İzmirli Yenişehirlizade Ahmet Efendi kimdir, çalışmaları nelerdir?

İzmirli Yenişehirlizade Ahmet Efendi kimdir, çalışmaları nelerdir?

Köklü tarihi ile Türkiye'nin en önemli illerinden biri olan İzmir'de büyük çalışmalar ve isimler yer alıyor. Onlardan biri olan Yenişehirlizade Ahmet Efendi'nin ise kim olduğu ve çalışmalarını sizler için derledik. İşte detaylar...

İzmir, bünyesinde bulundurduğu yerleri ve köklü tarihi ile Türkiye'nin en önemli illerinden biri konumunda yer alıyor. Türkiye'nin sembol illerinden olan İzmir'de Yenişehirlizade Ahmet Efendi büyük önem taşıyor. Yenişehirlizade Ahmet Efendi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk başkanı olarak tarihte yer alıyor.

SİVİL TOPLUM LİDERİYDİ

25 Kasım 1867 tarihinde resmi olarak açılan belediye, 1868 tarihinde fiilen çalışmalarına başlamış ve başkan olarak da göreve Yenişehirlizade Ahmet Efendi gelmiştir. 1832 İzmir doğumlu olan Ahmet Efendi'nin İzmir'in kalkınmasında büyük payı olmuştur. İzmir’in önemli bir sivil toplum lideri olan Ahmet Efendi, İzmir'i modern bir şehir haline getirmek için büyük çalışmalarda bulunmuştur.

basliksiz-3.jpg

1892'DE VEFAT ETTİ

Yenişehirlizade Ahmet Efendi İzmir'de eğitim ve sağlık alanında çalışmalarda bulunmuş su şebekesi, kanalizasyon sistemi ve yollar inşa etmiştir. 1875 yılında belediye başkanlığı görevinden ayrılan Yenişehirlizade Ahmet Efendi, 1892 yılında, İzmir’de vefat etmiştir.

İzmir tarihinin büyük bir parçası olan Yenişehirlizade Ahmet Efendi'nin İzmir Belediye Başkanlığı görevindeyken yaptığı çalışmalar şu şekilde:

Yolları genişletti ve asfalt yaptı.

Kanalizasyon ve su şebeke sistemi yaptı.

Parklar ve bahçeler inşa etti

Hastane ve okullar inşa ederek eğitim ve sağlık sektörlerini büyüttü

Yangın söndürme hizmetlerini geliştirdi

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.