İzmir'in cennet köşesi: Çeşme'nin göz bebeği Ildırı

İzmir'in cennet köşesi: Çeşme'nin göz bebeği Ildırı

Türkiye'nin en güzel ilçelerinden olan Çeşme, yaz deyince akıllara ilk gelen yerlerden biri oluyor. Çeşme'nin birbirinden güzel köylerinde yazın keyfi bir başka yaşanıyor. Bu köylerden biri de Ildırı. Peki Ildırı Köyü nerededir? Ildırı'da neler yapılır?

Türkiye'de turizmin başkenti olan ve Türkiye'nin şüphesiz en güzel ilçelerinden biri olan Çeşme, yaz deyince akıllara ilk gelen yerlerden biri oluyor. Çeşme'nin birbirinden güzel köylerinde yazın keyfi bir başka yaşanıyor. Bu köylerden biri de Ildırı. Peki Ildırı Köyü nerededir? Ildırı'da neler yapılır? Ildırı'ya nasıl gidilir?

ILDIRI KÖYÜ

Köyün ismi aslında Ildırı, fakat çoğu insan Ildır olarak biliyor. Bunun sebebi de söylene söylene bir harfin ortadan kaybolması. Çeşme'nin yerlileri bu konuda çok hassastır. Ildır demenize asla izin vermezler, çünkü köyün adı Ildırı'dır. Ildırı Köyü, eski İzmir tasvirlerinde akla gelen o sessiz sakın balıkçı kasabalarından biri. Zamanının en meşhur dizilerinden olan Fatmagül'ün Suçu Ne? dizisi de bu köyde çekilmiş. Ildırı aslında üç aşağı beş yukarı bir dönemeçte bitecek bir köy fakat samimi yerli halkı, balıkçı tekneleri, hemen hemen her yerde görebileceğiniz kazlar ve tepesinde size göz kırpan tarihi ile kesinlikle ziyarete değecek bir lokasyon.

ILDIRI'DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Ildırı Köyü'nde keyifli vakit geçirmek için mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalar var.

ZEKİ MÜREN ADASI VE HİKAYESİ

Ada dendiğine bakmayın. Burası yazın paçalarınızı sıyırarak 5 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz küçük bir adacık. Köy merkezinin hemen karşısında yer alan bu adanın ismi ise bir hikayeye dayanıyor.

Günlerden bir gün Zeki Müren’in yolu Ildırı’ya düşer. Gezisi esnasında gördüğü bu küçük adacık onu çok etkiler. En fazla bir odalı ev ve birkaç ağacın sığacağı büyüklükteki bu adacığı satın almak ister. Tabii ada satılık olmadığı için ne yapsa etse edinemez. Daha sonra da böyle bir satın alma gerçekleşmeyince yöre halkı Zeki Müren vefat ettikten sonra onu hatırlamak adına adaya adını verir. Böylece çok sevdiği adacık onun ismiyle yaşamaya devam etmiş olur.

ERYTHRAİ ANTİK KENTİ

Kızıl kent olarak da bilinen şehrin adı eski Yunanca'da "kırmızı" anlamına gelen Erythros kelimesinden gelmektedir. Bölgedeki toprağın kırmızı olmasından dolayı dendiği söylense de net bir araştırma yoktur. Bölgeyi önemli kılan asıl konu ise dünyadaki denizciliğin en önemli yapıtaşlarından biri olan İyon medeniyetinin 12 şehrinden biri olmasıdır.

M.Ö. 1200 yıllarında kurulan İyon Devleti içerisindeki küçük şehir devletlerinden oluşmuştur. İzmir ve Aydın bölgesinde kurulan şehir devletlerinin birçoğu ilk olarak İyonlar tarafından inşa edilmiştir. Bu şehirlerden biri olan Erythrai de dönemin deniz ticaretine yön vermiştir. Hipokrat, Diyojen, Herodot, Thales, Pisagor ve Homeros gibi değerleri yetiştirmiş olan İyonlar bu bölgede de aktif bir yaşam kurmuşlardır. Tiyatrosu, agorası, 5 kilometrelik surları, akropolü ve tapınaklarıyla burayı büyük bir şehre dönüştürmüşlerdir. Uzun bir dönem çok tanrılı inanca sahip olan bölge halkı Roma emri altına geçtikten sonraki dönemlerde bir de kiliseye sahip olmuştur. Bugün şehirdeki en belirgin yapılardan biri de bu kilisedir. Bu kenti gezmek isterseniz de herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur.

ILDIRI KÖY MERKEZİ

Erythrai kentinin hemen aşağısından köyün başlangıcına kadar olan bölge tamamen yürüyerek gezeceğiniz bir rotadır. Kentin hemen altında köylü pazarı kurulur. Bu pazarda hediyelik eşyalardan, el yapımı ürünlere ve yemeklik malzemelere kadar her şeyi butik bir şekilde bulabilirsiniz.

Sonrasında köyden aşağıya doğru devam ettiğinizde karşınıza bir çay bahçesi çıkacaktır. Oturup bir soluk almak için burayı değerlendirebilirsiniz. Eğer devam etmek isterseniz oturulabilecek birçok yer köyün batısında yer alır. Burada balıkçıların taze balıklarını yiyebileceğiniz restoranlar bulunur. Keyifli bir gün geçirmek ve soluklanmak için burası iyi bir seçimdir. Ayrıca bölgedeki fiyatlar da Çeşme’den oldukça hesaplıdır.

ILDIRI KÖYÜ NEREDEDİR? NASIL GİDİLİR?

Ildırı konum olarak Çeşme ile Mordoğan arasındaki sahil yolunun ortasında yer almaktadır. İzmir’den direkt gidecek olanlar Urlayı geçtikten sonra Uzunkuyu’ya gelmeden önce Barbaros Köyü istikametinden köye ulaşabilirler. Eğer Çeşme bölgesinde iseniz de çevre yolunun Alaçatı kavşağından çıkıp köy yoluna bağlanabilirsiniz. Bölgeye toplu taşıma ile de İzmir yönünden gelen Ildırı-İzmir Kooperatifi araçlarını kullanabilirsiniz. Dolmuş saatleri ise mevsimsel olarak değişiyor olsa da ortalama 2 saatte bir karşılıklı olarak kalkmaktadır.

Ildırı Köyü'nü ziyaret etmek isteyenler için bir de konum bıraktık. Konuma tıklayarak Google Haritalar üzerinden Ildırı Köyü'ne rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.