İsrail'den Filistinlilere yeni tuzak: Yardım görünümlü sürgün planı
İsrail’in Gazze’deki insanlık dışı saldırılarının ardından, şimdi de Filistinlileri yardım bahanesiyle toplama kamplarına sürerek başka ülkelere gönderme planı yürürlüğe konuyor. Planın, Gazze İnsani Yardım Vakfı üzerinden işletildiği öne sürülüyor.
Gazze'de, saldırıların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana en az 54 bin kişinin ölümüne neden olan ve uyguladığı ablukayla 2 Mart'tan sonra bölgeye "bir buğday tanesinin" dahi girişine izin vermeyen İsrail, dünya tarihinin gördüğü en büyük insanlık felaketlerinden birine yol açtı. İsrail, şimdi de sebep olduğu bu insanlık felaketini hem uluslararası baskıları azaltmak hem de Gazze'de işgali genişleterek kalıcı hale getirme ve Filistinlileri başka ülkelere sürgün etme ajandasını hayata geçirmek için bir fırsat olarak görüyor ve söz konusu vakfı, bu konuda paravan olarak kullanmayı hedefliyor.
İSRAİL'İN "YARDIM DAĞITIM MEKANİZMASI"
Hem uluslararası tepkileri azaltmak hem de Gazze'ye yönelik ajandasını uygulamaya geçirmek isteyen Tel Aviv yönetiminin, Gazze Şeridi'nde insani yardım kisvesi altında yeni bir mekanizma arayışı, nisan ve mayıs aylarındaki kabine toplantılarının en önemli gündem maddelerinden oldu. İsrail ordusunun bu mekanizmanın doğrudan içinde bulunmasını talep eden aşırı sağcı bakanlarla güvenlik şefleri arasında ordunun görevinin ne olacağına dair hararetli tartışmalar yaşandı.
ABD ile koordinasyon içerisinde, yardımların Tel Aviv ve Washington güdümünde şubat ayında kurulan, "Gaza Humanitarian Foundation" (GHF) vasıtasıyla, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde oluşturduğu alanlara, yine ordunun gözetiminde getirilmesi ve özel ABD'li şirketlerce dağıtılmasını sağlayacak bir mekanizma kurulması kararı alındı.
Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası yardım kuruluşları, bu sistemin İsrail'in insani yardımın silah olarak kullanmasının ve "sürgün emirleriyle" tahliye edemediği Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerini açlık silahıyla tahliye etmesinin yolunun açılacağına işaret etti.
SÖZDE "İNSANİ YARDIM MEKANİZMASI" VE GAZZE'Yİ İŞGAL PLANI
İsrail'in Gazze'de işgali genişletme ve kalıcı hale getirmeye yönelik planının da merkezinde insani yardımın silah olarak kullanılarak Filistinlilerin sürgün edilmesi yer aldı. Kabinede, İsrail ordusunun görevinin ne olacağına ilişkin tartışmalar sırasında Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in "Verilen görevi yapmayacaksan, yerine yapacak birilerini buluruz." dediği Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, bu mekanizmayla doğrudan ilişkili bir saldırı planı hazırlayarak onay için sundu.
İsrail güvenlik kabinesi, 4 Mayıs'ta Zamir'in sunduğu Gazze'de işgali genişletecek ve kalıcı hale getirecek saldırı planını onayladı. Yerel basına göre, üç aşamadan oluşan planla, Filistinlilerin hayatta kalmalarına yetecek kadar sözde yardım dağıtımı için İsrail ordusu tarafından nisan ayında Gazze Şeridi'nin güneyinde oluşturulmaya başlanan "toplama kamplarına" sürgün edilmesi ve Filistinli nüfusun boşaltıldığı bölgelerde saldırıların yoğunlaştırılarak işgalin kalıcı hale getirilmesi öngörülüyor.
Bu kapsamda, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinlileri açlık silahıyla daha güneye sürebilmek için biri Netzarim Koridoru'nda, güneydekilerin tamamını ise bir bölgede toplayabilmek için 3'ü Morag koridorunda ,toplam 4 "toplama kampı" kurulması planlandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze Şeridi'nin tamamını kalıcı olarak işgal edeceklerini, Filistinlilerin başka ülkelere sürgünü için bazı devletlerle temasta olduklarını ve planı hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.
Gazze'de kalıcı işgal ve Filistinlilerin sürülmesi uygulanmaya başladığını ise İsrail ordusu, ABD Başkanı Donald Trump'ın 16 Mayıs'ta Orta Doğu gezisinin hemen ardından duyurdu.
BİR OYALAMA TAKTİĞİ OLARAK "TEMEL MİKTARDA" İNSANİ YARDIM GİRİŞİNE İZİN
İsrail'in saldırılarının yoğunlaşmasıyla birlikte uluslararası tepkiler de artarken Netanyahu, 18 Mayıs'ta bu tepkileri azaltmak için yeni mekanizma hayata geçirilene kadar Gazze Şeridi'ne "okyanusta bir damla" anlamına gelen "temel miktarda" insani yardım girişini onayladı. Bileşmiş Milletlerin Gazze Şeridi'ne günlük 500 tır insani yardım ve 50 tır yakıt girmesi gerektiğine ilişkin açıklamasına karşın İsrail'in aldığı karara rağmen 19-26 Mayıs tarihleri arasında Gazze'de sadece 87 tır yardım dağıtılmasına izin vermesi, söz konusu kararın "yeni insani yardım dağıtım mekanizması" hayata geçirilene kadar bir oyalama taktiği olabileceğine işaret edildi.
Öte yandan İsrail'in son 2 ayda Gazze Şeridi'nde aşevlerine, yardım dağıtım merkezlerine ve personeline yönelik saldırılarını artırması da dikkati çekti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.