'Eğitim fakültelerinin sayısı ihtiyaca göre belirlensin'

'Eğitim fakültelerinin sayısı ihtiyaca göre belirlensin'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 2018 yılından beri adayların KPSS puanına orantılı olarak mülakat puanı verilerek öğretmenlerin yazılı sınav başarılarının korunduğunu kaydederek, "öğretmen liselerini yeniden açalım" çağrısı yaptı.

Geylan, nitelikli öğretmen atama ve mülakatlara karşın bazı çözüm önerileri sundu.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, sosyal medya platformu X'ten öğretmen atamalarına ve mülakatlara ilişkin değerlendirme yaparak, 2018 yılından beri adayların KPSS puanına orantılı olarak mülakat puanı verilerek öğretmenlerin yazılı sınav başarılarının korunduğunu kaydetti.

Geylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece, aslında MEB, Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Mayıs seçimleri öncesinde verdiği mülakat kaldırılacak sözünün gereğini 5 yıldır fiilen yerine getirmiştir. Dolayısıyla “Halihazırda atamalar mülakat puanına göre yapılıyor, şimdi ise %50 KPSS %50 mülakat puanına göre atama yapacağız” demek yaşanan gerçeklikle örtüşmemektedir. Nitekim MEB’in açtığı bu doğru yoldan bir süredir Sağlık Bakanlığı da yürümektedir. “ÖĞRETMEN NİTELİĞİ” meselesi, atama sürecinde yapılacak “MÜLAKAT” ile halledilecek bir mesele midir? Bu, öğretmen yetiştirme sürecinde yapılacak bir değerlendirmedir."

"ÖĞRETMEN LİSELERİNİ YENİDEN AÇALIM"

Başkan Geylan, konuya ilişkin önerilerini ise şöyle sıraladı:

-Öğretmen liselerini yeniden açalım. Öğretmen olma arzu ve hedefindeki öğrencilerimiz bu okullarımıza yerleşsin.

-Öğretmen olma hedefini hala muhafaza eden öğretmen lisesi mezunu öğrencilerimiz eğitim fakültelerini tercih etsin.

-Tabii ki bunun öncesinde, MEB ve YÖK koordinasyonuyla, eğitim fakültelerinin sayısı ve öğretim programlarının kontenjanları çağ nüfusun ve eğitim sisteminin ihtiyacına göre belirlensin.

-Eğitim fakültelerinin programı güncel MEB müfredatı ile uyumlu hale getirilsin. -Öğrencilerimiz, eğitim fakültelerinin son sınıf eğitimini tam zamanlı sahada/okulda tamamlasın.

-Tüm bu süreçlerden sonra adaylar girsin KPSS’ye ve yazılı sınav başarısına göre atansın. İşte o zaman, ne “nitelikli öğretmen atama” diye bir problemimiz ve ne de bu problemi çözmek için mülakat gibi kul hakkı yenilen ucube bir uygulamaya gerek olmayacaktır.

Kaynak:Ayça Yaslı/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.