Grok’tan milli modele

Grok’tan milli modele

Yapay zeka uygulamalarının toplumsal değerlere zarar verebilecek içerikler üretmeye başladığına dikkat çeken akademisyenler, Türkiye'nin kontrolünde geliştirilecek yerli ve milli büyük dil modelinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yapay zeka uygulamalarının hızlı gelişimiyle birlikte, bu teknolojilerin toplum üzerindeki etkileri de daha fazla tartışılmaya başlandı. Son olarak sosyal medya platformu X’in yapay zeka modeli Grok’un, argo ve küfür içerikli söylemleri nedeniyle eleştirilerin odağına yerleşmesi, yerli ve milli dil modeli ihtiyacını yeniden gündeme taşıdı. Akademisyenler, toplumsal değerlere duyarlı, Türkçe odaklı ve kontrolü Türkiye’de olan bir büyük dil modelinin geliştirilmesinin aciliyetine dikkat çekti.

Yapay zeka teknolojileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan akademisyen Doç. Dr. Akçayol, X platformu tarafından geliştirilen Grok adlı yapay zeka modelinin, eğitim sürecinde argo ve küfürlü içeriklerle yoğun şekilde beslenmiş olmasının tehlikelerine dikkat çekti. Grok’un bu nedenle toplumsal değerlere zarar verebilecek, hakaret içeren ve saldırgan üsluplarda içerikler ürettiğini belirten Akçayol, bu durumun veri kümesi ve modelin eğitim yönteminden kaynaklandığını vurguladı.

Akçayol, "Son güncellemelerin ardından Grok’un toplum açısından zararlı içerikler ürettiği net olarak görülüyor. Bu tür sistemlerin özellikle gençler ve çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Türkiye'nin bu nedenle Grok'a yönelik aldığı yasaklama kararı yerindedir" dedi.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde yerli bir büyük dil modeli geliştirme projesinin sürdüğünü hatırlatan Akçayol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çalışmanın üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektör iş birliğiyle, Türkiye'nin kültürel ve toplumsal hassasiyetlerini gözeterek çok hızlı bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Dil modeli sadece teknik yeterliliğe değil, aynı zamanda etik ve toplumsal duyarlılığa da sahip olmalı. Gençlere ve çocuklara faydalı içerik sunabilecek bir yapı oluşturmalıyız."

Akademisyenler, Türkiye'nin kendi dil modeliyle hem dijital egemenliğini güçlendirebileceğini hem de küresel yapay zeka yarışında söz sahibi olabileceğini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.