BİR TARİH

Kastamonu'da bulunan tarihi ve turistik yerlerin bazıları şöyle: "Türkiye’nin ilk parkı olan Küre Dağları Milli Parkı. Dünyanın en büyük 4. mağarası olan Ilgarini, dünyanın en derin 2. kanyonu olan Valla, Ilıca Şelalesi, Türkiye’nin hiç çivi kullanılmadan yapılmış tek camisi ve 1400’ten fazla konak. Şehrin ana meydanında bulunan Kurtuluş Savaşını da simgeleyen Cumhuriyet Meydanı'ndaki anıt.  12. yüzyılda inşa edilmiş Kastamonu Kalesi, Sultan 2. Abdülhamit zamanında yaptırılan Kastamonu Saat Kulesi, Münire Medresesi, 1506 yılında zamanın kadısı tarafından yaptırılan Osmanlı döneminin ilk camisi olan Nasrullah Camii ve Külliyesi. Ayrıca bu camide Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nı ilk kez bu camide okumuş.

SOKAKLARI TARİHE ÇIKIYOR

Candaroğulları beyliğinin son hükümdarı ve Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından 1443-1461 yılları arasında yaptırılan Kurşunlu Han. 2 Beyazıt tarafından yaptırılan Balkapanı. 1547’de Kanuni Sultan Süleyman’ın Hazine Reisi Yakup Ağa tarafından yaptırılan Yakupağa Külliyesi. 1366’da Candaroğlu Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından Cuma Camii olarak yaptırılan, hiç çivi kullanmadan, tahtaların iç içe geçirilmesiyle yapılan bir cami olarak bilinen Mahmutbey Cami. Ilgaz Dağı Milli Parkı, İncekaya Kanyonu Cam Teras. 1901 yılında Kastamonu halkı tarafından yapılan Valilik binası. 

TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK MÜZESİ KASTAMONU'DA 

Türkiye'nin ilk ve tek şapka müzesi de Kastamonu'da bulunuyor. Farklı yıllara ait birbirinden değerli şapkalar Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde sergileniyor. Merkezde ayrıca, dantel sergisi, oyuncak bebek sergisi, fotoğraf sergisi, silah sergisi yer alıyor. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.