Enerji ve maden düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM’de kabul edildi
ÇED raporu zorunluluğu, stratejik maden stoklaması ve zeytinlik alanlarda sınırlı madencilik faaliyetleri gibi önemli düzenlemeler içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda yasalaştı.
Enerji ve maden sektörlerine yönelik önemli düzenlemeler içeren "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Görüşmeler sırasında zaman zaman tansiyonun yükseldiği Genel Kurul’da, teklif üzerinde yapılan tartışmaların ardından oylama yapıldı ve kanun teklifi kabul edildi.
Yeni düzenlemeyle birlikte çevre ve madencilik alanlarında pek çok yenilik hayata geçiriliyor. “Çevre Kanunu”nda yapılan değişiklikle, artık çevreyi etkileyen her proje için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı” alınması zorunlu hale getirildi. ÇED kararı alınamayan projelere onay, izin, teşvik veya ruhsat verilmeyecek.
Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikle ise çevre ile uyum teminatı kaldırıldı. Bunun yerine rehabilitasyon bedeli, işletme ruhsat bedeli kadar olacak. Bu bedel yalnızca rehabilitasyon için kullanılacak, haczedilemeyecek ya da rehin edilemeyecek.
Yeni kanunla birlikte, stratejik ve kritik madenlerin tanımı da yapıldı. Arz güvenliği ve ekonomik refah açısından önemli madenler bu kapsamda değerlendirilecek. Bu madenler için Cumhurbaşkanı, üretimin belirli bir oranının stoklanmasına karar verebilecek. Ayrıca, acele kamulaştırma uygulamaları da devreye alınabilecek.
Zeytinlik alanlara ilişkin düzenlemeyle, elektrik ihtiyacına yönelik sınırlı maden faaliyetlerine izin veriliyor. Ancak zeytin ağaçlarının taşınması veya eş değer zeytinlik kurulması şart koşuluyor. Verim alınamayan taşınan ağaçların yerine ilave ağaç dikilecek. Rehabilitasyon bedeli ise iki kat tahsil edilecek.
Kanunla birlikte, teminat mektubu ile verilen çevresel uyum taahhütlerinin nakde çevrilmesi zorunlu hale getirildi. Süresi içinde bu yükümlülüğü yerine getirmeyen yatırımcıların teminat mektupları paraya çevrilerek rehabilitasyon hesabına aktarılacak.
Meclis’te kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verilirken, Genel Kurul’da vergi düzenlemelerini de içeren yeni teklifin görüşülmesine geçilmesi bekleniyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.