Garibanların Babası Akif Amca

Garibanların Babası Akif Amca

Yeni evli çiftlerin evlerine ilk erzakı Mamak’ta pide salonunu işleten Garibanların Babası Akif Amca veriyor. Akif Amca yıllardır gelenek haline getirdiği bu davranışın ibretlik nedenini gazetemiz muhabirlerinden Adem Gürsoy’a anlattı.

ADEM GÜRSOY - HABERVAKTİM

Mamak’ta Dostlar Pide Salonu’nu çalıştıran Çorumlu Akif Özdemir adeta garibanlara babalık yapıyor. 47 yaşındaki Özdemir benim dükkânıma gelen hiçbir gariban buradan aç gitmez diyor. Ramazan'da muhtaç insanların uğrak yeri olan Dostlar Pide Salonu’na günün her saatinde gelen muhtaç insanlar karnını doyurmadan buradan ayrılmıyor. Burası bir aile iş yeri, Akif Amca dükkânını eşi ve bir oğluyla birlikte işletiyor. Yıllardır yeni evli çiftlerin ilk erzakını kendisinin temin ettiğini ve bunun bir gelenek haline geldiğini söyleyen 2 çocuk babası Akif Özdemir, bu güzel davranışının ibretlik nedenini ise şöyle anlatıyor:

BİR TÜP VE SEDİRLE BAŞLADIK

Çorum Sungurlu’dan 1978 yılında Ankara’ya geldiğini ve bir kebapçıda çalışmaya başladığını söyleyen Akif Amca, sözlerine şöyle devam ediyor: “Ankara’ya geldiğimde evlendim. Yeni evlendiğimde evimde küçük bir tüp ve oturmak içinse el yapımı bir sedirim vardı. Mücadeleye buradan başladık. 

NE KADAR PARA O KADAR MALZEME

Evlendiğimizde evimizde yiyeceğimiz yoktu diyen Akif Amca sözlerini şöyle sürdürüyor: Hanımım bileğindeki bileziği verdi ve eve bir şeyler almamı söyledi. Kaldığımız gecekondunun yakınında tanıdık bir bakkalcı vardı. Oradan alışveriş yaptım ve en son yağ almayı unutmuşum geri döndüm. Tanıdık olan bakkalcıdan yağ istedim, parasını ise yeni işe başladığımı ve maaşımı aldığımda vereceğimi söyledim. Ancak bakkalcı beni ‘ne kadar para o kadar malzeme’ diyerek geri çevirdi.

KENDİME SÖZ VERDİM
Yaşadığım bu durum çok ağırıma gitti diyen Akif Amca, “o gün yeni evlenen biri bana başvurursa asla bu yapılanı yapmam diye kendime söz verdim. Yıllardır yeni evlenmiş kişiler gelip ilk mutfak gıdalarını benden alırlar, Otuz yıldır bilenler bunu gelenek haline getirdi bu da beni çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

ALLAH BENİ BEKÇİ KOYDU
Pide salonunun Ramazan aylarında ihtiyaç sahiplerinin uğrak yeri olan ve gün her saatinde karnımızı doyur diyen ihtiyaç sahipleriyle ekmeğini paylaşan Akif Amca, şu cümleleri kullanıyor: “Allah beni buraya bekçi koydu. Ekmeğimi kazanıyorum. Fakat zor durumda olan kişilere sırt dönmeyi Allah kimseye nasip etmesin.

EŞİMİN DESTEĞİ OLMASAYDI…

Akif Amca,1984’ten bu tarafa da kendi işini yaptığını kaydederken, "deli dananın çıktığında battık, şimdiye kadar 13 iş yeri değiştirdik ve çok şükür bugünlere geldik" ifadelerini kullandı. Akif Amca, "Şu anda helalinden kazanıyor muyuz ve çocuğumuzun rızkını götürüyor muyuz ne mutlu bize. Bugünlere eşimle beraber geldik. Eşimin desteği olmasa bunlar olmazdı, bugünlere gelemezdik" diyor.

BU TEZGÂH KARDEŞİ KARDEŞE KIRDIRMA TEZGÂHI

Esnaf olarak son zamanlarda yaşanan terör saldırıları için ne düşünüyorsunuz sorusuna ise Akif Amca şöyle cevap verdi: Bu ülkede ekmekle kavgamız var, ekmeğin ırkı, dili, dini, rengi var mı? Doğudaki esnafın da kavgası bu, batıdaki esnafın da... Bu tezgâh kardeşi kardeşe kırdırma tezgâhı. Üstünlüğün sadece imanda olduğu gerçeği var. Bu gerçeği de Allah'tan başkası da bilemez. Bugün şehit haberleri ile yıkılıyoruz, kandırılmış olan insanlarda birer anne evladı. Bizim bir birimize değil, ekmeğimizle kavgamız var diyor.

HEP SABRETTİK
Akif Amca’nın eşi Behiye Özdemir ise bugünlere çok zor şartlarda geldiklerini ifade ederken şunları kaydetti: “Bu mücadelede hep sabrettik ve eşimle birbirimize destek olduk. Niye bu hayatı taşıyayım, niye bu sıkıntıya düştük demedim. Kimsenin aklına gitmedim. Hep eşimin yanında oldum ve çok şükür bugünlere geldik. Yeni evlenen çiftlere de tavsiyem; -kendi gelinlerime de aynısını söylüyorum- hep eşlerine destek olsunlar. Karşılaştıkları sıkıntılarla sabırla mücadele etsinler.”

EVDE EVLAT İŞTE İŞÇİ

Akif Amca’nın oğlu Nuh Özdemir ise 19 yıldır babasıyla çalıştığını dile getirdi. Çalışırken babanızla sorun yaşamıyor musunuz sorumuza ise Oğul Özdemir şöyle cevap verdi: Çalışan kazanır. Eğer kendinizi ve sorumluluğunuzu bilirseniz bir problem çıkmaz. Biz babamla birbirimize evde baba oğul ilişkisi çerçevesinde, işte ise işçi ve işveren ilişkisi çerçevesinde kalıyoruz. Çok şükür 19 yıldır bir problem çıkmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.