İsrail, Refah Sınır Kapısı’nı yeniden açma kararı aldı
Hamas’ın gece saatlerinde İsrailli 4 esirin cenazesini teslim etmesinin ardından İsrail, Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nı bugün açacağını ve insani yardımların geçişine izin vereceğini duyurdu.
Hamas’ın Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden İsrailli 4 esirin naaşını gece saatlerinde teslim etmesinin ardından İsrail, Gazze’nin dünyaya açılan en önemli geçiş noktalarından biri olan Refah Sınır Kapısı’nın bugün açılmasına karar verdi. KAN televizyonunun haberine göre İsrail yönetimi, daha önce ilan ettiği yaptırımları kaldırarak sınır kapısından insani yardım geçişlerinin ateşkes anlaşması doğrultusunda yeniden başlamasına onay verdi. Yetkililer, Hamas’ın bugün de bazı cenazeleri teslim etmesinin kararın alınmasında etkili olduğunu bildirdi.
İSRAİL, REFAH SINIR KAPISI'NI ÇARŞAMBA AÇMAYACAĞINI DUYURMUŞTU
Hamas ile yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail, Gazze Şeridi'ne Mısır üzerinden geçişi sağlayan Refah Sınır Kapısı'nı çarşamba açmayacağını açıklamıştı. İsrail, Refah Sınır Kapısı'nı açmamasına bahane olarak Hamas'ın elindeki tüm ölü İsrailli esirlerin cenazelerinin teslimindeki gecikmeyi göstermişti.
Hamas, esir takası kapsamında gece saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki 4 İsrailli esirin daha cenazesini Kızılhaç'a teslim etmişti. Böylece, ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında Hamas, Gazze'deki 28 ölü esirin 8'inin cenazesini teslim etmiş oldu. İsrail'in, Gazze'de 2 yıl boyunca soykırıma varan saldırıları ve İsrail ordusunun Gazze'nin belirli bölümünde devam eden işgali nedeniyle Hamas'ın bütün cenazelerin yerini tespit etmesinin zor olduğu taraflar arasında ateşkes anlaşmasında kabul edilmişti.
Bu nedenle Gazze'deki İsrailli ölü esirlerin cenazelerinin bulunmasını sağlamak üzere Türkiye, Katar, Mısır ve ABD'den temsilcilerin yer aldığı bir komite kurulması kararlaştırılmıştı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.