İnşaatta fren sertleşti: Konut üretimi yüzde 7,5 geriledi

İnşaatta fren sertleşti: Konut üretimi yüzde 7,5 geriledi

TÜİK’in Haziran 2026 İnşaat Üretim Endeksi verilerine göre inşaat üretimi yıllık bazda yüzde 6, aylık bazda yüzde 0,5 azaldı. Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, bina inşaatındaki yüzde 7,5’lik gerilemeye dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Haziran 2026 dönemine ilişkin açıkladığı veriler, inşaat sektöründeki üretim seviyesinde gerileme yaşandığını gösterdi. İnşaat üretimi, Haziran 2026’da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 düşerken, Mayıs 2026’ya göre de yüzde 0,5 oranında azaldı. Bina inşaatındaki yıllık gerileme ise yüzde 7,5 olarak kayıtlara geçti.

Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, özellikle bina ve konut üretimindeki düşüşün sektör açısından dikkate alınması gereken bir gelişme olduğunu belirtti. Can, yüksek maliyetler ve finansmana erişimde yaşanan güçlüklerin yeni konut projelerinin başlamasını zorlaştırdığını ifade etti.

insaat-2.jpg

MALİYETLER YENİ PROJELERİ ZORLUYOR

İnşaat sektöründe üretim sürecinin çok sayıda farklı iş kolunu doğrudan etkilediğine dikkat çeken Can, konut üretimindeki daralmanın yapı malzemelerinden mühendislik hizmetlerine, mobilyadan tesisata kadar geniş bir ekonomik alana yansıdığını söyledi.

hamza-can.jpg

Can, arsa, yapı malzemeleri, işçilik ve finansman giderlerinin yüksek seviyelerde bulunduğunu, konut alıcılarının satın alma gücündeki sınırlılığın ise satış süreçlerini etkilediğini belirtti. Maliyetler ile satış fiyatları arasındaki dengenin müteahhitler açısından zorlayıcı hale geldiğini aktaran Can, özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların finansman giderlerinden daha fazla etkilendiğini kaydetti.

nsaat-1.jpg

KONUT İHTİYACI SÜRÜYOR

Hamza Can, üretimdeki gerilemenin Türkiye’nin konut ihtiyacının ortadan kalktığı anlamına gelmediğini ifade etti. Nüfus artışı, yeni hanelerin oluşması, kentsel dönüşüm çalışmaları ve eski yapı stokunun yenilenmesiyle konut ihtiyacının devam ettiğini belirten Can, konut üretimi ile vatandaşların satın alma gücü arasında sürdürülebilir bir dengenin kurulması gerektiğini dile getirdi.

Can, inşaat sektörünün üretim, istihdam ve çok sayıda yan sektör üzerindeki etkisine işaret ederek finansmana erişimin kolaylaştırılması ve konut talebini destekleyecek uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.