Kasap Esnafı Mağdur

Kasap Esnafı Mağdur

Bulunduğumuz senenin ocak ayından itibaren kıymalık ete her ay bir lira zam geldiğini ifade eden kasap esnafı Gökhan Yılmaz, zamlar neticesinde bir kilo kıymalık etin 37 lira olduğunu belirtti. Ayrıca mağdur olduklarını söyleyen Yılmaz, mağduriyetini şöyl

ZAFER DENİZ / HABERVAKTİM

Her ay fiyatı bir lira arttığı ifade edilen kırmızı eti, kasaplarda masaya yatırdık. 17 senedir kasaplık mesleğini yapan Gökhan Yılmaz, “Bir kilo et 30 TL iken vatandaş, bir kilo alıyordu; etin kilosu 38 TL olduktan sonra 30 liralık et alıyor. İllaki bir şeylerden kısmaya çalışıyor” dedi.

İTHAL ET YERLİ ETİN YERİNİ TUTMAZ

“Hiçbir zaman ithal et bizim tercihimiz olmadı” diyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Biz  tezgahımıza  getirip ithal et koymayız ama ithal et gelirse et fiyatlarındaki yükselmeyi durdurur.  Bir-iki lira da fiyatları aşağı çekmesine yardımcı olur. Ben ithal et satmak istemiyorum. Elimden geldiği kadar da satmam. İthal et, görüntü itibariyle daha esmer, lezzet anlamıyla da daha ekşimsi tada sahip. Bizim yerli etimizin yerini tutmaz. “

‘HELAL Mİ, GÜVENİLİR Mİ?’

Yerli etin daha kaliteli olduğunu dile getiren Yılmaz, gerekçesini ise şu ifadelerle sıralıyor: “Hayvan burada besleniyor, ne yediğini biliyoruz. Müşteri burada kesilen ete güvenmiyor ki her geldiğinde soruyor: ‘helal mi, güvenilir mi?’ diye. İthal edilene nasıl güvenecek?”

‘İTHALAT YAPILMASAYDI KURBAN FİYATLARI ÇOK YÜKSEK OLURDU’

İthalat yapılmasaydı kurban fiyatlarının çok yüksek olacağını söyleyen Yılmaz, “İthalat uzun süreli olursa iç piyasayı da rahatlatır ama ithalat olmamış olsaydı hem kurban fiyatları yüksek olacaktı hem de eldeki mal, kurbanda kesilip tüketilecekti. Bu sefer daha sıkıntı olacaktı” dedi.

‘FİYATLAR UCUZ OLSA DAHA RAHAT SATIŞ YAPARIZ’

Et fiyatının yüksek olduğunu söyleyen Yılmaz, “Piyasada bir durgunluk söz konusu. Bizim işimiz yüzde 50 durgun diyebilirim ama bunu fiyatların yüksekliği de en az yüzde 20’lik-30’luk kısmını etkilemiştir. Fiyatlar ucuz olsa daha rahat satış yaparız. Kıymalık et, senenin başında yani ocak ayında 28-29 liraydı, şimdi 37 lira oldu. Her ay bir lira zam geldi” diye konuştu.

“Kırmızı etten kaybolan müşteri, beyaz ete kaymadı” diyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “ Beyaz et ile ilgili insanların kafası karıştırıldı: Kuş gribidir bilmem ne… Ondan da çekildi insanlar. Beyaz et satışımız da aynı rölantide gidiyor.”

‘MAĞDURUZ’

Mağdur olduklarını dile getiren Yılmaz, “Köfteyi sucuğu kasaplar yapmasınlar diye yasakladılar. Et fiyatları yüksek. Birtakım konular bizi üzüyor” dedi.

YARIM ASIRDIR KASAPLIK MESLEĞİNİ YAPIYOR

Öte yandan yarım asırdır kasaplık mesleğini yapan 61 yaşındaki Hilmi Tanır’ın kasap dükkânına konuk olduk. Tanır, 1983’ten beridir kasap esnafı olarak Emek Mahallesi’nde olduğunu söyledi.

TAVUK ETTEN PAHALI

“Et desteklenmeyecek üretici desteklenecek” diyen Tanır, “Üretici para kazansın ki hayvan beslesin. Köylü para kazanmazsa bu işi yapmaz” diyerek üretimin altını çizdi.

Tavuğun etten pahalı olduğunu belirten Tanır, “Şu gördüğün tavuk 40 günde meydana geliyor. Et ise iki senede meydana geliyor” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.