Kursa Giden Hem Osmanlıca Hem Kur’an Öğreniyor

Kursa Giden Hem Osmanlıca Hem Kur’an Öğreniyor

Türkiye’de 300’ü aşkın Halk Eğitim Merkezi ve 130 Gençlik Merkezinde vatandaşlara ve öğrencilere Osmanlıca Türkçesini öğreten Hayrat Vakfı, şimdiye kadar 300 bin kursiyere Osmanlıca eğitim olanağını sunmuş. Vakıf aynı zamanda Kur’an-ı Kerim okumasını bilm

SİNAN KAYA / HABERVAKTİM

Osmanlıca eğitimi için tüm imkânlarını seferber eden vakıf olarak bilinen Hayrat Vakfı, başta tüm Türkiye olmak üzere dünyanın birçok merkezinde Osmanlıcanın vatandaşlara öğretilmesi konusunda her türlü imkânı sağlıyor. Türkiye’de 300’ü aşkın Halk Eğitim Merkezi ve 130 Gençlik Merkezinde vatandaşlara ve öğrencilere Osmanlıca Türkçesini öğreten Hayrat Vakfı, şimdiye kadar 300 bin kursiyere Osmanlıca eğitim olanağını sunmuş. Vakıf aynı zamanda Kur’an-ı Kerim okumasını bilmeyen kursiyerlere de Kur’an ‘ı da öğretiyor.

300 BİN KURSİYERE ÜCRETSİZ OSMANLICA TÜRKÇESİ

Habervaktim’e konuşan Hayrat Vakfı Ankara Şube Başkanı Said Yavuz, Osmanlıca konusunda Türkiye’de büyük bir boşluk olduğunun altını çizdi. Yavuz, “İstanbul, Ankara gibi merkezlerde Tarih, Edebiyat veya İlahiyat okuyan öğrenciler okulda gördükleri Osmanlıca dersleri için takviye olarak kurs bulabilirler. Fakat Anadolu’nun başka bir şehrinde bu bölümleri okuyan öğrenciler, okulda gördükleri Osmanlıca dersine takviye olarak herhangi bir yerde ek olarak bir kurs ya da eğitim yeri yoktu. Hayrat Vakfı olarak bu soruna kalıcı bir çözüm üretmek için geçtiğimiz yıllarda yetkili kurumlarla yaptığımız protokollerle Türkiye genelinde 300 civarı halk eğitim merkezi ve 130 gençlik merkezinde 5 bin gönüllü öğretmenle yaklaşık 300 bin kursiyere ücretsiz olarak Osmanlıca Türkçesi eğitimini verdik.  Bu sayımız her geçen gün daha da artıyor ve dünyanın birçok merkezinde de Osmanlıca eğitimi almak isteyen vatandaşlar kurlarımıza sürekli olarak başvuruyor ve birkaç gün içinde Osmanlıca Türkçesini rahatlıkla öğreniyorlar. Ayrıca Türkiye’den sonra Almanya merkezli olarak Batının 80 merkezinde açtığımız kurslar sayesinde oralarda yaşayan yaklaşık 2 bin Türk vatandaşı Osmanlıca Türkçesi eğitimini aldı” şeklinde konuştu.  

OSMANLICA VE KUR’AN-I KERİM DERSLERİNİ KALICI HALE GETİRDİK

Osmanlıca Türkçesini öğretme çalışmalarını ilk olarak Milli Türk Talebe Birliği Vakfı ile başlattıklarını hatırlatan Yavuz , “Daha sonraki yıllarda değişik STK’larla, çeşitli Bakanlıklar ve belediyelerle yaptığımız protokollerle Osmanlıca eğitimini her geçen gün daha da yaygınlaştırdık. 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlına bağlı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü ile yaptığımız anlaşma ile Türkiye geneli 300 civarında halk eğitim merkezlerinde Osmanlıca Türkçesi eğitimini kalıcı hale getirdik. Daha sonra bu protokole 2014 yılında Kur’an-ı Kerim dersini de ekleyerek bu sefer Türkiye’deki tüm halk eğitim merkezlerinde hem Kur’an- Kerim eğitimini de bu kurslarımızın içine katmış olduk.  ” dedi.

ARKADAŞLARIMIZ BU GÖREVİ MANEVİYAT AŞKIYLA YAPIYOR

Kurslarda Osmanlıca Türkçesi derslerini veren hiçbir hocanın herhangi bir ücret almadığının altını çizen Yavuz, “Kursaklardaki eğitimci arkadaşlarımız bu işi maneviyat aşkı ile yapıyorlar. Ecdadın ve Sahabe-i Kiramın eğitim alanındaki ve diğer alanlardaki hizmet anlayışı neyse kurslarda ücretsiz alarak öğrencilere ve vatandaşlara verdikleri Osmanlıca Türkçesi hizmeti de o anlayış gibidir. Öte yandan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Müdürlüğü ile yaptığımız protokolle Osmanlıca Türkçesi dersi veren öğretmen yeterliliğini arttırmak için de 30 bin öğretmeni de Osmanlıca konusunda yetiştirdik. Önümüzdeki dönemlerde Osmanlıca dersi veren öğretmen ihtiyacı olursa bu öğretmen arkadaşlarımız hazır vaziyettedirler. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yaptığımız protokolle yaptığımız protokolle Türkiye geneli gençlik merkezlerinde 14 ile 29 yaş arası 15 bin genç Osmanlıca Türkçesini öğrendi.

50 BİN İNSAN BU VESİLE KUR’AN- I KERİM’İ ÖĞRENDİ

Hayrat Vakfı olarak en temel amaçlarının Kur’an-ı Kerimin okunmasını yaygınlaştırmak olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Hayrat Vakfı kurulduğu 1974 yılından bu yana ana hizmet olarak Kur’an-ı Kerimi hem yaymak hem de okunmasını yaygınlaştırmak olmuştur. Osmanlıca kurslarına gidenlerin birçok kişi Kur’an- Kerim okumasını bilmiyor. Bu vesileyle kurslarımızda gidenler haliyle Kur’an-ı Kerim’i de öğrenmiş oluyorlar. Şimdiye kadar 50 bine yakın vatandaşımız Osmanlıca kursunun yanında Kur’an-ı Kerim’i okumasını öğrenmiş oldu.  Ayrıca insanlarımız Kur’an- ı Kerimi daha rahat öğrenmeleri için Vakıf olarak bastımız Kur’an-ı Kerimleri sade ve rahatça okunacak şekilde bastırıyoruz. Öte yandan Elif Ba cüzü ise 33 farklı dile çevirdik ve dünya genelinde ücretsiz olarak dağıtıyoruz” diye konuştu. 

ANKARA’DA 25 BİN KURSİYER

Türkiye’nin en yoğun Osmanlıca kursiyer merkezlerinden birisinin de Ankara olduğunu dile getiren Yavuz, “Ankara’da toplam 25 bin kursiyerimiz var. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik Spor Bakanlığı’nda çalışan personellerden isteyen kişilere öğlen araları Osmanlıca Türkçesini öğretiyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.