Hatay'ın ilk süt ürünü işletmesi Ankara'da boy gösterdi
Hatay’daki ilk yerli süt ve süt ürünleri işletmelerinden olan Dörtyol Ömür Süt Ürünleri’ni Gıda Mühendisi Doğukan Oran anlattı. Oran, “Fabrikamızda şu anda günlük ortalama 80 ile 120 ton arası süt işleniyor” dedi.
İşletme olarak Hatay Turizm ve Gastronomi Günleri’ne ürünlerini tanıtmak için geldiklerini ifade eden Gıda Mühendisi Doğukan Oran, “Süt ve süt ürünleri işletmeciliği inanın göründüğünden çok daha zorlu. ‘Direkt ürünü al rahatça yap’ şeklinde değil. Uğraş ve emek isteyen bir iş” dedi.
Hatay İskenderun’da kurulan ve bölgenin ilk yerli süt ve süt ürünleri işletmelerinden olan; günümüzde ise Ankara başta olmak üzere 3 ilde faaliyet gösteren Dörtyol Ömür Süt Ürünleri’ni ve süt işletmeciliğinin durumunu anlatan Gıda Mühendisi Doğukan Oran, “Fabrikamızda şu anda günlük ortalama 80 ile 120 ton arası süt işleniyor. Kutu süt dışında geri kalan tüm süt ve süt ürünlerinin üretimini fabrikada gerçekleştiriyoruz” dedi. Oran,” İşletmemiz depremden sonra çok büyük olmasa da bir hasar aldı. Çok şükür üretime devam edebiliyoruz. Toparlanma sürecindeyiz. Süt ve süt ürünleri işletmeciliği inanın göründüğünden çok daha zorlu. ‘Direkt ürünü al rahatça yap’ şeklinde değil. Uğraş ve emek isteyen bir iş” açıklamalarında bulundu.
“GÜNDE 80-120 TON SÜT İŞLİYORUZ”
Dörtyol Ömür Süt Ürünleri olarak 1950 yılında yaklaşık 50 metrekarelik bir alanda halk tarafından ‘Yoğurtçu Cemil’ olarak bilinen dedesi Cemil Oran tarafından kurulduklarını belirten Gıda Mühendisi Doğukan Oran, “1986 yılına kadar 50 metrekarelik bu alandaymışız. 1986’dan sonra büyüyüp gelişerek, üretim kapasitesini artırarak bugünlere geldik. Şu anda İskenderun Akçay mevkiindeki fabrikamızda günlük ortalama 80 ile 120 ton arası süt işleniyor. Kutu süt dışında geri kalan tüm süt ve süt ürünlerinin üretimini fabrikada gerçekleştiriyoruz. Fabrika peynir, kaşar ve yoğurt olarak 3 bölümden oluşuyor. Her bir ürünümüzden günde şu kadar üretiliyor demek zor. Bu konuda net bir şey söylersem yanlış ifade edebilirim. Çünkü her gün birbirini tutmuyor ve siparişe göre de ayrı ürün çıkartılabiliyor. Sütleri de kendi çiftliğimiz, civar köylerdeki çiftlikler ya da şehir dışından gelen sütlerden ama tamamen bildiğimiz ve güvendiğimiz yerlerden topluyoruz. Şu anda toplam 3 şubemiz var. İskenderun’daki merkez şubemiz ile Ankara ve Mersindeki şubelerimiz şu anda faaliyette. Amacımız başka şehirlere yayılarak daha fazla şube açmak” dedi.
“GÖRÜNDÜĞÜNDEN ZOR”
Gıda Mühendisi Doğukan Oran Hatay Turizm ve Gastronomi Günleri’ne ürünlerini tanıtmak için geldiklerini belirterek, “İşletmemiz depremde çok büyük olmasa da bir hasar aldı. Fakat çok şükür üretime devam edebiliyoruz. Toparlanma sürecindeyiz. Süt ve süt ürünleri işletmeciliği inanın göründüğünden çok daha zorlu. ‘Direkt ürünü al rahatça yap’ şeklinde değil. Uğraş ve emek isteyen bir iş. İşletme olarak maliyetlerimiz son zamanlarda inanılmaz derecede arttı. Özellikle şehir dışına mal getirip götürmekte zorluk var. Ürettiğin ürün için akaryakıt fiyatları başta olmak üzere işçinin maliyetleri de var. Bu da ürünün fiyatlarına yansıyor. Bu fiyatlarda insanları zorlayan kısma geliyor yavaş yavaş. Maliyetlerin artması bizi çok etkiliyor. Ürün satarken eskiden direkt 2 kilogram peynir alayım diyorlardı şimdi bu yarım kiloya kadar düştü. Özellikle kaliteli peynirleri ve yoğurtları almak artık insanlar için çok mümkün görünmüyor. Sadece tadına bakıp geçiyorlar” şeklinde konuştu.
PEYNİR 140, TUZLU YOĞURT 75 TL
Doğukan Oran, Dörtyol Ömür Süt Ürünleri olarak müşterilerine sundukları fiyatlardan bahsederek sözlerini şu şekilde noktaladı; “ Fiyat olarak şu anda civar işletmelerden çok daha uyguna satıyoruz. Dil, örgü ve lavaş yöresel peynirlerimiz 140 TL, yerli Hatay peyniri 150 TL, Tuzlu yoğurdumuz ve künefelik peynirimiz var. Tuzlu yoğurt 75 TL, köy tereyağı fiyatı 195 TL.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.