E-ticarette gizli denetim dönemi başlıyor

E-ticarette gizli denetim dönemi başlıyor

Ticaret Bakanlığı, e- ticaret aracılığı ile satılan ürünlerin denetimine yönelik yeni bir uygulama başlatıyor. Kuruluşlara, uygunsuz ürünler tespit etmesi halinde idari para cezası uygulanacak.

Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılacak olan yeni uygulama kapsamında, kamu kuruluşları, internetten ürün sipariş ederek gizli denetim yapabilecek. Denetim yapılan kuruluşlara, uygunsuz ürünler tespit etmesi halinde, ürünün satışını durduracak, içeriğine erişimi engelleyecek ve idari para cezası uygulanacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, uygulamanın tüm ürünleri kapsayacağını açıkladı.

Ömer Bolat, “Vatandaşlarımızın sağlığının korunmasını, uygunsuz ürünleri e-ticaret üzerinden satışa sunanlara yönelik etkin önlemler alarak kurallara uyan iktisadi işletmeleri haksız rekabete karşı korumayı öncelik olarak gördük” ifadelerini kullandı.

YAZILIM SİSTEMİ GELİYOR

Uygulama kapsamında, yapay zeka desteği ile internette satılan sahte ürünler için yazılım sistemi geliştirilecek. Uygulama kapsamında satıcıların ve aracı hizmet sağlayıcılarının yükümlülükleri de açıklandı. İmalatçı, yetkili temsilci, ithalatçı, dağıtıcı veya ilgili teknik düzenleme kapsamında ürünlerin imalatına, piyasada bulundurulmasına veya hizmete sunulmasına ilişkin sorumluluğu olan diğer gerek veya tüzel kişilerin, piyasaya güvenli ve mevzuata uygun ürün arz etme, ürünlerin taşıyabileceği risklere karşı önlemeler alma ve gerektiğinde yetkili kuruluşlarla işbirliği yapma gibi sorumlulukları bulunuyor.

Aracı kurumlara da güvenli ve uygun ürün satışına aracılık etme, ürünün izlenebilirliğini kolaylaştırmak üzere tedarik zincirinde yer alan bir önceki ve varsa bir sonraki iktisadi işletmeciye ait bilgileri en az 10 yıl boyunca muhafaza etme ve söz konusu bilgileri gerektiğinde yetkili kuruluşlarla paylaşma gibi yükümlülükleri de bu kapsamda yer alıyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.