Elektrik üretim santrallerine ekim ayında 1,4 milyar liralık destek
TEİAŞ tarafından kapasite mekanizması kapsamında ekim döneminde 32 elektrik üretim tesisine toplam 1 milyar 400 milyon liralık ödeme yapılacağı açıklandı. Destek tutarları kurumun resmî internet sayfasında yayımlandı.
Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından elektrik arz güvenliğinin korunması ile üretim sürekliliğinin sağlanması amacıyla yürütülen kapasite mekanizması çerçevesinde ekim ayına ilişkin ödeme listesi yayımlandı. Kurumun duyurusuna göre, ilgili ayda kapsama alınan elektrik üretim tesisleri için toplam ödeme miktarı 1 milyar 400 milyon lira olarak belirlendi. Elektrik üretiminde istikrarın sürdürülmesini hedefleyen mekanizma, yıl içinde farklı dönemlerde belirlenen kriterleri karşılayan santrallerin desteklenmesi esasına dayanıyor.
EN YÜKSEK ÖDEME HİDRO-GEN ENERJİ ŞİRKETİNE YAPILACAK
Listede yer alan tesisler arasında en yüksek destek tutarı Hidro-Gen Enerji İthalat İhracat Dağıtım ile Ticaret AŞ için hesaplandı. Şirket, ekim ayı kapsamında 144 milyon 121 bin 178 liralık ödeme almaya hak kazandı. Sıralamanın ikinci sırasında İzmir Elektrik Üretim Limited Şirketi bulunuyor. Şirket için belirlenen destek miktarı 98 milyon 558 bin 649 lira olarak duyuruldu. Kapasite mekanizmasında yer alan diğer tesislere yapılacak ödemeler de ilgili düzenleme doğrultusunda hesaplanarak listeye eklendi.
ARZ GÜVENLİĞİNİN KORUNMASI HEDEFLENİYOR
TEİAŞ tarafından uygulanan kapasite mekanizması, elektrik üretim altyapısında süreklilik sağlanması ile arz güvenliğinin korunması amacıyla yürütülüyor. Uygulama çerçevesinde, belirlenen kriterleri karşılayan elektrik santralleri için dönemsel destek tutarları hesaplanarak kamuoyuyla paylaşılıyor. Kurum, enerji arzında kesintisizliğin sağlanması açısından üretim tesislerinin operasyonel olarak güçlü şekilde faaliyet göstermesinin önemine dikkat çekerek ödemelerin sürdürülebilirliğe katkı sağladığını belirtti.
Ekim dönemine ilişkin ödemelerin tamamının ilgili şirket hesaplarına aktarılacağı ifade edilirken, kapasite mekanizmasının yıl içinde belirli aralıklarla güncellenen listeler üzerinden işlemeye devam edeceği kaydedildi.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.