İnci kefalinde av yasağı bitti, balıkçılar ağlarını Van Gölü’ne bıraktı
Dünyada yalnızca Van Gölü’nde bulunan endemik inci kefalinin korunması için uygulanan 3 aylık av yasağının sona ermesiyle balıkçılar yeni sezona başladı.
Yasak döneminde teknelerini karaya çekerek bakım ve onarımlarını yapan balıkçılar, yasağın kalkmasının ardından “Vira bismillah” diyerek ağlarını yeniden göle attı.
Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında yaşayan inci kefali için üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz arasında avcılık yasaklanıyor. Bu süreçte tatlı sulara göç eden balıkların korunması amacıyla jandarma, polis, sahil güvenlik, belediye zabıtaları ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri gölde, karada ve havadan denetimler yaptı.
Üreme döneminde derelere yönelen inci kefali, akıntıya karşı yüzerek ve önündeki engelleri zıplayarak aşmaya çalışıyor. Her yıl çok sayıda kişinin izlediği bu göç, bölge turizmine de katkı sunuyor.
Sabah erken saatlerde göle açılan balıkçılar, 3 aylık aranın ardından sezonun bereketli geçmesini diledi.
20 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen 3 çocuk babası İbrahim Arslan, geçimini inci kefali avcılığıyla sağladığını belirterek, “Uzun süredir balıkçılık yapıyorum. Ailemi bu işle geçindiriyorum. Yasak boyunca teknelerimizin bakımını yaptık. Bugün yasağın bitmesiyle ağlarımızı Van Gölü’ne bıraktık. Umarım bereketli bir sezon olur” dedi.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.