İsmi Değiştirilen O Üs Şehidin İsmini Taşıyormuş

İsmi Değiştirilen O Üs Şehidin İsmini Taşıyormuş

Darbe girişiminde ihanet üssü olarak tarihe geçen ve ismi değiştirilen Akıncı Üssü isminin nereden geldiği ortaya çıktı. Mürted olarak ismi değiştirilen Üssün ismi, 1968'de görev uçuşunda şehit olan Albay Erol Akıncı'dan geliyor.


OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

15 Temmuz darbe girişiminin ana üssü olan Kazan sınırlarındaki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nın adı geçtiğimiz günlerde değiştirilmiş, meydan komutanlığı seviyesine düşürülen Akıncı Üssü'nün adı, 1995'e kadar kullanılan 'Mürted' olarak değiştirilmişti.

GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Yaşanan bu olayların ardından 1995'e kadar kullanılan ve 'İslam dinini bırakarak başka bir dini kabul etmek veya İslam'ı terk etmek' anlamına gelen Mürted isminden vazgeçilerek neden askeri üsse 'Akıncı' ismi verildiği konusunda  bazı basın-yayın organlarında tartışma konusu olmuştu. Türkiye'nin en önemli köşe yazarlarından bir tanesi  "Mürted'in adı daha sonra 'Akıncı' oldu.. Niye 'Akıncı?' Bir gerekçesi var mı? Niye 'Suvari' değil mesela" şeklinde soru yöneltmişti. Mürted Üssü'ne 1995'te neden Akıncı isminin verildiği ortaya çıktı.
AKINCI, İSMİNİ ŞEHİDİN SOYADINDAN ALMIŞ
Geçmiş yıllarda Mürted Hava Üs Komutanlığı'nda çalışan ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş, konuyla ilgili Habervaktim'e açıklamalarda bulundu. Üs komutanlığının ismini, 1968'de görev uçuşunda şehit olan Kurmay Albay Erol Akıncı'dan aldığını belirtti.

İHANETİN ÜSSÜ OLMUŞTU

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, darbe girişimine katılan bir grup cuntacı asker tarafından üs olarak kullanılmış, buradan havalanan jetler Ankara'da aralarında TBMM'nin de bulunduğu bazı yerleri bombalamıştı. TSK'nın komuta kademesi de FETÖ mensubu askerler tarafından burada alıkonulmuştu. Bu olaylardan sonra üssün ismi yeniden 'Mürted' olarak değiştirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.