İşportacı Muhammet’le piyasayı konuştuk

İşportacı Muhammet’le piyasayı konuştuk

Kış aylarında vatandaşların soğuktan korunmak için kullandığı içlik, şapka, eldiven gibi giyim ürünleri satan Ulus esnafı satışların azlığından yakınıyor.

Ankara karasal iklimin etkisiyle kış aylarında vatandaşları çokça üşüten bir özelliğe sahip bir Anadolu şehri olarak biliniyor. Karasal iklimin beraberinde getirdiği ayazdan korunmak için çare olarak içlik tercih ediliyor. Kış aylarında sosyal paylaşım sitelerinde espri konusu haline dönüşen içlik Başketli için soğuktan korunmak için vazgeçilmez giysilerden bir tanesi halinde bulunuyor. Bununla beraber şapka, atkı, eldiven de kışın soğuğundan korunmak için en çok satın alınan ürünlerden bir tanesi durumunda bulunuyor. Gerek seyyar satıcılarda gerekse mağazalarda sıkça karşılaşılan ürünler olarak vatandaşa sunuluyor. Habervaktim olarak kışlık kıyafet satan Ulus esnafıyla piyasanın durumunu görüştük.

BÖYLE BİR SEZON GEÇİREDİM
Ulus’ta Hacı Bayram çevresindeki esnaflardan Muhammet Çelebi işlerin kötü gittiğinden yakındı. Diğer yıllara göre karşılaştırıldığında müşteri azlığından dolayı satışların beklenenin altında olduğunu belirten Çelebi, “İşlerimiz normalde olmasın gerekenin çeyreği diyebilirim. Şu dönemde burada yetiştirememem gerekiyor benim işleri. Yanımda bir eleman daha çalıştırmam gerekiyor. Ancak ben bile boşta bekliyorum. Görüyorsunuz kimse yok ortada” dedi.

Müşteri çekmek için fiyatları düşürdüklerini vurgulayan Çelebi, “ Normalde piyasa değeri 20-25 lira olan orijinal yünlü içlikleri 15 liradan satıyoruz. Sürümden kazanmaya çalışıyoruz. Bir de normalde bu mevsimde bizim en çok sattığımız ürün yünlü içliğimiz. İnsanlar bunu eline aldığında geri bırakmaz, alırdı. Ama bu yıl bir durgunluk var. Vatandaş bakıyor ama almıyor. Böyle bir sezon geçirmedim ben hiç. Bu sene işlerimizde acayip bir durgunluk var” şeklinde konuştu.

HİÇ OLMADIĞI KADAR TENHA
Ülkede meydana gelen terör saldırılarından etkilenen vatandaşlar kalabalık ve merkezi alanlara gitmekten çekiniyor. Vatandaş acil işi olmadıkça evinden dışarı çıkmıyor. Ekonomik düzensizlik de vatandaşı tedirgin eden durumlardan bir tanesi olarak ortaya çıkıyor. Habervaktim olarak görüştüğümüz esnaflar işlerinin kötü gitmesini ülkenin içinde bulunduğu vaziyete bağlıyor. 

Gün ortasında Hacı Bayram çevresinin tenha oluşunun normal bir durum olmadığına değinen Çelebi, “İnsanlar tedirgin, normalde şu havada, şu saatte, Hacı Bayram’da, burada iğne atsan yere düşmeyecek bir yoğunluk oluyordu. Bakın siz de görüyorsunuz, kimse yok, burası bu zamanlarda hiç olmadığı kadar tenha. İnsanlar sokağa çıkmıyor, ekonomik olarak da evde durmak daha karlı ve güvenli geliyor herhalde insanlara” diye belirtti.

GÜÇLÜYÜZ Kİ UĞRAŞIYORLAR
Yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişimi, üst üste gelen menfur terör saldırıları ve ekonomik çalkantıları hatırlatarak ülkenin genel durumu hakkında konuştuğumuz Ulus esnaflarından Muhammet Çelebi Türkiye’yi çok büyük ve güçlü bir devlet olarak anlattı. Ülkenin genel durumuna dair görüşlerini aldığımız Çelebi geleceğe dair umutlu olduğunu belirtti.  Çelebi, “Ülke geneline baktığımız zaman bu kadar problem olduğuna göre demek ki güçlüyüz. Bu kadar sorunla, darbeyle, ekonomik sorunlarla, terörle baş edebiliyorsak iyiyiz demektir. Bundan dolayı umutluyum. Bu kadar problem oluyorsa, bizimle uğraştıkları içindir. Bizde sıkıntı olsa, zayıf olsak zaten bizimle kimse uğraşmaz. Onun için daha iyi olacak diye düşünüyorum. Allah’ın izniyle daha iyi olacak, bundan ümitliyim” dedi.

HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.