Hürmüz boğazı krizinde tarih 8 Nisan’a çekildi

Hürmüz boğazı krizinde tarih 8 Nisan’a çekildi

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a Hürmüz Boğazı’nın açılması için verdiği süreyi uzattığını açıkladı. Açıklama, düşen ABD savaş uçağındaki ikinci pilotun kurtarılmasının ardından geldi.

Donald Trump, İran yönetimine yönelik daha önce verdiği 48 saatlik süreyi 8 Nisan tarihine kadar uzattığını bildirdi. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı’nın ticari gemi geçişine açılması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, ABD Doğu Yakası saatiyle salı günü 20.00’ye kadar süre tanındığı ifade edildi.

SERT İFADELER DİKKAT ÇEKTİ

ABD Başkanı’nın sosyal medya paylaşımında kullandığı ifadeler dikkat çekti. İran’a yönelik mesajında Hürmüz Boğazı’nın açılması gerektiğini belirten Trump, sert söylemler içeren bir dil kullandı. Paylaşımda, belirlenen süre içinde adım atılmaması halinde sonuçlarının ağır olacağı yönünde ifadeler yer aldı.

PİLOTUN KURTARILMASI SONRASI GELDİ

Süre uzatımına ilişkin açıklama, İran’da düşen ABD savaş uçağının ikinci pilotunun kurtarılmasının ardından yapıldı. ABD Başkanı, daha önce yaptığı açıklamada kurtarma operasyonunu “ülke tarihindeki en dikkat çekici operasyonlardan biri” olarak nitelendirdi. Yetkililer, olayda bir pilotun daha önce kurtarıldığını, diğer personelin ise yapılan çalışmalar sonucu güvenli şekilde tahliye edildiğini bildirdi.

UÇAK DÜŞÜRME KRİZİ GERİLİMİ ARTIRDI

İran Devrim Muhafızları, 3 Nisan tarihinde ülke hava sahasında bir ABD savaş uçağının vurulduğunu duyurdu. İran basınında yer alan haberlerde pilotlardan birinin yakalandığı iddia edildi. ABD kaynakları ise uçağın düştüğünü doğrularken, mürettebatın kurtarılması için operasyon düzenlendiğini açıkladı.

ABD basınında yer alan haberlerde, Hürmüz Boğazı çevresinde aynı zaman diliminde ikinci bir savaş uçağının daha düştüğü bilgisi paylaşıldı. Olayların ardından bölgede tansiyon yükselirken, Hürmüz Boğazı üzerinden yürütülen tartışmalar uluslararası gündemde yer aldı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.