Duyan KALPLER

Duyan KALPLER

Altındağ'daki Kemal Yurtbilir Engelliler Ortaokulu’nda bulunan işitme engelli 9 öğrenci, müzik öğretmenleri Cansu Yıldırım'ın geliştirdiği  bir yöntemle duyamadıkları müzik aletlerini çalmayı öğrenip 'Duyan Kalpler Tasavvuf Ritim Grubu'nu kurdu.

Altındağ'da bulunan Kemal Yurtbilir Engelliler Ortaokulu’nun işitme engelli öğrencileri, müzik öğretmenleri Cansu Yıldırım'ın öncülüğünde kurulan 'Duyan Kalpler Tasavvuf Ritim Grubu' ile engelleri aşıyor. Grubun 9 öğrencisi işitme engelli olmasına rağmen farklı müzik aletlerini çalarak, imkansız denileni başarıyor. 

BÜYÜK BİR BAŞARIYA İMZA ATTILAR
İşitme engelli çocuklardan 2014 yılında hem ezgi hem de ritim bazlı müzik gurubu kurarak kısa zamanda büyük bir başarıya imza atan müzik öğretmeni Cansu Yıldırım, 'Duyan Kalpler' grubu hakkında muhabirimiz Osman Akdoğan'a bilgi verdi. Yıldırım, müzik grubundaki işitme engelli çocukların eğitiminde beden perküsyonu yöntemini kullandığını bu şekilde çocukların ritme bedenlerinde hissederek o hissi enstrümanlarına aktardıklarını kaydetti.   

DUYMADIKLARI MÜZİK ALETİNİ ÇALIYORLAR
İşitme engelli çocukların da ezgi ve melodi bazlı müzik yapabileceklerine dair içinde bir inancın oluşması ile bu projeyi hayata geçirmeyi düşündüğünü anlatan Yıldırım, "Org çalgılarıyla birlikte oluşturduğumuz müzik grubuyla çalışmalara başladık. Çocuklarımızın yüzde 90 işitme engeli olduğu için iyi bir nota eğitimine ihtiyaçları vardı. 4’lük, 2’lik notalar ile yola başlayıp aynı şekilde çocuklara nasıl yapmaları gerektiğini öğrettikten sonra enstrümanlarımızı, teorik bilgileri aktarıp pratiğe geçtik. Çocuklarımız duymadıkları müzik aletlerini çalmayı öğrendi" dedi.

HEDEF DAHA BÜYÜK BİR EKİP... 
9 kişilik Duyan Kalpler ekibinin şuan zilli def, ksilofen, marakas, çelik üçgen, balık sırtı gibi müzik aletlerini çalabildiği anlatan Yıldırım, daha sonraki hedefleri hakkında ise şunları söyledi: "Ekibimiz büyüyecek, yeni enstrümanlarımızı da telafi ettikten sonra aynı zamanda çocuklarımız nota bilgisine daha iyi sahip oldukları için vurmalı çalgılar dışında bağlama ve gitar enstrümanlarına geçiş yapmayı düşünüyoruz."

SEVGİ, MÜCİZEYE DÖNÜŞTÜ
Yıldırım, işitme engelli çocuklarla çalışması hakkında ise "Bana bu işi nasıl yaptığım sorulduğunda çok alışılagelmiş bir söz de olsa hep şu cevabı veriyorum: 'Her şey sevgiyle başladı' diyorum. Çünkü bir öğretmen olarak iyi bir yöntem ve tekniği çocuğa sevgi yoluyla aşılarsanız, onun sevdiği bir öğretmen olmanın yanı sıra, gözü ve kulağı da olabilirsiniz" diye konuştu.

EN BÜYÜK HAYALLERİ GERÇEK OLDU
3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile aynı sahnede konser verdiklerini ve en büyük hayallerinden birinin daha gerçekleştiğini anlatan Müzik Öğretmeni Cansu Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla CSO ile aynı sahnede yer aldık. Çok mutlu olduk. Cumhurbaşkanımız bu başarımızdan dolayı bizi tebrik etti" ifadelerini kullandı.   

DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTILAR
Ezgi bazlı Türkiye'de ve dünyada bir ilke imza attıklarını belirten Cansu Yıldırım, Duyan Kalpler Müzik Grubu'nun birçok önemli kurum ve kuruluşlarda konser verdiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın Toplam Kalite Yönetimi Yarışması'nda tek engelli grup olarak Ankara birincisi ve Türkiye üçüncüsü olduğunu kaydetti. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.