Fahrettin Altun Afet İletişimi Forumu'nda konuştu

Fahrettin Altun Afet İletişimi Forumu'nda konuştu

Stratcom Afet İletişim Forumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda başladı. Pek çok yabancı katılımcının yer aldığı etkinlik 6 farklı konuşmadan ve 9 adet panelden oluşuyor.

Stratcom Afet İletişim Forumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde Ankara’da başladı. Etkinlikte programa başlamadan önce 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden insanlar için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun forumun açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

111.jpg

HAZIRLIK, MÜDAHALE VE İYİLEŞTİRME TEMASI

Etkinliğin açılış konuşması için kürsüye gelen İletişim Başkanı Altun Afet İletişimi Forumu’nun temasını “Hazırlık, müdahale ve iyileştirme” olarak belirlediklerini söyledi:

“Kamusal iletişim ve stratejik iletişim alanında küresel bir etkileşim merkezi haline gelen Stratcom çatısı altında bu defa afet iletişimi üzerine konuşacağız. Bildiğiniz üzere 2021 yılından bu yana düzenledeğimiz Stratcom farklı format ve temalarda yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen etkinliklerle bugün itibariyla artık dinamik bir platform haline gelmiştir. Şimdiye kadar onlarca ülkeden binlerce katılımcıyı ağırladığımız Stratcom’da ulus markalamadan kriz iletişimine, vatandaş odaklı kamu iletişimine farklı farklı alanlarda stratejik iletişim alanının güncel başlıklarını ve trendlerini masaya yatırıyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz forumda da yine Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden kamu, medya, akademi, sivil toplum ve özel sektörden stratejik iletişim eko sisteminin kıymetli paydaşları ile afet iletişimi alanına hep birlikte odaklanacağız. Forumumuzu hazırlık, müdahale ve iyileştirme temasıyla düzenliyoruz. Panellerin yanı sıra afet iletişimi ve hekaton ulusal afet iletişimi tatbikatının da yer aldığı 5 günlük programla ülkemizin bu alandaki en kapsamlı etkinliğini gerçekleştirmiş olacağız. Türkiye’de ve dünyada afet iletişimine önemli katkılar sunacağına inandığımız bu forumun hayırlı olmasını, verimli geçmesini diliyorum.”

1.jpg

DEPREMLER 11 İLDE, 62 İLÇEDE, 14 MİLYON VATANDAŞI ETKİLEDİ

Konuşmasında Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası devletin rolüne değinen Altun, “Ülkemiz 6 Şubat’ta asrın felaketi olarak nitelenen eşi benzeri görülmemiş ve son derece yıkıcı depremleri ardı ardına yaşadı. 11 ilde, 62 ilçede, 14 milyon vatandaşımızı etkileyen bu depremler sonucunda 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Bu vesileyle depremde vefat eden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Milletimize bir kez daha baş sağlığı diliyorum. Kaybettiğimiz kardeşlerimiz, yıkılan şehirlerimiz, kaybolan hatıralarımız elbette her birimizin içini yaktı. Devletimiz ilk andan itibaren tüm imkanlarıyla ve büyük bir koordinasyonla deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yanında oldu. Elbette karşılaştığımız felaketin büyüklüğü, ağır kış şartları ilk anda müdahale ve yardım çalışmalarında zorluklar oluştursa da arama kurtarmadan barınmaya kadar tüm ihtiyaçlar büyük bir gayretle karşılanılmaya çalışıldı, karşılandı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirilen tüm faaliyetleri birçok defa deprem bölgesine giderek bizzat yönetti. Tüm kurumlarımızın eşgüdüm içerisinde çalışmasını koordine etti, yönetti. Devlet millet el ele verdiğimiz bu süreçte tek gündemimiz deprem bölgesindeki kardeşlerimizin yaralarını sarmak, ihtiyaçlarını karşılamak, şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak oldu, olmaya da devam ediyor" şeklinde konuştu.

