İzmir’de mevsimi başladı: Faydasını say say bitmiyor

İzmir’de mevsimi başladı: Faydasını say say bitmiyor

Türkiye'de enginar üretiminde birinci sırada yer alan İzmir'de hasat dönemi başladı. İzmir'in sevilen yemeklerinden biri olan enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Peki, enginarın faydaları nelerdir? Enginar nasıl tüketilir?

İzmir'de en sevilen yemeklerden biri de enginardır. İzmir'in meşhur sakız enginarının hasat zamanı da başladı. Peki, enginarın faydaları nelerdir? Enginar nasıl yenir? İşte detaylar...

enginar-1.jpg

ENGİNARIN FAYDALARI NELERDİR?

Enginar, sebze olarak bilinse de enginarın yediğiniz kısmı aslında bir çiçeğin açmadan önceki tomurcuğudur. Çiçek açtıktan sonra enginar tek, mor bir çiçek şekline dönüşür. Enginarın faydaları arasında sindirim sistemi, kalp ve karaciğer sağlığı bulunmaktadır.

ENGİNARIN FAYDALARI ŞÖYLEDİR

-Enginar, tüm sebzeler arasında en yüksek antioksidan düzeyine sahiptir. Enginar, polifenoller (antioksidan) açısından zengin oldukları için kansere karşı bir silah deposu olabilir. Enginar özleri, kanserden korunmada olduğu kadar tedavide de umut verici bir diyet aracı olarak kullanılmaktadır.

-Enginar, yapraklarındaki bazı bileşenlerin kötü kolesterol (LDL) düzeylerini düşürdüğü ve iyi kolesterol (HDL veya omega-3 yağ asitleri) düzeylerini artırdığı söylenmektedir.

enginar-2.jpg

-Enginar, zengin potasyum kaynağı olduğu için vücuttaki sayısız organ sistemi üzerinde etkisi bulunmaktadır. Potasyum, kan basıncını arttırması ile bilinen fazla sodyumun etkilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Enginar aynı zamanda potasyum eksikliğinin etkilerini önlemek için halihazırda hipertansiyon ilacı kullananlar için yararlıdır.

-Enginarda bulunan antioksidanlar, toksinlerin varlığını azaltarak, karaciğerden ve vücuttan atılmasını kolaylaştırmaktadır. Karaciğerin iyileştirmede etkilidir.

-Enginar, sindirim sisteminizin sağlığını ve işlevselliğini iyileştirmek için en faydalı besin maddelerinden biri olan zengin bir lif kaynağı içermektedir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenli tutmaya ve kabızlık semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Lif, midede şişkinliği, krampları, aşırı şişkinliği ve genel rahatsızlığı hafifletir.

-Enginar, magnezyum, fosfor ve manganez gibi vitamin ve mineraller elde etmek için piyasadaki en iyi besinlerden biri olarak bilinmektedir. Bu mineraller, kemik sağlığına etki ederek, osteoporoz (kemik erimesi) gibi durumların olasılığını azaltmaktadır.

-Enginarda bulunan fosfor, beyin hücrelerinde de bulunmaktadır. Fosfor eksiklikleri, bilişsel yetenekle ilişkilendirilmektedir. Bu sebeple beyni sağlıklı tutmak için enginar tüketmek oldukça etkili olmaktadır.

enginar-3.jpg

ENGİNAR NASIL YENİR? ENGİNAR NASIL TÜKETİLİR?

Enginarla çok sayıda yemek yapılmaktadır. Bu yemeklerden bazıları zeytinyağlı enginar dolma, kuzu etli enginar, enginarlı pilav, zeytinyağlı patlıcan dolgulu enginar, fırında tavuklu sebzeli enginar, zeytinyağlı pirinçli enginar, bezelyeli, havuçlu, patatesli enginar, zeytinyağlı enginar bezelyedir.

Enginar çiğ tüketilmez çünkü acı bir tadı vardı. Pişirilen enginar acı tadını da kaybeder.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.