İslam’da temizliğin formülü: “Abdest”
İslam dininde ibadetlerin olmazsa olmazı olan abdest ve teyemmümün şartları, farzları ve nasıl yapıldığı merak ediliyor. İşte, abdest ve teyemmüm hakkında merak edilen tüm detaylar...
Abdest, İslam dininde bir takım ibadetlerin yerine getirilebilmesi için ön hazırlık aşaması olarak kabul edilir. Kuran-ı Kerim'de de emredilen abdest, yüz, eller, dirsekler, baş ve ayakların belli bir şekilde yıkanması ile alınır. Abdest, ibadetlerin kabul olması için olmazsa olmaz bir şarttır.
TEYEMMÜM NEDİR?
Teyemmüm, su bulunmadığı durumlarda abdest veya gusül yerine yapılan bir temizlenme şeklidir. Temiz toprak veya toprak benzeri bir maddeye eller vurularak yüz ve kollar mesh edilir.
ABDEST VE TEYEMMÜMÜN FARZLARI NELERDİR?
Abdest Farzları: Yüzü, elleri dirseklerle beraber, başın dörtte birini ve ayakları topuklarla beraber yıkamak.
Teyemmüm Farzları: Niyet etmek ve ellerini temiz bir toprağa vurup yüzüne ve kollarını mesh etmek.
ABDEST VE TEYEMMÜMÜN SÜNNETLERİ NELERDİR?
Abdest ve teyemmümün farzlarının yanı sıra sünnetleri de bulunmaktadır. Bu sünnetler, abdest ve teyemmümü daha mükemmel hale getirir.
TEYEMMÜM NASIL YAPILIR?
Teyemmüm, su bulunmadığı durumlarda kolaylıkla yapılabilen bir temizlenme yöntemidir. Niyet edildikten sonra temiz bir toprağa eller vurularak yüz ve kollar mesh edilir.
ABDEST VE TEYEMMÜMÜN ÖNEMİ
Abdest ve teyemmüm, sadece bedensel bir temizlik değil, aynı zamanda ruhsal bir arınma anlamına gelir. İbadetlerin kabul olması için bu temizliğin yapılması gerekmektedir. Peygamber Efendimiz (sav), abdest almanın önemini birçok hadisinde vurgulamıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.