Kuantum cihazlarda devrim: IBM’in süper bilgisayarı ikinci sıraya geriledi

Kuantum cihazlarda devrim: IBM’in süper bilgisayarı ikinci sıraya geriledi

Kaliforniya merkezli Atom Computing şirketinin 1180 kübite sahip yeni bilgisayarı, rekorları alt üst etti. Bundan önce dünyanın en gelişmiş bilgisayarı 433 kübitli IBM Osprey’di. Uzmanlar kuantum çağında önemli bir eşiğin aşıldığını kaydediyor.

Dünyanın 1000 kübiti aşan ilk kuantum bilgisayarı, önceki rekorun sahibi 433 kübitli IBM Osprey’in iki katından fazla kapasiteye sahip.

Daha fazla kubite sahip olmak mutlaka daha iyi performans anlamına gelmese de, günümüzün gürültülü araştırma makinelerinin aksine, geleceğin kullanışlı kuantum bilgisayarları için çok sayıda kübite ihtiyaç duyulacak.

2-003.png

ALTYAPI DEĞİŞTİ

IBM ve Google'ınkiler gibi büyük kuantum bilgisayarları soğutulmuş süper iletken teller kullanıyor.

Kaliforniya merkezli start-up Atom Computing'in 1180 kübite sahip yeni makinesi ise 2 boyutlu bir ızgarada lazerler tarafından hapsedilen nötr atomları ile çalışıyor.

3-003.png

GELECEKTE İHTİYAÇLAR DEĞİŞECEK

Atom Computing CEO'su Rob Hays bu tasarımın, sistemi ölçeklendirmeyi ve şebekeye daha fazla kübit eklemeyi kolaylaştırdığını söyledi.

Hays, gelecekte kuantum bilgisayarların, programlanabilir kübitlerle birlikte çalışan on binlerce özel hata düzeltme kübitine ihtiyaç duyacağını belirtti.

4-003.png

MİKTAR DAHA DA ARTACAK

Hays, "Tuzaklanmış iyon ve süper iletken sistemin ölçeklendirdiği gibi, düzinelerce kübit ölçeklendireceksek, hataya dayanıklı çağa ulaşmak uzun zaman alacak. Nötr atom yaklaşımı ve sahip olduğumuz ölçeklendirme hızıyla, oraya çok daha hızlı ulaşabileceğiz" dedi.

Hays ayrıca, ekibin makinedeki kübit miktarını her birkaç yılda bir yaklaşık 10 kat artırmayı hedeflediğini kaydetti.

basliksiz-1-004.png

KÜBİT NEDİR?

İki durumlu bir cihazla gerçekleştirilen klasik ikili bitin kuantum bilgisayarlarındaki en küçük bilgi depolama birimine Qbit veya kuantum bit adı veriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.