Yağışların başkente faturası: 323 su baskını, 65 hasar tespiti, 43 mahsur kalma vakası

Yağışların başkente faturası: 323 su baskını, 65 hasar tespiti, 43 mahsur kalma vakası

Ankara’da son zamanlarda yaşanan en büyük yağışın faturası belli oldu. Günler öncesinden fırtına ve hortum uyarılarının yapıldığı doğal afet için ABB merkezine toplamda 323 su baskını, 65 hasar tespiti ve 43 mahsur kalma vakası ihbarı yapıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi 3 Haziran Cumartesi günü il genelindeki şiddetli yağışları konu alan ‘Sel ve Su Baskınları Raporu’nu yayımladı. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda yaşanan afetin geride bıraktığı tahribat tüm detayları ile ortaya koyuldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günler öncesinden yaptığı fırtına ve hortum tehlikesi uyarılarına karşın 2 Haziran Cuma günü kolları sıvayan yetkililer Afet Koordinasyon Merkezi’nin kriz masasını toplayarak hazırlıklara başladı.

selllllll.jpg

EKOLOJİK KIYAMETİN SAAT SAAT RAPORU

Ankara'da beklenen fırtına ve hortuma karşı uyarılar 3 gün önceden yapılmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş Twitter hesabından yaptığı duyuru ile vatandaşları dikkatli olmaya çağırmıştı. Meteoroloji yetkilileri özellikle cumartesi günü fırtınanın etkisinin artacağını belirterek vatandaşlardan tedbirli olmalarını istedi ve Ankaralı vatandaş, olası zararları en aza indirmek için gereken önlemleri alma konusunda uyarıldı. Peki o gün neler yaşandı? İşte kıyamet gününün saat saat raporu:

-Gece boyunca ekipler sahada hazır bulunduruldu. 3 Haziran Cumartesi gününün ilk saatlerinden itibaren görevde bulunan 1399 araç ve 4140 personel ile sahada kritik noktalarda teyakkuz durumuna geçildi.

-Merkez ilçelerde yaşanan ilk yağış geçişi gece saat 05.35 itibari ile kuzeyden güneye doğru gerçekleşti ve tüm ilçelerde etkili oldu.

-Sağanak yağış saat 07.00 itibari ile il genelindeki etkisini yitirdi. Öğlen saatlerine kadar hafif ve orta şiddetli yağış geçişler devam etti.

-Saat 13.00 itibari ile merkezde dolu ile karışık şekilde kuvvetli yağış görülmeye başlandı. Dolu yağışı özellikle Çankaya, Keçiören, Altındağ ilçelerinde yoğunlaştı.

-Yağışlar saat 16.00 itibari ile merkezde orta kuvvette devam ettikten sonra 17.15 itibari ile durdu. Merkezde meydana gelen yağışın kuvvetli dolu ile birlikte gerçekleşmesi sonucunda mazgallarda kısmi tıkanıklık oluştu ve bununla birlikte dolu yağışından korunmak amacıyla köprü altlarında bekleme yapan araçlar ulaşımda ciddi aksaklıklara neden oldu.

-Saat 18.45 itibari ile merkez ilçelerde riskli yağış tahmini kalmadı.

selll.jpg

BELEDİYE PERSONELİ SAHADAYDI

2 Haziran Cuma günü saat 12:00 suları yayımlanan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yağış uyarısına istinaden ilgili birimlere duyurusu yapılarak AKOM Kriz Masası toplandı. 1399 araç ve 4140 personel, 3 Haziran Cumartesi gününün erken saatlerinden itibaren aktif görevde bulunmak üzere harekete geçti. Sahada stratejik noktalarda anında müdahaleye hazır şekilde teyakkuzda duruldu. Cumartesi günü 05.35 - 17.15 saatleri arasında yaşanan yağışlar sonucunda Başkent 153 tarafına saat 21.50 itibariyle toplamda 839 ihbar geldi. Gerekli görülen ihbarlara müdahale edilmesi için ilgili birimler yönlendirildi. Ayrıca AKOM iletişim kanalları üzerinden 76 ihbar geldi ve ilgili birimler yönlendirildi. Kurumların saha çalışmalarındaki araç ve personel dağılımı şöyle oldu:

