Kuraklık kızaklara tekerlek taktırdı

Kuraklık kızaklara tekerlek taktırdı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Ünlüce köyünde yaşayan besiciler kuraklık sebebiyle kar yağmayınca, ot taşımak için kullandıkları kızaklara tekerlek takmak zorunda kaldı.

Ocak ayının sonlarına gelinmesine rağmen kuraklık ve iklim krizi sebebiyle Hakkari ve çevresinde halen etkili bir kar yağışının olmaması, yıllardır tepelerden kızaklarla ot taşıyan çiftçileri yeni yöntem arayışına itti. Yüksekova'ya yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan Ünlüce köyünde yaşayanlar, hır yıl yaz döneminde yüksek kesimlerde biçtikleri ot yığınlarını kızakla taşıması kolay olsun diye tepelere biriktirip, karın yağmasını bekliyordu. Kar yağınca da hayvanlarının yiyeceği olan ot balyalarını brandaların üzerine, kızaklara yükleyip köye getiriyorlardı. Kar yağmayınca hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, çareyi kızaklara tekerlek takmakta buldu.

111-001.jpg

“KIZAKLARIMIZ KARA SAPLANIRDI”

Büyükbaş hayvan besiciliği yapan Gökhan Yaşar, her yıl ocak ayında 2 metre karın olduğu bölgede bu sene etkili bir kar yağışının yaşanmadığına dikkat çekerek, "Geçen yıl ocak ayında fırtına ve tipiden dolayı evlerimizden çıkamazdık. Karla mücadele ederdik. Hayvanlarımıza ot vermek için de brandalarla, kızaklarla ot taşırdık. Kızaklarımız kara saplanırdı. Bu yıl kar yok. Toprağın üzerinde de kızaklar gitmiyor. Ahırımıza uzak yerlerde biriktirdiğimiz otları taşımakta güçlük çekince de çareyi kızaklara tekerlek takmakta bulduk. Şimdilik bir sorunumuz yok. Ancak kar yağdığında eski yönteme geri döneriz" şeklinde konuştu.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.