Emlak kanunu şart

Emlak kanunu şart

ETİ-EM-DER Başkan Yardımcısı Kenan Bayram, günümüzde kasabın, manavın dahi kayıtsız bir şekilde emlakçılık yaptığından yakınarak, bu sıkıntıların önüne geçebilmek için bir an önce 'Emlak Kanunu'nun çıkması gerektiğini belirtti.

Etimesgut Emlak Müşavirleri Derneği (ETİ-EM-DER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Bayram, emlak sektöründe yaşanan sıkıntıların çözülmesi adına 'Emlak Kanunu'nun biran önce çıkarılması gerektiğini belirtti. 

KASAP, MANAV BİLE EMLAKÇILIK YAPIYOR

Emlak sektöründeki başıboşluğa dikkat çeken Bayram, "Yıllardır sektörümüzde kanun, tüzük vs. yok. Kasap, manav, kapıcı, bürokrat, imam, kasap, odacı, öğrenci yani aklınıza gelen herkes emlakçılık yapıyor. İşin kötü kısmı kayıtsız bu kişiler vergisiz algısız bilgisayar başında bu işi yapıyor. Devletimiz burada ciddi zarar ediyor. Bu boşlukta dolandırıcılar da iş başında oluyor. Sahte tapular çıkıyor, aynı daire birkaç kişiye satılıyor..." dedi. 

EMLAK KANUNUN GELİŞMİŞ ÜLKELDE YILLARDIR VAR

Gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır Emlak Kanunu'nun olduğuna dikkat çeken Bayram, "Amerika'da 97, Avrupa'daki ülkelerde 85 yıldır Emlak Kanunu var. Dünyada yapılan çeşitli araştırmalara göre emlakçılık her ülkede doktorluk, mühendislik ve avukatlık gibi seçkin bir meslek olarak kabul ediliyor. Bizim ülkemizde de emlak müşavirliği seçkin ve kutsal bir meslek; ama bu mesleğe kara leke sürenlerin ayıklanması gerekiyor" diye konuştu. 

TEDBİR ALINMAMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ

35 yıldır Emlak Müşavirliği yapan Kenan Bayram, toplum olarak gayrimenkule çok önem verdiğimizi belirterek, "Zengini de fakiri de gayrimenkule yatırım yapar. Emlak müşavirleri insanların onca yıllık birikimlerini en iyi bir şekilde değerlendirir. Yani böyle kıymetli bir mesleği korumak için neden tedbir alınmıyor, neden kanun çıkarılmıyor biz bunu anlamış değiliz" şeklinde konuştu. 

CEZAİ YAPTIRIM GETİRİLMELİ

Emlak Müşavirliğini kayıtsız bir şekilde yapanların devleti ciddi bir zarar uğrattıklarını belirten Bayram, bu zararın önlenmesi ve bu işi usulsüz yapanlara cezai yaptırım konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığına büyük bir iş düştüğünü kaydetti. Bayram, bu günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 'Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı'nın hazırlandığını; ancak bu tasarının içeriğinin kendilerini tam anlamıyla memnun etmediğini de belirtti.

DAYANIŞMA ARTINCA KAYITSIZLAR AZALDI

Emlak konusundaki sıkıntıların önüne geçebilmek için Etimesgut Emlak Müşavirleri Derneği'ni kurduklarını ve şu anki üye sayılarının 750'yi geçtiğini kaydeden Kenan Bayram, "Etimesgut bölgesinde bu işi önlemek için canla başla çalışıyoruz. Esnaf arkadaşlarımızla bir birliktelik kurduk aramızdaki dayanışmayı artırdık. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Hacı Ali Taylan ile birlikte hareket ediyoruz. Bu işi kayıtsız ve vergisiz yapanları belirliyoruz gerekli kurumlara bildiriyoruz. Bu işi ehemmiyetle yapanlar bir araya gelince bölgemizde sıkıntılar azalmaya başladı. Aramızdaki çürük elmaların bitmesi için kanuna ihtiyaç var" dedi. 

ETİ-EM-DER'İN ÖNERİLERİ

dsc_0090.jpg

ETİ-EM-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Bayram, ivedilikle çıkmasını istedikleri kanunla ilgili şu önerilerde bulundu: "Emlak Kanunu çıkmadan önce bu işi kayıtlı ve vergili-algılı yapan herkes faydalanmalı. Her önüne gelen emlakçılık yapamamalı. Emlak müşavirliği yapacak kişiler iyi bir sınavdan geçmeli. Bu iş teminat altına alınmalı. Otokontrol sağlanmalı. Kayıt dışılığa son vermek için önem alınmalı. Müşterilerin emlak müşavirlerine güven duyması sağlanmalı. Cezai yaptırımlar artmalı. Bir bölgenin imarı hazırlanırken şaibenin önüne geçebilmek için emlak müşavirlerinin de görüşü alınmalı."  

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.