Dünya Çölyak Günü’nde farkındalık mesajı: Ankara örnek olmalı
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde gazetemize açıklamalarda bulunan Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, Ankara’da toplam 7 işletmenin glütensiz üretim yaptığını belirterek, “Ankara diğer illere örnek olmalı; glütensiz işletmeler çoğalmalı” dedi.
Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde Ankara ve Türkiye’nin gluten hassasiyetindeki farkındalık durumu hakkında değerlendirmede bulundu. Ankara’da 15 bin çölyak hastası olduğunu belirten Başkan Çınar, “Başkentte olmamıza rağmen halen glutensiz diyet ve çölyak konusunda bilgi kirliliği ve de bilgi eksikliği vardır. Tamamen glutensiz üretim yapan sadece 3 işletmenin olması bunun en belirgin örneğidir. Elbette ki 20 yıl öncesindeki duruma kıyasla olumlu yönde ilerlemeyi göz ardı edemeyiz. Ancak, yine de Ankara merkezdir. Ankara başkenttir. Diğer bütün illere örnek olmalıdır. Örneğin ayda bir geleneksel hale gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek tarafından düzenlenen Glutensiz Kahvaltılar biz çölyak hastalarının vazgeçilmezi olmuştur” dedi.
GLUTENSİZ KAHVALTI VAZGEÇİLMEZ OLDU
Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, gluten hassasiyetinin sadece bir gün de olsa iyi bir şekilde tanıtılması gerektiğini vurgulayarak böylece sağlıklı bir hayat sürdürebilmeleri için yapılan glutensiz üretimlerin doğru ve bilinçli olarak hayata geçirilebileceğini söyledi. Başkan Şebnem Ercebeci Çınar, “Başkentte olmamıza rağmen halen glutensiz diyet ve çölyak konusunda bilgi kirliliği ve de bilgi eksikliği vardır. Tamamen glutensiz üretim yapan sadece 3 işletmenin olması bunun en belirgin örneğidir. Elbette ki 20 yıl öncesindeki duruma kıyasla olumlu yönde ilerlemeyi göz ardı edemeyiz. Ancak, yine de Ankara merkezdir. Ankara başkenttir. Diğer bütün illere örnek olmalıdır. Örneğin ayda bir geleneksel hale gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek tarafından düzenlenen Glutensiz Kahvaltılar biz çölyak hastalarının vazgeçilmezi olmuştur” ifadelerini kullandı.
ŞEHİR DIŞINDAN GELİYORLAR
Başkan Şebnem Ercebeci Çınar, “Çölyaklıları sosyal sorumluluk yürekliliğiyle üretimlerinde düşünen diğer işletmeler ki onlar da biz de kendilerini biliyoruz. Sevgi Fırını, Ankara Pastası, Özhanedan, Flamingo, Cemali , Archers Burger gibi işletmeler, Ankaralı çölyaklıların olduğu gibi Ankara dışından gelen çölyaklıların da uğrak yeri olmuştur. Ancak, bu işletmeler özellikle tamamen glutensiz üretim yapan yerler çoğaltılmalıdır. Çölyak Derneği olarak en kısa sürede hayata geçireceğimiz pilot uygulamayla bu işletmeleri tamamen glutensiz, yarı glutensiz, vb. tanımlandırarak bayrak vermek suretiyle teşvik edeceğiz ve de çölyaklılara bir uyarı niteliğinde sınıflandıracağız” diye konuştu.
GLUTENSİZ DENETİMİ YAPILMALI
Çölyak hastalığı ile ilgili yetkililer tarafından atılan adımların sözde kalmayıp hayata geçirilmesini beklediklerine dikkat çeken Başkan Şebnem Ercebeci Çınar, “Marketler için gündeme getirilen glutensiz üretim bulundurma zorunluluğunun denetiminin yapılması gerekmektedir. Ayrıca glutensiz üretim yapan işletmeler dernekler tarafından değil yetkili makamlar tarafından denetlenerek glutensiz üretime uygun olup olmadığı tespit edilerek ve sertifika verilerek belgelendirilmelidir.
Uygun hareket etmeyen işletmelere uyarı yine yetkili makamlar tarafından verilmelidir. Ayrıca YÖK aracılığıyla üniversite yemekhaneleri için gönderilen yazısı işlevsel hale getirilmelidir. Bunun da takibi yapılmalıdır. Bugün Ankara’daki üniversitelerin sadece dördünde bu uygulanıyor” şeklinde sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.