Elmadağ'ın Tarihi Köyü: “Karacahasan”

Elmadağ'ın Tarihi Köyü: “Karacahasan”

Elmadağ'ın tarihi güzellikleri arasında yer alan Karacahasan köyü, 93 Harbi göçmenleri tarafından kurulmuş ve tarım ve hayvancılıkla öne çıkan bir köy olarak ön plana çıkıyor. Köy halkı ise tarihi günümüzde de canlandırmaya devam ediyor.

Köy sınırları içinde yer alan Şeyh Bilal Türbesi ile manevi huzurunu tamamlayan tarihi Karacahasan Köyü, Elmadağ merkeze altı kilometre mesafede bulunmaktadır. 93 Harbi'nde yöreye gelen göçmenler tarafından kurulan Karacahasan köyü, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Köyün tarihi geçmişinde barındırdığı yöresel lezzeti tiritiyle ve bereket töreni adıyla geçen ‘Saya Gezmesi’ ile meşhur olan köy, günümüzde imece usulünün sürdürüldüğü tarihin günümüzdeki vitrini olarak da biliniyor. İşte Karacahasan Köyü’ne dair tarih ve kültür kokan bilgiler:

2.jpg

KARACAHASAN’IN YÖRESEL LEZZETİ “TİRİT”

Ankara’nın Elmadağ ilçesine altı kilometre mesafede olan tarihi Karacahasan Köyü, tirit adı verilen yöresel lezzeti ile bilinir. Köyün lezzeti tiritin tanıtılmasına ilişkin her yıl düzenli olarak düzenlenen Tirit Şenliği, Elmadağlılar ve Karacahasan köyü sakinleri için büyük önem taşıyor. Şenlikte tirit ikramının yanı sıra çeşitli kültürel etkinlikler de düzenleniyor.

3.jpg

ORTA ASYA’DAN ANADOLU’YA TAŞINAN KÜLTÜR “SAYA GEZMESİ”

Orta Asya'dan Anadolu'ya taşınan Saya Gezmesi geleneği, Karacahasan köyünde "Bereket Töreni" olarak kutlanıyor. Yer ruhlarını memnun ederek hayvanların döl bereketinin artırılması inancıyla düzenlenen şenlik, eski Türk inançlarının kalıntılarından biri olarak günümüzde de Karacahasan Köyü’nde yaşatılmaya devam ediyor.

turbe.jpg

KÖYÜN MANEVİ ÖNDERİ “ŞEYH BİLAL TÜRBESİ”

Karacahasan Köyü’nde Şeyh Bilal Türbesi de bulunuyor. Köyde bulunan Şeyh Bilal Türbesi'nin tarihi hakkında detaylı bilgiler mevcut olmasa da Türbe, bölgenin önemli tarihi ve manevi değerleri arasında yer alıyor. Karacahasan köyü, tarihi dokusu, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilere keyifli bir deneyim sunuyor.

karacahasan-koyu-3.jpg

İLKOKUL VE CAMİ GÖRENLERİ BÜYÜLÜYOR

Köyde yaşayan minikler için Karacahasan Köyü’nde bir de ilkokul bulunuyor. Çevre köylerdeki öğrencilerin de geldiği okulda eğitim faaliyetleri ortaokula kadar sürüyor. Köylülerin ve hayırseverlerin destekleriyle köyün merkezine yaptırılan yeni cami, görüntü ve ihtişamı ile tarih ve kültür kokan Karacahasan Köyü’ne yeni bir heyecan kattı. Özellikle bayram günleri bayram namazlarının ardından çeşitli yöresel ve kültürel etkinliklerin yapıldığı cami, bakanların gözlerini kamaştırır şekilde yapıldı. Karacahasan Köyü, diğer bir taraftan da yapılan girişimler sonucunda doğal gaza kavuştu.

4.jpg

KÖYDE İMECE USULÜ YAYGIN

Türk ve İslam yörelerinin geçmişine dayanan imece usulü, Karacahasan Köyü’nde de yaşatılmaya devam ediyor. Köylüler, tarım ve hayvancılıkta bir araya gelerek beraber ektikleri topraklardan elde ettikleri kazançlarla köy camisine ve ihtiyacı olan vatandaşlara yardımı sürdürüyor. Öte yandan cenazelerin ardından ikram edilen yemeklerle ilgili olarak da beraber alınan karar doğrultusunda artık yemek verilmemeye başlandı.

KÖYE ÜCRETSİZ ULAŞIM MEVCUT

Elmadağ Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda Karacahasan Köyü’ne ulaşmak artık çok daha kolay bir hale geldi. Belediyeye ait toplu taşıma araçları, her sabah ve her akşam olmak üzere günde iki kez köyden ilçeye ilçeden köye ücretsiz ulaşım sağlamaya başladı.

5.jpg

Tarihi Karacahasan Köyü’ne gitmek isteyen vatandaşlar için ise ‘Karacahasan Köyü’ne nasıl giderim?’ sorusu köylüler tarafından cevaplandırıldı. Ankara’dan yola çıkan bir araç Samsun Yolu istikametinde giderek önce Lalahan’a ardından da Elmadağ’a ulaşıyor. Elmadağ’dan TOKİ istikametinde devam eden araç 6 kilometre sonra Karacahasan Köyü’ne ulaşıyor.

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.