EYT’de 5 bin gün yeterli mi, kademeli prim günü şartı mı getirildi?

EYT’de 5 bin gün yeterli mi, kademeli prim günü şartı mı getirildi?

Meclis’e sunulan EYT düzenlemesinde prim gün sayısı tartışma konusu oldu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup en az 5 bin primi bulunan herkes emekli olacak mı yoksa 5 bin ile 5975 gün arasında kademe mi getirildi?

Milyonların heyecanla beklediği emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Meclis’e sunulan EYT düzenlemesi ile prim gün sayısı tartışma konusu oldu.

Düzenlemeye göre, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup en az 5 bin gün primi bulunan herkes emekli olacak mı, yoksa 5 bin ile 5975 gün arasında kademe mi getirildi? Kademeli prim günü şartı ne demek?

AKBAŞOĞLU'NUN SÖZLERİ

EYT düzenlemesini açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu "Birinci düzenlememiz; yaşa takılma engelinin kaldırılması. Yürürlükteki mevzuata göre, prim gün sayısını ve çalışma süresini, sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip" dedi. Bu ifade EYT'de kademeli prim gün aranacağı tartışmasını doğurdu.

KADEMELİ PRİM GÜNÜ NE DEMEK?

Habertürk de, EYT düzenlemesinde kademeli prim günü şartı getirildiğini ileri sürdü. Habertürk'ün haberine göre, EYT’de kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak.

Düzenlemeye göre EYT’de kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecekler.

SSK’lılar 4447 Sayılı Kanun ile getirilen kademeli prim gününe tabi olacaklar. Kademeli prim günü 5000’den başlayarak 5975 güne kadar çıkacak.

Kademeli prim günü şartı için geçerli tablo şu şekilde:

tablo.jpg

EYT DERNEĞİ BAŞKANI'NIN DA KAFASI KARIŞTI

EYT Derneği Başkanı Gönül Boran'dan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Boran, kafaların karıştığını belirterek, konuya açıklık getirilmesini istedi. Boran "Yapılan açıklama kafaları karıştırdı. SGK uzmanları görüş konusunda ikiye bölündü. Neden? net bir söylem yok. Yaş şartı net olarak ifade edildi ancak prim konusunda, mevcut yasa mı yoksa 99 öncesi yasa mı baz alınacak? Net bir açıklama bekliyoruz." dedi.

Gönül Boran EYT açıklama

PROF. ÇELİK: PRİM GÜN KOŞULU DEĞİŞMİYOR

Bu arada Prof. Aziz Çelik de "Ancak prim gün koşulu değişmiyor. EYT'liler 5000 değil yaklaşık (1996-1997 girişliler) 5750 ile 5975 gün prim koşuluna tabi olacak" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.