İslam'da manevi derinliğin anahtarları: “Esma-ül Hüsna”
Allah'ın 99 ismi, "Esma-ül Hüsna" olarak bilinen ve büyük önem taşıyan bir kavramdır. Bu isimler, Allah'ın sıfatlarını ve özelliklerini temsil eder. Bu haftaki köşemizde El-Rezzak, El-Fettah, El-Alim ve El-Kabız esmalarını inceleyeceğiz. İşte detaylar:
Allah’ın her bir ismi, Allah'ın farklı bir yönünü vurgular ve inananların günlük hayatlarında ve ibadetlerinde rehberlik eder. İşte bu haftaki konumuz:
ALLAH’IN İSİMLERİNDEN “EL REZZAK”
Sözlükte El-Rezzak, yarattığı bütün mahlukatın rızkını veren ruh ve bedenlerin gıdasını yaratan olarak belirtilir. Allah, bedenimizi rızıklandıran, ruhumuzu doyuran, yeryüzünde ve toprak üstünde veya altında, havada ve denizde yaşayan tüm canlıların ve özellikle onların aralarında aciz ve zayıf olanların beden güçlerinin ve sıhhatlerinin devamı için ihtiyaçları olan rızkı tam vaktinde ve hiç birini unutmadan verendir. Zariyat Suresi 58. ayette “Şüphesiz ki Allah Allah’ın kendisidir. Rezzak rızık veren kuvvet sahibi metin sağlam olandır” diye belirtilmiştir. Yine Hud Suresi 6. ayetinde “Yeryüzünde rızkı Allah’a ait olmayan hiçbir canlı yoktur. O onların karar kıldıkları yerleri de emanetten durdukları yerleri de bilir. Onların hepsi apaçık bir kitaptadır” diye geçer.
ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-FETTAH”
EL-Fettah, iyilik kapılarını açan, mazlumlara yardım edip mümin kullarını zafere ulaştıran, her müşküle çare bulan, maddi engelleri kaldıran, kuluna manevi kapıları açıp yüreklerden tasaları ve kederleri gideren demektir. Enam Suresi 59. ayetinde “Gaybın anahtarları onun katındadır. Onları ondan başkası bilmez. Karada ve denizde onları o bilir ve bir yaprak düşmez ki onu o bilmesin. Ne toprağın karanlıklarında bir tane ne de kuru ve yaş hiçbir şey yoktur ki o herşeyi açıklayan kitapta bulunmasın” diye belirtilmiştir. Allah, kendisine inanan kullarına Muhammed Mustafa’nın şahsında Fetih Suresi 1-3 ayetlerinde şöyle buyurdu: “Doğrusu biz sana apaçık bir fetih ihsan ettik. Böylece Allah geçmiş ve gelecek günahını bağışlar. Sana olan nimetini tamamlar ve seni doğru yola iletir ve sana Allah şanslı bir zafer ile yardım eder.”
ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-ALİM”
EL- Alim, her şeyi hakkı ile bilendir. Allahu Teala’ya nispet edildiğinde zaman ve mekan kaydı olmaksızın olmuş olanı, olmakta olanı ve gelecekte olacak şeyleri küçük, büyük, gizli ve aşikar her şeyi ve her hadiseyi bilen demektir. Bakara suresi 30-33 ayetlerde Allah şöyle buyurdu: “Bir zamanlar rabbim meleklere ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Melekler orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni tasdik ediyoruz dediler. Rabbin ben sizin bilmediklerinizi bilirim dedi ve Adem’e isimlerin hepsini öğretti. Sonra onları meleklere gösterip haydi davanızda sadıksanız bana şunları isimleri ile haber verin dedi. Dediler ki yücesin sen ya rab. Bizim senin bize öğrettiğinden başka bir bilgimiz yoktur. Şüphesiz sen bilensin, hakimsin.”
ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-KABIZ”
EL-Kabız, imtihan için sıkan, rızkı belli bir ölçüde tutan ve o ölçü ile veren, ölüm anında kullarının can emanetini geri alan anlamına sahiptir. İslam inancı denge üzerine kurulmuş olup İslam’ın ortaya çıkardığı insan tipi dengeli insan tipidir. Elinde varlığı olunca azmayan ve şaşırmayan, varlık elinden alınınca mülkün gerçek sahibine olan, inancından dolayı sarsılmayan insan tipi yetişir, İslam’ın muhteşem terbiye metodu ile yani korku ve ümit arasında dengelenirken havf ve reca inanan insan bilir ki varlığı kudret elinde olan yüce yaratan kulunu kabız ve basit isimlerinin tecellileri ile sınayacak yeri gelecek madden ve manen daraltacak yeri gelecek madden ve manen bollaştıracak engin rahmeti ile huzura erecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.