Kuyumculardan Federasyon Talebi

Kuyumculardan Federasyon Talebi

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu sobacı, klimacı, demirci gibi birçok meslek grubuyla aynı federasyon çatısı altında yer almalarını eleştirerek, "Kuyumcuların tek başına federasyon kurabilmesi gerekiyor" dedi.

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Hüseyin Çavuşculu,kuyumculuk sektöründe baş göstereniki büyük sıkıntıyla ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

KUYUMCU GÖRÜNÜMLÜ TEFECİLER

Kuyumcu tabelası altında çalışan kredi kartı tefecilerine ilişkin konuşan BaşkanÇavuşculu, "Kredi kartı tefecileri, 'kuyumculuk' kelimesini kullanıyorlar. Kuyumcu tabelası asarak'kuyumcuyuz' diyorlar. Vergi dairesine 'kuyumcuyuz' diye dilekçe veriyorlar. Kuyumcu ruhsatı ile açılan yerlerde, vatandaşları ellerinde pos cihazı ve hesap makinesi bulunan şahıslar karşılıyor. Mesleğimizin adını kullanan kredi kartı tefecileri para satıyor, bunlar altın felan satmaz.Bu tefecilerin dükkanında altın felan da yoktur. Bu tefeciler ellerinde pos cihazı ile seyyar bir şekilde gezerler" dedi. 

İTİBARIMIZI ZEDELİYORLAR

Kuyumculuk adı altında piyasada cirit atan kredi kartı tefecilerin kuyumculuk sektörünü karaladığını belirten Başkan Çavuşculu, "Bu kuyumcu görünümlü kredi kartı tefecileri kamuoyunda itibarımızı zedeliyor. Bundan üzüntü duyuyoruz. İnsanlara derdimizi anlatırken rahat anlatıyoruz; ama kamuoyunda bu kişilerden dolayı oluşanolumsuz algıyı değiştirmek zor oluyor. Bunların kuyumcu olmadığını biliyoruz. MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) yetkilileri ve emniyetin bunları izlediklerini biliyoruz" diye konuştu. 

SOBACISI, KLİMACISI, OTO TAMİRCİSİ... HEP BİR ARADA

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Çavuşculu, bu gibi sıkıntıların yaşanmaması adına kuyumculuk sektöründe teşkilatlanma açısından bir değişime ihtiyaç olduğunu söyledi. Yasa engelinden dolayı kuyumcuların tek başına bir federasyon kuramadıklarından yakınan Çavuşculu, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kuyumcuları, demircileri, sobacıları, klimacıları, oto çalışanlarını ve birçok meslek grubunuhep aynı yerde toplamış. Bizim üst kuruluşumuz Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu gibi gözüküyor.Sobacı, oto tamircisi, klimacı ve diğer meslek kuruluşlarıyla bizim ne işimiz olur?Bunun biran önce değişmesi lazım. Bizim tek başımıza federasyon kurmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. 

İHTİSASA GÖRE FEDERASYON

Çavuşculu, "Basketbol Federasyonu, Voleybol Federasyonu var. Halbuki bunların ikisi de elle oynanıyor. Bunları 'elle oynanan sporlar' diye bir araya toplayabilir misiniz? Tabiki hayır. O zaman başarılı olmaz. Bunları niye ayırmışlar çünkü o alanda ihtisas sahibi. Bizde ise durum tam tersi. Biz bu federasyonun bizi temsil etmediği gerekçesiyle mahkemeye verdik. Bakanlığa, 'bizi kurtarım' dedik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ada bu sıkıntımızı arz ettik.Biz ayrı bir federasyon olursak devletle ve hükümetlerle çok iyi diyalog kurulur. Devletin menfaatine olacak kararlar alınır" ifadelerini kullandı.

26 ODA BİR FEDERASYON KURAMIYOR

Kuyumcuların federasyon ve oda kurabilmesi adına ilgili yasanın esnetilmesi çağrısında bulunan Çavuşculu, "Bakanlık 'şu kadar sayı isteriz' diyor. Yozgat'ta, Çorum'da, Muş'ta, Bingöl'de , Hakkari'de, Van'da buralarda oda kurulamıyor. Oda kurulabilmesi için o ilde 500 tane üye olması lazım. 26 tane kuyumcular ve saatçiler odası var. 26 ile bir federasyon kuramıyoruz.Federasyon kurabilmemiz için 40 odaya ihtiyaç var " dedi. 

SAYI KURALI ESNETİLMELİ

Bu konuda önerilerde bulunanÇavuşculu, şunları söyledi: "Bizim birlikte hareket edeceğimiz teşkilatlanmaya ihtiyacımız var. Kuyumculuk yasasına ihtiyacımız var. Sayıya bakılmazsızın biz bir federasyon ve oda kurabilmeliyiz. Çünkü kuyumculuk sektörünün ekonomik bir değeri var.Ankara Kuyumcular Odası olarak gerekli girişimlerimizi yapıyoruz. Bir netice alacağımızı umut ediyorum."

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.