Keçiören'de tehlike saçan cadde.. Önlem alınmalı

Keçiören'de tehlike saçan cadde.. Önlem alınmalı

Keçiören Fatih Caddesi’ndeki bir inşaat çalışması önünden yürümek zorunda kalan vatandaşlar zor anlar yaşıyor. Özellikle görme engelli bir vatandaşın kaldırımsız yolda ilerlemeye çalışması tehlikeye davetiye çıkardı.

Fatih Caddesi’nde objektiflerimize yansıyan karede dar olan kaldırıma birde şantiye alanının etrafına güvenlik için çekilen emniyet perdesinin işgal etmesi engelli vatandaşlara güçlük çıkarıyor. Kaldırımlarda bulunan elektrik direkleri ve ağaç gibi unsurların kaldırımı daraltması, üstüne bir de bu sorun eklenince engelli vatandaşlar büyük problem ile karşılaşıyor.

Yaşam alanları kısıtlanıyor

Birçok engellinin gündelik yaşamının büyük bir bölümünde engellerle karşılaştığı biliniyor. Özellikle şehir merkezlerinde semt içlerine yapılan inşaat alanlarında bu tür sorunlarla sık karşılaştıklarını belirten engelli vatandaşlar sitemde bulundu. Kaldırımların üzerlerine kurulan şantiye güvenlik perdelerinin kendi yaşam alanlarını kısıtladığını belirten engelli vatandaşlar bu konuda vatandaşları daha duyarlı olmaya davet etti.

Daha duyarlı olunmalı

Bir diğer sorunun yapılan inşaatların kaldırıma kum, moloz yığını gibi malzemeler ile kirletmesinin sorunu daha da artırdığını belirten engelli vatandaşlar, “Bu tür kaldırım dibinde yapılan inşaatlar tarafından kaldırımlar kum, moloz vb. ürünler tarafından kirletiliyor. Özellikle görme engelli yürüyüş parkurunun üstünü kapatan kum ve toprak tarzı malzemeler kaldırımda yürüyüşümüzü olanaksız hale getiriyor. İnsanlar bu konuda daha duyarlı olsalar bizler bu tür sorunlarla karşılaşmayız.” şeklinde sitemde bulunuyor.

Sorunlar hep aynı

Engelli vatandaşların yaşadıkları problemlerden bir diğeri ise sık sık gündeme getirdiğimiz kaldırımların araç işgali. Bazı engelli vatandaşlar artık bu tür sorunları gündeme getirmekten dolayı kendilerinin bile utandığını belirterek, “Sürekli aynı sorunlarla karşılaşıyoruz. İnsanlar kaldırıma araç park ediyor. Bizim yaşam alanlarımız kısıtlanıyor. Bizi asıl engelli yapan, duyarsız insanlar. Herkes birer engelli adayıdır. Bunu unutmasınlar ve yaşam alanımızı işgal etmesinler.” dedi.

Engelli birey yoktur engellenen birey vardır

Vatandaşlar ise özellikle kaldırımları kullanırken engelli vatandaşları düşünerek kullanmamızı belirtirken, “Birçok engelle boğuşan engellilere birde bizler engel olmayalım. Kaldırımlara araç park etmeyelim ve engelli park alanlarını işgal etmeyelim. Engelli birey yoktur engellenen birey vardır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki engelli sayısı

Türkiye’deki engelli sayısına baktığımız zaman ise sayı azımsanamayacak kadar fazla. Kaynaklar en eski ve en günceli 2011 yılına ait. TÜİK verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 5 milyon engelli var. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 6,6'sını engelliler oluşturuyor. Bunun yüzde 42,8’i erkek, yüzde 57,2’si kadın.

En büyük sorun kaldırımlar ve yollar

En büyük sorunları ise erişilebilirlik sorunu, engellilerin sosyal hayata katılmasının önündeki en büyük engel. Büyük çoğunluğu kaldırımlar ve yollardan şikayetçi. Evlerinin, kamu binalarının engelli kullanımına uygun olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 60’larda. Yollardan ve yaya kaldırımlarından şikayetçi olanların oranı ise yüzde 66,9’u buluyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.