İlaçlı Gıdalara Dikkat

İlaçlı Gıdalara Dikkat

Habervaktim’e konuşan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof. Dr. Ender Yarsan hayvansal ürünlerde kalan ilaçlar hakkında uyarılarda bulundu. Bazı maddelerin hayvansal gıdalarda uzun süre kaldığını iddia eden Yarsan ilaç kullanıld

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Hayvansal gıdalarda ilaç kalıntılarıyla ilgili Habervaktim’e detaylı bilgi veren Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof. Dr. Ender Yarsan önemli açıklamalar yaptı. Hayvanlarda kullanılan ilaçların hayvansal gıdalara yansıdığını belirten Yarsan ilaç kullanımı olduktan sonra 7 gün içinde elde edilen gıdaların kullanılmamasını tavsiye etti.

İLAÇ KALINTILARI SÜT VE YUMURTAYA YANSIR

İlaç kalıntıların tüketici sağlığını ciddi şekilde etkileyeceğini belirten Yarsan, “Süt hayvanları ve yumurta tavuklarında ilaç kullanımı devam ettiği sürece ve uygulamanın kesilmesini takiben belli bir süre ilaç veya metabolit kalıntıları süt ve yumurtaya da yansır; dolayısıyla, bunlardaki ilaç kalıntıları tüketici sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecek düzeye inene kadar bu tür gıdaların tüketilmemesi gerekir. Genel bir kural olarak organik bazik ilaçlar süte kolay geçer ve uzun süreyle atılırlar. İlaçla ilgili herhangi bir kayıt yoksa geçici olarak sağaltım süresince ve sağaltımı izleyen yedi gün boyunca elde edilen yumurtalar ve sütlerin insan tüketiminde kullanılmaması kuralı uygulanır” dedi.

ÖRNEKLEMENİN ÇOĞALTILMASI GEREK

Genel olarak ülkede daha çok numune alınmasını söyleyen Yarsan, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2000 yılından itibaren Kalıntı İzleme Programı gerçekleştirilmektedir. Kalıntı İzleme Planı sonuçları değerlendirildiğinde; yıllık olarak yapılan planın bazı aşamalarında gerçekleşme tam olmamıştır. Ürün alt gruplarına göre işlenecek asgari örnek sayısına genellikle ulaşılamamıştır. Ancak örneklemenin ülkesel boyutta ve daha çok numunede olacak şekilde çoğaltılması gerekir. Örneklerde analiz edilmesi gereken kalıntı sayısı son derece düşük kalmıştır” diye konuştu.

MADDE KALINTILARINA RASTLANMAKTADIR

Kalıntı ile ilgili yaklaşımlar sadece İzleme Planları ile sınırlı kalmaması gerektiğini savunan Yarsan, “Bazı gıda maddelerindeki kalıntı sıklığı son derece yüksektir. Analiz yönteminden kaynaklanacak şekilde kullanımı yasak olmasına rağmen bazı veteriner ilaçlarının tespit edildiği görülmektedir. Bununla birlikte analiz edilen gıda gruplarında bulunmaması gereken madde kalıntılarına rastlanmaktadır. Sığır, koyun, keçi ile bunlardan elde edilen etlerde kalıntı izleme planı da uygulamaya konulmalıdır. Kalıntı için son derece önemli olan bir kavram tolerans düzeyleridir. Dolayısıyla Kalıntı İzleme Planı sonuçları verilirken elde edilen sonuçların bu yönüyle değerlendirilmesi gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. Ulusal ve uluslararası ölçekte kalıntı ile ilgili yaklaşımlar sadece İzleme Planları ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda yapılan bilimsel çalışmalarla da takip edilmektedir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.