3.jpg

"TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANIMIZI DEVREYE ALDIK"

Uzun zamandır hazırlığı içinde olunan Türkiye Afet Müdahale Planı’nın devreye alındığı belirten Altun 40 vali ve 160 mülki amirin deprem bölgesinde görev yaptığını şu sözlerle aktardı:

“Böylesi büyük ölçekli, yıkıcı depremler karşısında ülke olarak son 20 yılda geliştirdiğimiz afet müdahale kapasitesini ortaya koymuş olduk elbette. Uzun zamandır hazırlığı içinde olduğumuz ‘Türkiye Afet Müdahale’ planımızı ilk dakikalardan itibaren devreye aldık. Başta AFAD, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Kızılay ve Sağlık Bakanlığımız olmak üzere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve milletimiz koordinasyon içerisinde arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde görev üstlendi. Bakanlarımızla birlikte 40 valimiz ve 160 mülki idare amirimiz Cumhurbaşkanımızın talimatı ile deprem bölgesinde görevlendirildi. Hızla bölgeye yönlendirilen 35,250 arama kurtarma personelinin insan üstü çabaları sayesinde 100 bini aşkın vatandaşımız enkazlardan kurtarıldı. Afetten etkilenen vatandaşlarımızın beslenme, barınma, sağlık, güvenlik, psikososyal destek gibi ihtiyaçlarını karşılamak hasar tespit ve altyapı gibi birçok çalışmayı yürütmek üzere 275 bini aşkın personel gece gündüz demeden çalıştı. 3 milyondan fazla insanımız afet bölgesinden tahliye edildi. Deprem bölgesinde kurulan çadır ve koyteyner kentler, tahsis edilen odel yurt ve misafirhanelerin yanı sıra ülkemizin dört bir yanında vatandaşlarımıza barınma imkanı sunuldu. Ne deprem bölgesinde ne gittikleri yerlerde vatandaşlarımız yalnız kaldı. Devlet olarak bir yandan da bu bölgedeki insanlarımızı bir an önce kalıcı ve güvenli konutlara yerleştirmek için kolları sıvadık."

2.jpg

“TÜRKİYE ULUSAL RİSK KALKANI MODELİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

6 Şubat depremleri sonrası Ulusal Risk Kalkanı modelini hayata geçirdiklerini söyleyen Fahrettin Altun şehirleri ve binaları daha dayanaklı hale getirmeyi amaçladıklarını belirterek şu şekilde konuştu:

“6 Şubat tarihini afetlere hazırlık ve müdahale konusunda bir milat olarak kabul ederek Türkiye Ulusal Risk Kalkanı modelini de hayata geçirdik. Bütünleşik bir afet yönetimi anlayışıyla depremden sele ve yangına her türlü felakete karşı şehirlerimizi, binalarımızı daha dayanıklı hale getireceğiz ve bunun için elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyacağız. Deprem sonrasında gösterdiğimiz seferberliği kentsel dönüşüm başta olmak üzere afetlere hazırlık noktasında da göstereceğiz. Son 20 yılda afetlere hazırlık ve müdahale anlamında geliştirdiğimiz güçlü kapasitenin daha ileriye taşınması için önümüzdeki dönemde de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Hiç kuşkusuz afet dönemlerinde ve olağanüstü dönemlerde iletişimin yönetimi de son derece hayati son derece kritik ve stratejik bir konudur. Gerek kurumlar arasında söylem birliği, anlayış birliği ve koordinasyonu sağlamak, gerek kamuoyunu hızlı ve şeffaf bir biçimde bilgilendirmek, gerekse dezenformasyonla mücadele etmek afet sürecinin çok önemli unsurları arasında yer almıştır. Hazırlık, müdahale, direnç ve iyileştirme boyutlarıyla birlikte iletişimi de afet dönemlerine ilişkin öncelikli planlama alanlarımızdan biri olarak değerlendiriyoruz. Zannederim herkes şunu çok açık bir şekilde tespit edecektir, Türkiye olarak afet yönetiminin tüm boyutlarında kayda değer bir kapasite geliştirmiş durumdayız. Bildiğiniz üzere ‘Türkiye Afet Müdahale Planı’ kapsamındaki 25 çalışma grubundan biri de iletişim çalışma grubudur. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak afet iletişimi grubunda ana çözüm ortağı olarak yer alıyoruz.”

Etkinlik Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un konuşması sonrası “Değişen Dünyada Dayanıklılık için Stratejik İletişim” adlı günün ilk paneli ile devam etti. Öğle yemeği için verilen aradan sonra Stratcom Konuşmaları kapsamında Dr. Kalev Hannes Leetaru sahneye çıktı. Leetaru’nun “Dünyayı Verilerle Yeniden Tasavvur Etmek” adlı konuşmasının ardından günün ikinci paneline geçildi. Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın moderatörlüğündeki panel “Konvansiyonel Savaşlarda Siber Cehpe” konusunu işledi. Etkinlik “Daha Etkin Vatandaş İletişimi” ve “Hakikat Ötesi Çağdaş Medya” panelleriyle son buldu. Stratcom Afet İletişimi Paneli yarın da devam edecek.

Furkan Göktürk Yılmaz / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.