Kırmızı ette rekor zam: Lokantalar zorlanıyor

Kırmızı ette rekor zam: Lokantalar zorlanıyor

Kırmızı et fiyatları Mart ayında da artmayı sürdürdü. Artışlar hazır yemek üreticileri ve tüketicilerini de zorluyor. Lokantacılar ‘’İnsanlar önce fiyatlara bakıyor daha sonra arkasını dönüp gidiyorlar” diyor.

Fiyatlardaki yükseliş lokanta müşterilerine de yansıdı. Ankara’nın birçok semtinde lokantaların gün içinde ve iftar saatinde boş olması dikkat çekti. Fiyatları yüksek bulan kişiler dışarda yeme alışkanlıklarını terk ediyor.

Ankara, Kızılay Öz Gaziantep lokanta işletmecisi Mustafa Aksu, et fiyatlarının sürekli arttığını bu yüzden de lokantaların istenilen doluluğa ulaşamadığını açıkladı. Lokantada yemek yemenin neredeyse bir lüks olduğunu söyleyen Aksu ‘’Et fiyatlarına neredeyse her gün zam geliyor. Bugün baktım enflasyon yüzde 50 olmuş. Et fiyatları rekor seviyelerde fiyat artışına uğramış. İnsanlar önce fiyatlara bakıyor daha sonra arkasını dönüp gidiyorlar‘’ ifadelerini kullandı.

ic1.jpg

ZAM ORANINA GÖRE ZAM YAPIYORUZ

Zamlar karşısında ancak yeni zamlar yaparak işleri ilerletebildiklerini söyleyen Aksu açıklamalarına şöyle devam etti:

‘’Pahalıya aldığımız malı maalesef ucuza satamıyoruz. Birçok kişi çalıştırıyoruz. İşçi çıkarmak gibi bir huyumuz olmasa da yapılan zamlar yüzünden müşteri kaybımız çok oluyor. Müşteriye güler yüzlü olmak yetmiyor. Fiyatların da yüzlerine gülmesi gerekiyor. Uzun senelerdir yemek işindeyim. Zam yapmamak için direndiğimiz, idare ettiğimiz çok olmuştur. Zamlar bir yerde belimizi büküyor. Menülere zam yapmak için Ramazan ayının bitmesini bekliyoruz. Sadece biz değiliz diğer esnaflar da zam yapacak.’’

ic2.jpg

PANDEMİYİ AŞTIK DERKEN EKONOMİ ZORLUYOR

Pandemi sürecinde de zorluk çektiklerini Aktaran Mustafa Aksu ‘’Biz pandeminin etkilerini yeni atmışken bir de bu ekonomik darboğaz çıktı. Hükümet zamlar konusunda iyi yönde bir atılım yapıyor hemen karşılığı zam olarak geliyor. Örneğin yeme gelen ufak bir zammın etkisi dalga gibi büyüyor. Hayvansal gıdanın içinde bulunduğu tüm grupları ve ürünleri etkiliyor’’ dedi.

Daha kira giderlerini, elektrik, su, doğalgaz giderlerini saymadığını aktaran Aksu, şöyle devam etti: ‘’Bunu müşteriye anlatamazsın. Ürkerse bir daha gelmez. Bu dar boğazdan kurtulmak ve düze çıkmak istiyoruz. Vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet vermek istiyoruz.’’

ETİN KİLOSU NE KADAR?

Bu arada son zamlardan sonra insanlar internette etin kilosu ne kadar sorusunun cevabını arıyor. Bu konuda Ramazan ayı münasebetiyle İstanbul'da sabitlemeye gidildi. Kırmızı et kilo fiyatı İstanbul'da anlaşmalı kasaplarda 240 ila 250 tl arasında fiyatlara satılıyor. Diğer taraftan Et Süt Kurumu da ithalata ağırlık vererek, bu etleri kendi mağazaları ile Tarım Kredi mağazalarında indirimli olarak satışa sunuyor. Buralarda etin kilosu 120 ila 140 tl arasında kotalı olarak satılıyor. Özel kasaplarda ise kıyma ve et fiyatları 300 TL'li rakamlarda satılıyor.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.