Fabrika Baskısındaki  Büyük Tehlike

Fabrika Baskısındaki Büyük Tehlike

Yıllardır tekstil baskı işi yapan Ahmet Çolak, kumaşlara elde yapılan boya baskı ile fabrikalarda yapılan baskıların arasında büyü fark olduğunu söyledi. Çolak, fabrikalarda ve Çin'de yapılan baskıların kansorejen madde içerdiğini iddia etti.

ESKİ İŞLERİNDEN ESER YOK
Elde büyük bir özenle yapılan elde tekstil baskı işinin kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdiğini anlatan Ahmet Çolak, artık çırak dahi bulamadıklarından yakındı. Teknolojinin de artmasından dolayı işlerinin her geçen gün azaldığını kaydeden Çolak, önceden 10 bin baskı işini bile beğenmediklerini ancak şimdi bin tane baskı işi aldıklarında havaya uçtuklarını ifade etti. 
YAĞ BAZLI BOYA İLE KUMAŞ BOYASINDAKİ FARK
Elde yapılan baskı işi ile fabrikalarda ya da Çin'de yapılan baskı işinin arasındaki farka değinen Ahmet Çolak, "Biz kumaş boyası ile baskı yaparken, fabrikalar yağ bazlı boya kullanıyor. O boyalar da kansorejen madde taşıyor. Yağ bazlı boyalar hem vücuda yapışıyor hem de hava aldırmıyor. Bu yağ bazlı boyaların insan sağlığına büyük zararı var. Ancak bizim baskı yaptığımız boyalar kumaş boyası olduğu için sağlığa hiçbir zararı bulunmuyor"

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Yaklaşık 50 senedir tekstil baskı işiyle uğraşan Ahmet Çolak zamana, teknolojiye ve Çin ürünlerine yenik düştüklerini belirterek, el işiyle baskı yapan kişilerin giderek azaldığını söyledi. El baskı yöntemiyle kumaşa işlenen boyalar ile fabrikalarda yapılan yağ bazlı baskılar arasında büyük farklılıklar olduğunu kaydeden Çolak, "Biz kumaş boyası ile baskı yaparken, fabrikalar yağ bazlı boya kullanıyor. O boyalar da kansorejen madde taşıyor. Yağ bazlı boyalar hem vücuda yapışıyor hem de hava aldırmıyor" dedi.

Kendinizden bahsedebilir bilir misiz?
-Ahmet Çolak. 1969'dan bu yana tekstil işi yapıyorum. İlk önce Sıhhiye'de çalışırken şimdi İskitler'deki bir dükkanda baskı işi yapıyorum.
İLK ÖNCE İPEKTEN KALIP YAPILIYOR
Bu baskı işini biraz anlatabilir misiniz?
-İlk önce baskı yapacağımız kalıpları, filmlerini hazırlıyoruz. Kalıplarını çektikten sonra renkli boyalarla baskı işlemini yapıyoruz. Baskı yapılacak kalıp ipekten yapılıyor. Baskı yapacağımız şekilde kaç renk varsa o kadar kalıp hazırlıyoruz. Baskısı yapılan kumaşı topladıktan sonra yukarıda fırınımız var orada bunları kurutuyoruz. Sonra paketleyip dikilmek üzere firmalara gönderiyoruz.
HER TÜRLÜ KUMAŞA BASKI...
Tekstil baskıyı hangi ürünlere yapıyorsunuz?
-İş elbisesi, penye, tişört, gömlek, forma yani bizim için kumaş olması yeterli. Bize gelen kumaşların üzerine çeşitli desenler yapıyoruz.
HER RENGE BİR KALIP
Ne gibi işlemlerden geçiriyorsunuz?
-Kalıpların içine boyayı koyuyoruz. Ardından gördüğünüz ölçülü tezgaha kumaşları tek tek diziyoruz. Üzerinde desen bulunan kalıpları kumaşın üzerine koyup boya baskı işini renk renk yapıyoruz. Her renkin farklı bir kalıbı olduğu için işimiz epey sürüyür.
ANKARA'DA EN FAZLA 5 KİŞİ BU İŞİ YAPIYOR
Bu işi başka yapan var mı?
-Tekstil işini yapan çok azaldı. Ankara'da en fazla 4-5 kişi vardır. Bizim bu iş güzel sanatlara giriyor. Yaptığımız kolay bir şey değil. İşimiz ağır. Akşama kadar dolanıyoruz.
FABRİKALARINKİ KANSOREJEN YAYIYOR
Fabrikalaşma mı bitirdi sizin bu işinizi?
-Tabi ki şimdi bizim bu yaptığımız işi fabrikalar yapıyor. Ancak onlar bizim çalıştığımız boya ile çalışamıyorlar. Onlarınki yağ bazlı boya oluyor. O boyalarda kansorejen madde taşıyor.
YAĞ BAZLI BOYA VÜCUDA HAVA ALDIRMIYOR
Sizin yaptığınız boya kanserojen madde içeriyor mu?
-Hayır içermez. Kumaş boyası diye geçer. İnsan sağlığını etkileyecek bir durum yok. Ötekisi yağ bazlı olduğu için hem vücuda yapışır hem de hava aldırmaz.
ÇİN'DEN NE İSTERSENİZ ONU VERİR
O ürünler nerede geliyor?
-Çin'den gelenler öyle yapılıyor. Çin'den gelenleri bazı ülkeler almıyor ya da Çin'e istediği gibi yaptırıyor. Çin'den siz nasıl bir malzeme isterseniz öyle bir işçilik yapıyor. 2 liralık tişört istersen ona göre yapıyor.
İŞLERİMİZ ÇOK AZALDI
Başka sıkıntılarınız var mı?
-Çırak sıkıntısı çekiyoruz. Kimse böyle bir işte çalışmak istemiyor. Biz de fazla para veremiyoruz. Çünkü işlerimiz çok azaldı. İş gelmediğinden dolayı bazı günler çalışmıyoruz. İşin ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Önceden 10 bin işi beğenmiyorduk şimdi bin tane baskı işi gelse havada uçuyoruz.  
ÇİN ÜRÜNLERİ DÜNYAYI ELE GEÇİRDİ
Çin'den gelen ucuz ürünler sizi bitirmek üzere o zaman?
-Evet çünkü Çin'den gelen ürünlerin fiyatı çok uygun. Artık bütün firmalar Çin'e gidiyor. Eskiden biz tek müşteriyle anlaşıyorduk. Sürekli tek bir firmanın işini yapıyorduk. Şimdi işini yaptığımız firmalarda Çin'in azizliğine uğruyor. Çok uzun süredir çalıştığımız bir firma, geçtiğimiz günlerde Almanya ile fiyat görüşmesi yapmış. Almanya'daki bir firma "o fiyatlara ben size malzeme göndereyim. Biz daha ucuza Çin'den alıyoruz" demiş. Çünkü Çin'den daha uygun fiyatlara alıyorlar. Batı'da Çin'e kaydı yoksa biz tekstilde çok iyiyiz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.