DEPREM RİSK YÖNETİMİ ve KENTSEL İYİLEŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Araç Sayısı:5 - Personel Sayısı:18

ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Araç Sayısı:495 - Personel Sayısı:1100

KENT ESTETİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Araç Sayısı:106 - Personel Sayısı:400

ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Araç Sayısı:24 - Personel Sayısı:65

FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Araç Sayısı:400 - Personel Sayısı:700

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Araç Sayısı:240 - Personel Sayısı:502

BELPLAS

Araç Sayısı:25 - Personel Sayısı:50

ANFA GÜVENLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Araç Sayısı:30 - Personel Sayısı:900

ANFA PEYZAJ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Araç Sayısı:60 - Personel Sayısı:370

ZABITA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Araç Sayısı:14 - Personel Sayısı:35

seeee.jpg

VATANDAŞLARIN YARDIM ÇAĞRILARI KAYIT ALTINDA

Ankara Büyükşehir Belediyesi çağrı hatlarından kıyamet gününün nabzını tuttu. 3 Haziran Cumartesi günü oluşabilecek fırtına ve hortum tehlikesine karşı günler öncesinden uyarılan vatandaşlar, ABB çağrı hatlarını adeta telefon yağmuruna tuttu. Başkentin her ilçesinden gelen yardım telefonlarını karşılamak için devlet ve belediye kurumları seferber oldu. İşte o çağrı kayıtlarından enstantaneler:

Etimesgut, Bağlıca, 09:44

“Bahçeden gelen kanalizasyon evimize taştı. Daha önce de bildirdik ancak gelen giden olmadı. Evde küçük bebeklerimiz var. Pis su yüzünden çok mağdur olduk. Acilen müdahale edilmesi gerekiyor.

ADRES: ETİMESGUT BAĞLICA MAH GÜMÜŞHAN CAD BAŞKENT TERASEVLER SİTESİ NO:5”

Çankaya, Nasuh Akar Mahallesi, Saat 14:05

“Çankaya Nasuh Akar mahallesi 1402 sokak No :15 bina arkasındaki 1401 sokakta bulunan otoparkın yağmur suyu birikintisi bulunarak duvarın yıkılması bulunarak ivedi yağmur suyunun tahliye edilmesi gerekmektedir, gereğini arz ederim.”

Yenimahalle, Turgut Özal Mahallesi, 14:30

“Yağmur suyundan dolayı defalarca şikayette bulunduk. Sürekli yağmur yağdığında su basıyor, arabalar su altında kalıyor. Talebimiz kalın mazgal yapılmasıydı fakat hiçbir işlem yapılmadı. Bu alana acil ekip istiyoruz. C Blok şuanda su bastı. Gereğini arz ederim.

TURGUT ÖZAL MAH. 2124 CAD. NO: 4B İÇ KAPI NO: 4 YENİMAHALLE / ANKARA GÖKÇEBAĞ SİTESİ”

BÜYÜK FELAKETTE KİM NEREYE MÜDAHALE ETTİ?

- İtfaiye Dairesi Başkanlığı Ankara genelinde oluşan olumsuz hava şartları sonucu 112 Acil Çağrı Merkezi’nde 2617 çağrıyı karşıladı. Bu çağrılardaki 43 mahsur kalma, 65 hasar tespit ve 323 su baskını ihbarı ile 153 ve AKOM üzerinden gelen ihbarların tamamına müdahale edildi.

- ASKİ Genel Müdürlüğü 153 ve AKOM iletişim kanallarından gelen, rutin kanal arızaları ve su baskınları dâhil olmak üzere toplamda 2018 ihbara müdahale gerçekleştirdi.

-Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ihbarlar ile ilgili 109 noktada iş makinası marifeti ile çalışma yaptı.

-Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı 263 noktada olumsuzluklara müdahale gerçekleştirdi.

-Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı 16 adet aracın üzerine devrilen ağaç ihbarına müdahale etti.

-Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri kent merkezinde kritik noktaların kontrolü ile 3 noktada müdahale ve Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’na ait çekici araçların koordinasyonunu sağladı.

-Ankara Büyükşehir Belediyesi toplamda 2840 noktaya müdahale gerçekleştirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.