Halıda 'Kostik' Tehlikesi!

Halıda 'Kostik' Tehlikesi!

Piyasada kaçak ve ucuza çalışan halı yıkamacıların, insan sağlığını olumsuz etkileyen kimyasal madde 'kostik' ile halıları yıkadıkları ortaya çıktı. Kostikin tercih edilme sebebi ise çok ucuz olması.

İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR
Fason yıkamacılar tarafından halıların kostik ile yıkandığını iddia eden Örnek Halı Yıkama'nın işletmecileri Memduh Mazlum ile Zeki Ayanoğlu, Habervaktim'e piyasa içinde yaşanan sıkıntıları anlattı. Ruhsatsız ve belgesiz çalışan kaçak halı yıkamacılarının giderek arttığından yakınan Mehduh Mazlum, "Piyasada haksız rekabet var, denetim yok. Fason bir şekilde çalışıp piyasanın altında halı yıkayanlar, maliyetlerini düşürmek için pis suyla ve kimyasal madde olan kostikle halıları yıkayıp insan sağlığına ve halıya zarar veriyorlar" dedi. 
HALI HIRSIZLIĞI DA YAPIYORLAR
Piyasanın altındaki fiyatlara halı yıkayan kaçak kişilerin hem devlete hem de millete zararı olduğunu kaydeden diğer bir halı yıkamacı Zeki Ayanoğlu ise şunları söyledi: "Bizim gibi resmi çalışanlar ayda 1 buçuk 2 bin TL atık su öderken o kişiler hiç para vermiyor, vergi vermiyor. O kişiler piyasada gezerek halı topluyor ancak 4-5 kamyon halı topladıktan sonra ortadan kaybolup gidiyorlar. Vatandaşın halıları bu şekilde çalınıyor."

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Bağlum'da faaliyet gösteren Örnek Halı Yıkama işletmecileri Memduh Mazlum ile Zeki Ayanoğlu, halı yıkama sektöründe haksız rekabetin her geçen sene arttığını belirterek Habervaktim'e konuştu.
PİS SUYLA HALI YIKANIYOR
Ruhsatsız ve belgesiz çalışan devleti ve vatandaşı zarara uğratan fason halı yıkamacıların çoğalmasından dolayı işlerinin büyük oranda azaldığını kaydeden Memduh Mazlum, "Şimdi herkes halı yıkıyor; ancak bu kişilerin ne ruhsatı ne izin belgesi var. Denetim olmadığından dolayı da kolay bir şekilde işlerini yürütüyorlar. 50 TL'ye bir broşür yaptırıyorlar sonra derme çatma binada ucuz fiyatlara vatandaşların halılarını sürekli aynı pislenen suda yıkıyorlar" dedi.
ZARARLI MADDE İLE HALI YIKAMA
Fason halı yıkamacılarının fazla gideri olmadığından dolayı uygun fiyatlara halı yıkadıkları için piyasayı altüst ettiklerini kaydeden Mazlum, "Halıları pislenen aynı suda yıkadıkları için o yıkamacıların su masrafları çok az. Az işçi çalıştırıyorlar. Pahalı deterjanları kullanmayıp 'kostik' denilen bir kimyasal madde var, bir hayli zararlı onunla halıları yıkıyorlar. Misal 20 TL'ye bir çuval kostik alır bununla bin metre halı yıkayabilirsiniz. Bu kostik halıya da insanlara da zarar veriyor onu hesaba katmıyorlar. Bu şekilde giderleri oldukça düşürüyorlar" diye konuştu.  
FASON FİRMALAR DEVLETİ ZARAR UĞRATIYOR
Halı yıkamacı Zeki Ayanoğlu ise piyasa fiyatlarının altında halının yıkanmasından dolayı işlerinin oldukça durgun olduğunu belirterek, "Bağlum'da sadece resmi ve gayri resmi çalışan 30 tane halı yıkama firması var. Fason firmalar sürekli isim değiştirerek bu işi yapıyor. Ama bunların çoğu kaçak çalışıyor. Bizim gibi resmi çalışanlar ayda 1 buçuk 2 bin TL atık su öderken o kişiler hiç para vermiyor. Bu şekilde rekabet ortamı kalmıyor. Biz 4 senedir aynı fiyata halı yıkıyoruz. Şimdi elektriğe, deterjana, suya, işçinin maaşına zam geliyor; ama fiyatlarımız artmıyor. Bizim 8-9 TL'ye halı yıkamamız gerekiyor ki günü kurtaralım. 40-50 yaşına gelmişiz artık başka bir iş yapamadığımızdan dolayı da bu işi yapmaya mecburuz" şeklinde konuştu.
HALILARI TOPLAYIP ORTADAN KAYBOLUYORLAR
Fason halı yıkamacıların hırsızlık olayına da karıştığını iddia eden Ayanoğlu şunları söyledi: "O kişiler piyasada gezerek halı topluyor. Uygun fiyata halı yıkadıklarını duyan vatandaşlar da halısını güvenerek veriyor; ancak 4-5 kamyon halı topladıktan sonra ortadan kaybolup gidiyorlar. Vatandaşın halıları bu şekilde çalınıyor. Böyle kişilerin olmasından dolayı insanlar bizim gibi resmi ve işini düzgün yapanlara güvenemiyor." 
KOSTİK MADDESİNİN ZARARLARI
Göz için oldukça tahriş edici bir maddedir. Kostik yanlışlıkla eğer göz ile temas edilirse, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur. Cilde temasının gerçekleşmesi durumunda kabarcıklar, kızarıklıklar, deri döküntüsü ve yanma gibi olumsuzluklar görülebilir. Yutulması halinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kostiğin yutulması halinde kişilere kalp damarlarında çöküş görülebilir ve koma haline girilebilir.Kostik içeren ürünler kişilerde kaşıntıya ve alerjiye sebep olabilir. 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.