Likopen mucizesi devrede! Şifa deposu tezgahlarda yerini aldı

Likopen mucizesi devrede! Şifa deposu tezgahlarda yerini aldı

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte taze sebze ve meyveler tezgahlarda yerini almaya başladı. Uzmanlar, bazı şifa deposu meyvelerin günlük beslenme alışkanlıklarına eklenmesi gerektiğini söylüyor. Yapılan araştırmalar Likopen mucizesine dikkat çekiyor.

Yaz mevsimi geldi çattı. Pazar tezgahları taze ürünlerle dolmaya başladı. Son yıllarda yapılan araştırmalar, Likopen adı verilen bir karotenoidin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyduğu ortaya çıktı.

HÜCRESEL HASARI AZALTIYOR

Likopen, domates, karpuz, pembe greyfurt gibi bazı meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan bir pigmettir ve kırmızı, turuncu veya pembe renkteki bu gıdalara rengini veriyor. Likopenin antioksidan özellikleri, hücresel hasarı azaltmada önemli bir rol oynar. Ayrıca, kalp-damar hastalıkları, kanser, göz sağlığı gibi birçok hastalıkla ilişkilendiriliyor. Özellikle, likopenin prostat kanseri riskini azalttığına dair bazı kanıtlar bulunmaktadır.

basliksiz-1-kopya-001.jpg

"GÜNLÜK BESLENMEYE DAHİL EDİLMELİ"

Beslenme uzmanları, günlük beslenme alışkanlıklarına likopen açısından zengin gıdaların dahil edilmesini öneriyor. Ancak, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiği bildiriliyor. Likopenin sağlık üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için bilim dünyası çalışmalarına devam ediliyor. Öte yandan, likopenin sağlıkta bir mucize madde olup olmadığı konusu hala tartışma konusu olsa da, düzenli olarak likopen içeren gıdalar tüketmek sağlık için faydalı olabilir.

GÜZELLİK VE GENÇLİĞİN HİZMETİNDE

Domates, karpuz, kırmızı biber, kırmızı greyfurt, kuşburnu ve kızılcık gibi kırmızı meyve ve sebzeler cildimize oldukça faydalı besinler. Uzmanlar, onlara bu özelliği kazandıran zengin likopen içerikleri olduğunu söylüyor. Likopen, cildin alt dokusunda yoğunlaştıkça, güneşin zararlı UV ışınlarına kalkan oluyor. İçeriden koruyarak yaşlanmasını yavaşlatıyor. Güzellik uzmanları, kırmızı meyve ve sebzeli karışımlardan maske ve peeling da hazırlıyor.

basliksiz-1-kopya-003.jpg

LİKOPEN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Likopenin en çok yer aldığı besin kırmızı rengini verdiği domtestir. Ayrıca likopen karpuz, greyfurt, papaya, mango, kayısı, kuşburnu gibi besinlerde de yer alır. Güneşte kurutulmuş domates ve salça gibi domatesten elden edilen bazı ürünler de güçlü likopen kaynağıdır. Diğer yandan kuşkonmaz, hurma ve kırmızı biber gibi besinlerde de likopen bulunur.

İşte Likopenin bulunduğu besinler;

Domates, Greyfurt, Karpuz, Papaya, Mango, Kuşburnu, Kuşkonmaz, Kırmızı biber, Kayısı ve Hurma"

Kaynak:Vahide Ayça Yaslı / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.