Düzensiz göçle birlikte gelen tehlikelerin başında yer alıyor: İnsan ticareti

Düzensiz göçle birlikte gelen tehlikelerin başında yer alıyor: İnsan ticareti

Göç İdaresi Başkanlığı’nın, ‘Türkiye İnsan Ticareti’ yıllık raporuna göre 2016-2020 yılları arasında mağdur olan sığınmacı sayısı 1.115 olarak belirlendi. Mağdurların yüzde 31’inin çocuk, %61’inin ise 18-35 yaş aralığında olduğu tespit edildi.

Düzensiz göçlerle birlikte ortaya çıkan tehlikelerin başında insan ticareti yer aldı. Göç İdaresi’nin çalışmaları arasında yer alan insan ticareti raporunda suçlar, cinsel sömürü, işgücü sömürüsü, zorla evlendirme, çocuk satışı, zorla dilendirme ve organ-doku ticareti olarak sınıflandırıldı. Çalışmayı yürüten kurum ve bakanlığın desteği ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılı içerisinde Ankara Sığınma Evi’nin su ve doğalgaz fatura harcamalarını karşılayarak insan ticareti mağdurlarına destek sağlandı.

1-001.jpg

İŞ GÜCÜ VE CİNSEL SÖMÜRÜ TESPİT EDİLDİ

Rapora göre, insan ticareti suçu görülme biçimlerine göre; cinsel sömürü, işgücü sömürüsü, zorla evlendirme, çocuk satışı, zorla dilendirme ve organ-doku ticareti olarak sınıflandırıldı. Bu sınıflandırmaya göre son beş yılda cinsel sömürü ve işgücü sömürüsü ilk sıralarda yer aldı. İnsan ticaretine karşı verilen mücadele ve çalışmalar artırıldıysa mağdur sayısında istikrarlı bir artış yaşandı.

2.jpg

MAĞDURLARIN YAŞ DAĞILIMI

Tanımlanan insan ticareti mağdurlarının yaş aralığına bakıldığında, 2016-2020 yıllarında mağdurların %31’inin çocuk olduğu %61’inin ise 18-35 yaş aralığında olduğu tespit edildi. İnsan ticaretindeki çocuk mağduriyetinin önüne geçebilmek için, Kültür ve Turizm Bakanlığının da paydaşlar arasında yer aldığı ve Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) tarafından yürütülen Çocuk Dostu Turizm Projesi kapsamında insan ticareti, cinsel sömürü ve şiddetin önlenmesi konuları da dâhil birçok farkındalık yaratma çalışması yürütüldü.

3-001.jpg

MAĞDURLARIN CİNSİYET DAĞILIMI

Türkiye’deki mağdurların çoğunluğu cinsel sömürü maksatlı insan ticaretine maruz kalan kadınlardan oluştu. Son beş yılda tespit edilen mağdurların yaklaşık %81’i kadınlar olarak kayda geçti. Erkeklerde daha çok iş gücü sömürüsü tespit edilirken, mağdur olan erkeklerin oranı ise yüzde 19 olarak belirlendi.

4-001.jpg

İNSAN TİCARETİ MAĞDURLARI UYRUKLARI

2016-2020 yılları arasında en fazla insan ticareti mağduru sıralamasında ilk beş uyruğun zirvesinde Suriyeliler yer aldı. Suriyeli mağdurları sırasıyla Özbekistan, Kırgızistan, Fas ve Afganistan uyruklu yabancılar takip etti.

5.jpg

EĞLENCE SEKTÖRÜNÜN OLDUĞU İLLER ZİRVEDE

Raporda yer alan ifadelere göre, insan ticareti mağdurlarının tespit edildiği illere bakıldığında İstanbul ve Antalya gibi yabancı nüfusun ve eğlence sektörünün fazla olduğu illerin ön plana çıktığı görüldü. Yine aynı dönemde mağdurların yüzde 63,8’inin (711 kişi) tespit edildiği ilk beş il İstanbul, Antalya, Şanlıurfa, İzmir ve Hatay olarak kayıtlara geçti.

6.jpg

ŞÜPHELİ DURUMLARDA ULAŞILACAK KURUMLAR

İnsan ticareti ile ilgili herhangi bir şüpheli durum tespit edildiğinde, Yabancılar İletişim Merkezi(YİMER) 157 numaralı şikâyet hattı aranarak şikâyet dilekçesi oluşturulabiliyor. Ayrıca, 112 Acil Servis, Cumhuriyet Savcılıkları, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü konuyla alakalı başvurulacak kurumlar arasında yer alıyor.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.