Enerji Verimliliği planları açıklandı: Hedef enerji tüketimini yüzde 16 azaltmak

Enerji Verimliliği planları açıklandı: Hedef enerji tüketimini yüzde 16 azaltmak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar İkinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı duyurdu. Bayraktar, “Eylem planı ile 2030 yılına kadar enerji tüketimimiz yüzde 16 azalacak” dedi.

Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı Yıllık Programında adı geçen İkinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nda ayrıntılar belli oldu. Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla düzenlenen toplantıda açıklama yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar plan doğrultusundaki hedefleri anlattı. Bayraktar, Türkiye’nin refahı ve dünyanın geleceği için vatandaşlara enerjiyi verimli kullanma çağrısı yaptı.

123131asa-001.jpg

ENERJİ TÜKETİMİ YÜZDE 16 AZALACAK

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı açıklamada, “Tüm kısa, orta ve uzun vadeli enerji planlamamızda enerji verimliliğini temel öncelik alanımız olarak belirledik. Bu kapsamda Türkiye’nin Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve 2024-2030 yılları arasında uygulanacak olan II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı devreye alarak yeni bir Enerji Verimliliği Hareketi başlatıyoruz. Eylem planı ile 2030 yılına kadar enerji tüketimimizi yüzde 16 azaltacak, 100 milyon ton emisyon azaltımına katkıda bulunacak, kamu ve özel sektör birlikte 2030 yılına kadar 20 milyar dolarlık enerji verimliliği yatırımı gerçekleştirecek, bu sayede 2040 yılına kadar 46 milyar dolar değerinde enerji tasarrufu sağlamış olacağız” dedi.

123131-001.jpg

TASARRUF ÇAĞRISI YAPTI

Bakan Bayraktar, “Hem ülkemizin refahı hem de dünyamızın geleceği için tüm vatandaşlarımıza enerjiyi verimli kullanma çağrısı yapıyorum” diyerek vatandaşların enerji tasarrufu yapmaya davet etti.

211321-001.jpg

ENERJİ VERİMLİLİĞİ PLANLARI

Öte yandan Cumhurbaşkanlığının 2024 yılı Yıllık Programında açıklanan bilgilere göre enerji verimliliği alanında;

  • Kamu binalarının daha verimli hale getirilmesine yönelik uygulamalara devam edilecek.
  • Binaların enerji dönüşümünün hızlandırılması amacıyla yenilenebilir enerjiyle desteklenen enerji verimli binaların yaygınlaştırılması sağlanacak ve buna yönelik düzenlemeler geliştirilecek.
  • Enerji yoğun sektörler öncelikli olmak üzere rekabetçilik ve yerli üretim dikkate alınarak enerji verimliliği yatırımları desteklenecek.
  • Başta binalarda olmak üzere enerji verimliliği alanında enerji performans sözleşmeleri, enerji hizmet şirketleri modeli ve kredi garanti fonunun kullanılması gibi alternatif yöntemler yaygınlaştırılacak.
  • Toplumdaki enerji verimliliği farkındalığının geliştirilmesi amacıyla bilinçlendirme, tanıtım ve eğitim gibi faaliyetler yürütülecek.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.