Kar Yağdı Hatun Türbesi ziyaretçilerini bekliyor

Kar Yağdı Hatun Türbesi ziyaretçilerini bekliyor

Ankara’nın dini ve tarihi zenginliğinden birisi olan Ulus Doğan sokaktaki Kar Yağdı Hatun türbesi 1477’den bu yana vatandaşlar tarafından özellikle cuma günleri ziyaret ediliyor

Ulus Doğan sokakta bulunan Kar Yağdı Hatun türbesi 15.yüzyıldan günümüze kadar gelen hikâyesi ile ziyaretçilerini bekliyor. Kapısında 1477 yılı tarihi bulunan türbenin mimarisi sekizgen kurşun kaplamalı kubbe duvarları ise kesme taş ve tuğlalarla örgülüdür. Kapısı alçak kemerli ve doğu yönüne bakmaktadır. 
Şu anda dışındaki taşlara birçok bilinçsiz kişi tarafından yazılar yazılmış, üzerinin kurşun kaplaması hırsızlar tarafından çalınmış ve çatı tahrip edilmiş. Türbe görevlisinden aldığımız bilgiye göre ise, yakın zamanda yapı restore olacak. 

whatsapp-image-2017-12-08-at-09.58.55-001.jpeg

Ağustos Ayında Kar

Türbeye adını da veren rivayete göre zamanın Ankara’daki genç bir kadının gelin olması ve hamilelik sürecinde yaşadığı olayla ilgilidir. Hikâyeye göre bu genç kadın Ağustos ayında kar yemeği aşermiştir. Fakat yazın ortasında dönemin şartları da göz önünde bulundurulduğunda bu pekte mümkün değildir. Genç kadın sürekli olarak rüyalarında kar helvası yediğini ve kar yağdığını görmektedir. Artık bu duruma dayanamayan kadın bir gece Allah’ a yakarışta bulunur ve der ki, “Allah’ım her şey senin elinde sen istedikten sonra gökten kar da yağar nur da yağar. Ver Allah’ım lapa lapa kar ver. Avuçla kar yiyeyim içimin şu bitmek yangını sönsün Allah’ım” der. Rivayete göre o gece kar yağmaya başlamış ve genç kadın istediği gibi avuçlarla kar yemiştir. Ancak bunun sonrasında kadın hastalanmış ve karlar eridiğinde ise vefat etmiştir. Bebeği için hazırlanan pullu örtüsü de tabutunun üzerine serilmiştir.

KAR YAĞDI HATUN DUASI

whatsapp-image-2017-12-08-at-09.58.47.jpeg

Bismillahirrahmanirrahim
Sırrı Süphan Piri Süleyman nuru can Muhammed,erde geçte dağda taşta müşgül işte yetiş ya Allah ya Muhammed. Salladım selaya yolladım Mevla’ya sen muradımı kabul eyle gelecek cumaya.
La ilahe illallah Muhammeden Resullullah. Selalar sesiyle arş gölgesiyle sen muradımı kabul eyle melekler duasıyla Karyağdı Sultan Hazretleri yüzü suyu hürmetine.
Amin. 

Görenler Der ki 

Türbenin üzerine herkes derin uykuya daldığı vakitlerde bir şey yağar. Yere düşmeden kaybolur gider. Kar mı yağar Nur mu yağar bilinmez…

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

Foto Galeri için tıklayın

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.