İşsizlikten saz imalatına

İşsizlikten saz imalatına

Ankara Hamamönü'de 11 yıldır saz imalatı yapan 36 yaşındaki Ali Yıldız , işsiz olduğu dönemde saz kursundaki hocasının, saz atölyesinde iş bulmasıyla saz imal etmeye başladı.

Hamamönü Erzurum Caddesi'nde 11 yıldır saz imalatı yapan 36 yaşındaki Ali Yıldız, işsiz olduğu dönemde gittiği saz kursunda hocasının saz atölyesinde iş bulmasıyla birlikte mesleğe adımını attığını ve sonrasında ise saz atölyesi açtığını söyledi.

SABIRLA ÇALIŞACAKSIN

18 yaşında saz atölyesinde çalışmaya başladığını belirten Ali Yıldız ," 11 yıldır  kendi atölyem olan Hoyrat Bağlama' da çalışıyorum. İşsiz olduğum dönemde saz çalma kursuna gittim. Kurstaki hocamız inşaat işiyle uğraşıyordu. Biz de işsiz olduğumuz için ona sürekli söylüyorduk. Hocam iş çıkarsa bize de çağır diye. Bir yandan iş arayışı içerisindeydim. Sonra hocam iş buldum dedi. Kendimi bir anda saz atölyesinde buldum.

Bu şekilde mesleğe başladım. Bizim meslekte uygulama çok önemli eline alıp saz yapmaya çalışacaksın. Zamanla oluyor sabırla çalışacaksın. Ağacı tanıyacaksın hangi ağaca hangi işçiliği uygulayacaksın bunlar zamanla yerine oturuyor. Yanında yetiştiğin usta belli bir zamandan sonra zaten sana güvenerek işi veriyor. Her meslekte olduğu gibi işi severek yapmak önemli ben bu mesleği yapacağım diyorsan başarılı oluyorsun." dedi.

SAZ BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ

İyi saz yapmanın gelen taleplere bağlı olduğunu anlatan Yıldız," Biz sipariş usulü çalışıyoruz. Bir nevi kişiye özel saz yapıyoruz. Müşteri nasıl bir saz istiyorsa özelliklerini söylüyor biz yapıyoruz. 11 yıldır şükürler olsun tezgahım boş kalmadı. Gelen talepler var. Bunları karşılamaya çalışıyoruz. Sonuçta saz bizim kültürümüzün bir parçası nesilden nesille aktarılarak devam eder. Toplumun her kesimde saza karşı büyük bir ilgi var. Kimi çalıyor kimi dinliyor. Bizde kültürümüz adına elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu. 

KİŞİYE ÖZEL ÜRETİM

Türkiye'de yetişen meyve ağaçların çoğundan saz yapıldığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: "
Yurtdışından gelen ağaçlarda var. Örneğin maun ağacı onun üzerinde de çalışmalar yapıyoruz. Özellikle sert ağaçları daha fazla tercih ediyoruz. Afrika'dan gelen morgül ağacını kullanıyoruz. Saz yapımında maun ağacı sıklıkla kullanılıyor.

Tabi şöyle bir sıkıntı da var. Piyasadaki satılan ucuz sazların çoğu maun ağacından yapılıyor. Burada şöyle bir olay var. Maun ağacının kerestesi çok fazla çıkıyor. Mobilya sektöründe de sıklıkla kullanılıyor. Ucuz saz yapanlar artan parçalardan yapıyor buda kaliteyi düşürüyor. Fiyat aralığı söyleyemiyorum çünkü kişiye özel sipariş yaptığımız için değişkenlik gösterir."

MESLEĞİMİ ÇOK SEVİYORUM

 Meslekte eleman yetiştirdiğine de dikkati çeken Yıldız, "Ben yanımda Emre Canatan'ı yetiştirdim. Şimdi oda atölye kurdu. Tamamen ilgiye bağlı meraklı olup meslek edinenler oluyor. Birde hobi amaçlı boş zamanlarında saz yapanlarda oluyor. Mesleğimi çok seviyorum. Emek verdim. Bundan sonrada atölyemde saz yapmaya devam edeceğim. Piyasayı sürekli takip ediyorum. Kendimi yeniliyorum böyle yapmazsam müşterilerimin taleplerini karşılayamam. Malzemelerin kuru düzgün ise 3-5 gün arasında güzel bir saz yapılır. Tabi bu süre saz ustasına bağlı." ifadelerini kullandı.

Ali Yıldız'ın yanında 3 yıl çalıştığını belirten, 25 yaşındaki Emre Canatan," Ali Yıldız'ın yanında yetiştikten bende Sincan’a saz atölyemi. Kurdum ilk başladığım andan itibaren hevesliydim. Mesleğin inceliklerini öğrendim. Kendi atölyemde saz yapmaya başladım. Ustama teşekkür ederim." dedi.

İBRAHİM ETHEM ÜNAL / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.