Keçiören protokolü feshetti

Keçiören protokolü feshetti

Keçiören Belediyesi ABD Virginia Eyaleti Fairfax Belediyesi ile 2012 yılında imzaladığı kardeş şehir protokolünü son yaşanan gelişmelerden sonra tek taraflı olarak feshetti.

Keçiören Belediyesi ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanımasının ardından sessiz kalmayarak 2012 yılında ABD Virginia Eyaleti Fairfax Belediyesi ile yapmış olduğu kardeş şehir protokolünü tek taraflı olarak feshetti.

İsrail’in başkenti olması kararını tanımıyoruz

0dee78a4-28c9-4f37-b4da-0c37a8cb2ae1.jpg

Dün sabah Belediye Meclisi’nde oy birliği ile alınan karar sonrası Amerika Birleşik Devletleri Virginia Eyaleti Fairfax Belediyesi ile olan kardeş şehir protokolünü tek taraflı iptal eden Keçiören Belediyesi, belediyeler arası iş birliği yapılmayacağı kamuoyunu ilan etti. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak alınan kararı şöyle açıkladı, “ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması İslam dünyasında infiale sebep olurken Keçiören olarak ABD'nin son dönem politikalarına sessiz kalmayarak 2012 yılında ABD Virginia Eyaleti Fairfax Belediyesi ile yapmış olduğumuz kardeş şehir protokolünü tek taraflı olarak Belediye Meclis'imizde oy birliğiyle iptal edilmiştir. Kudüs'ün İsrail’in başkenti olması kararını Belediye Meclisi olarak tanımıyor, vicdan sahibi tüm insanları bu karara karşı ortak bir duruş sergilemeye davet ediyoruz.”

Tek taraflı ve yanlı alınmış bir karar

Alınan karar sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Ak, Amerika Birleşik Devletleri’nin son zamanlarda aldığı kararların Türkiye ile ilişkilerine zarar verdiğine değinerek, “ABD telafisi mümkün olmayan kararlar vermekte ve ABD karşıtı hareketleri yükseltmektedir. Bir taraftan Suriye’de terör örgütlerine silah desteği sağlamakta, diğer tarafta Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışmaktadır. ABD İslam coğrafyasına karşı yürüttüğü adaletsiz politikalar bir yenisini daha eklemiş ve Müslümanların göz bebeği olan Kudüs’ü tek taraflı ve yanlı bir şekilde İsrail’in başkenti ilan etmiştir.” dedi.

Kudüs Müslümanlar için kıyamdır

dsa_4051.jpg

Kudüs’ün 3 semavi dinin kutsal mekânlarını bünyesinde barındıran tarihi ve dini sokusu ile dünya barışına ev sahipliği yapan bir yer olduğuna vurgu yapan Ak, “Kudüs İslam’ın ilk Haremi Şerifini yüzyıllardır barındıran, koruyan ve ayakta tutan müstesna bir şehirdir. Kudüs Müslümanlar için kıyamdır. Kudüs’ün her bir karışında ilahi vahyi insanlara bildirmek ile mükellef peygamberlerin ayak izleri vardır. Kudüs’ün varlık ifadesi varoluşumuzun ve değerler manzumelerimizin ifadesidir.” İfadelerini kullandı.

Sonucunu tüm insanlık eder

Kudüs’ün tüm insanlığın mirası olduğuna dikkat çeken Başkan Ak, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesi ve Tel Aviv’deki büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararı almasının bu mirası yok edeceğini ve Ortadoğu’da yeni bir savaşa kapı aralayacağını belirtti. Alınan kararın Filistin sorununu iyice büyüteceğini ve içinden çıkılmaz bir hale sokacağını belirten Ak,  bunun sonucunu ise sadece Filistin’in değil tüm insanlığın ödeyeceğini ifade etti. Hz. Ömer’in Kudüs’ü fethinden sonra Selahaddin Eyyubi, Yavuz Sultan Selim ve Abdülhamid Han’ın Kudüs’ü koruduğunu, farklı din ve kültürlerin barış içerisinde yaşamalarını tesis ettiğini vurgulayan Ak, “1948 yılından itibaren başlayan İsrail kuşatması ile birlikte kan dökülmeye başlamış ve kutsal mekânların tahrip edilip dünya barışına büyük zararlar verilmiştir.” dedi.

Alınan karar karşısında susan herkes yarın hesap verecektir

ABD’nin aldığı kararın Filistin meselesini çözümsüzlüğe terk edeceğini söyleyen Ak, “İsrail’in saldırgan politikaları başta ABD olmak üzere tüm batı toplumları tarafından görmezden gelinmiş, Avrupa toplumunun bu duyarsızlığından istifade eden İsrail saldırganlığını pekiştirmiş ve Filistin kentlerini talan etmiştir. Bugün alınan karar karşısında susan herkes yarın hesap verecektir. Türkiye olarak geleneklerimizde zalimin karşısında susmak yoktur. Bizim mayamızda boyun eğmek yoktur. Bizim hamurumuzda İslam beldelerinin işgaline sessiz kalmak yoktur. Keçiören Belediye Meclisi olarak bizler bu kararı reddediyor ve tanımadığımız ilan ediyoruz. Uluslararası kamuoyunu, Avrupa Birliği, NATO ve Birleşmiş milletler gibi yapıları Hristiyan ve Musevi dünyasının ileri gelenlerini ve vicdan sahibi tüm insanları bu karara tepki vermelerine ve karşı çıkmaya davet ediyoruz.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.