Hayvanlara merhametle yaklaşılmalı

Hayvanlara merhametle yaklaşılmalı

Türk Diyanet Vakıf Sen Genel Başkanı Hazım Zeki Sergi son günlerde artan hayvana şiddet olayları ile ilgili gazetemize konuştu.

Hayvanlara uygulanan şiddetin dinen haram olduğunu belirten Türk Diyanet Vakıf Sen Genel Başkanı Hazım Zeki Sergi, İslam dininin savaşta dahi yaşlılara, kadınlara, hayvanlara dokunulmaması prensibini getirdiğini belirterek, “Mahlûkata merhamet ve şefkat ile yaklaşılmalı.” dedi.

8d8dbe18-9eb2-4f74-8cb9-187fd8fb497d.jpg

Mahlûkata merhamet ve şefkat ile yaklaşılmalı

Allah’ın (c.c.) yarattığı bir mahlûkata şiddet göstermenin kişide bir takım sorunların olduğunun göstergesi olduğunu söyleyen Başkan Sergi, hayvanlara şiddet uygulayanların ve işkence edenlerin ahirette cehenneme gitmelerine neden olacağı gibi hayvanlara merhamet ve şefkat gösterenlerin de cennete girmesine vesile olabileceğini söyledi. Bu konu hakkında hadisler bulunduğunu da söyleyen Sergi, Allah’ın mahlûkata merhameti emrettiğini, peygamber efendimizin ise tüm mahlûkata merhamet ve şefkat ile yaklaşmamız gerektiğini tavsiye ettiği halde hayvanlara eziyet etmenin insanlık ile bir alakası olmadığını belirtti.

Hayvana yapılan eziyetin savunulacak hiçbir yanı yoktur

Vefat eden insanların devirin de hayvanlara da hakkı geçmiş olabileceğinden pay ayrılarak sadaka dağıtıldığının altını çizen Sergi, “Bu anlayış İslam’ın verdiği güzellik ve hoşgörünün bir örneğidir. İslam’ın merhameti her yeri kuşatmıştır. Hayvanlara eziyet edilmiş olabileceğinden bu bile düşünülerek ölen kişinin malından pay ayrılarak sadaka dağıtılıyor. Bu yüzden hayvana yapılan eziyetin savunulacak hiçbir yanı yoktur. Peygamber efendimizin ‘Allah ancak merhametli kullarına rahmet eder. Merhamet etmeyene merhamet edilmez.’ Hadisi şerifi de buna en güzel örnektir. Bu tür olayları tasvip etmiyoruz. Allah’ın yarattığı her varlığa merhamet ile bakılmalıdır.” şeklinde konuştu.

İnsanlar bu konuda aydınlatılmalıdır

Son günlerde hayvanlara şiddet uygulayan ve eziyet edenlerin görüntülerinin medya ortamında dolaşmasına da değinen Sergi, bunu yapan kişilerin problemli kişiler olduğunu psikolojik rahatsızlık içerisinde bulunduklarını ifade etti. Sergi, “Hayvanlara yapılan eziyetler ile ilgili hutbe okutulmalıdır. Vaaz ve sohbet konuları olmalıdır. İnsanlar bu konuda aydınlatılmalıdır. Bu tür işlere kalkışanları Allah (c.c.) ıslah etsin. Yaptıkları büyük bir yanlıştır. Hayvana eziyet etmek ne şartlarda olursa olsun haram ve günahtır. Allah (c.c.) bu konuda yasak getirmiştir.” diye konuştu.

Güzel ahlaka önem verilmeli

Hiç kimsenin kendi yanlışını İslam dinine kılıf olarak göstermemesi gerektiğini belirten Sergi, dinin ahlaki boyutu olduğunu bu ahlaki boyutun es geçilmemesi gerektiğini belirtti. Sergi, “Dinin güzelliğini ahlaki boyutu gösterir. Onun için ahlaka çok önem vermeliyiz. Ahlaki övülmeye değer işler için yarış halinde olunmalı ve güzel ahlak ile ilgili geçmişte yaşayan önemli şahsiyetlerimizi ve güzel hatıraları anlatılmalıdır. Ayrıca bu konular televizyonlarda kamu spotu olarak işlenmeli, çocuklarımıza ve toplumumuza farkındalık oluşturularak hayvan sevgisi aşılanmalıdır. Medya burada da üstüne düşen görevi yerine getirmelidir.” İfadelerini kullandı.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.