Madde bağımlılığında aile bağları önemli

Madde bağımlılığında aile bağları önemli

Gazetemize konuşan Psikiyatri Uzmanı Volkan Şahiner, Türkiye’de madde bağımlılığı iyileşme oranının ABD ve Avrupa’ya göre yüksek olduğunu vurgulayarak “Bunu daha da artırmanın yolu aile desteği ve aile bağlarından geçiyor” dedi.

Alevi İnanç Birliği Vakfı tarafından düzenlenen Ozanlar Programının konuğu bu hafta 1-7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Volkan Şahiner oldu. Madde bağımlılığından korunma yöntemleri ve bağımlılıkla mücadelede aile bağlarının öneminden bahsedilen program yoğun katılımla gerçekleşti. Programda gazetemize konuşan Doç. Dr. Volkan Şahiner, madde bağımlılığı yaş düzeyinin 14 yaşına kadar indiğine ve bu konudaki mücadelede ebeveynlerin iletişiminin önemli olduğuna değinerek, “Madde bağımlılığının tedavi süreci; hem hasta ve hasta yakınları hem de tedavi ekibi ve doktor açısından çok zordur. Bu kadar emeğe rağmen remisyon (iyileşme) oranları istediğimiz seviyede olmuyor fakat ülkemizdeki iyileşme oranları Avrupa ve ABD’ye göre yüksek. Başarının nedeni tedavi yöntemleri değil, ebeveynlerin mücadelesinden kaynaklanıyor. Bu iyileşme oranlarını daha da artırmanın yolu aile desteği ve aile bağlarını artırmaktan geçiyor” diye konuştu.

bagimlilik22.jpg

BAŞARININ SIRRI EBEVEYN MÜCADELESİ

Hem kamuda hem de özel sektörde uzun süredir madde bağımlılığı üzerinde çalıştığını dile getiren Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Volkan Şahiner, 16-25 yaş grubunda madde bağımlılığına sıklıkla rastlandığını fakat bunun son zamanlarda 14 yaşa kadar düştüğünü vurgulayarak “Madde bağımlılığının tedavi süreci; hem hasta ve hasta yakınları hem de tedavi ekibi ve doktor açısından çok zordur. Bu kadar emeğe rağmen remisyon (iyileşme) oranları istediğimiz seviyede olmuyor fakat ülkemizdeki iyileşme oranları Avrupa ve ABD’ye göre yüksek. Başarının nedeni tedavi yöntemleri değil, ebeveynlerin mücadelesinden kaynaklanıyor. Bu iyileşme oranlarını daha da artırmanın yolu aile desteği ve aile bağlarını artırmaktan geçiyor. Çocuk madde kullanımını 5 kerede tekrar etse, annelerimiz evladını ne evden atıyor ne evlatlıktan reddediyor. Her zaman mücadelesine devam ediyor. Bu bizim için çok büyük bir artı. Bu artıyı muhafaza etmenin ben kültürel anlamda; yani aile bağlarının korunmasının önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

genel122.jpg

İLETİŞİM GÜÇLÜĞÜ YAŞANIYOR

Volkan Şahiner, ebeveynlerin çocuklarına normal yollarla nasıl ve nelerden zevk alabileceklerini, nelerden hoşlanacaklarını ve sağlıklı yollardan nasıl yetişeceklerini aktarmakta güçlük çektiğini belirterek, “Bundan dolayı çocuklar hazlarını yasal olmayan yollardan uyuşturucu, alkol gibi veya bir takım toplum tarafından uygun görülmeyen aykırı hareketler yaparak bulmaya çalışıyorlar. Gençlere sevildiğini ve takdir edildiğini hissettiremiyoruz. Hastalarım ‘Anne babam beni sevmiyor ama arkadaşlarım çok takdir ediyor’ diyor. Arkadaşlarının takdir sebepleri olarak saydığı şeyler arasında madde kullanımı da oluyor. Bundan dolayı maalesef böyle yasal olmayan yollara başvuruluyor” dedi.

volkan-sahiner-konusuiyor.jpg

HATALARIYLA SEVMELİYİZ

Şahiner, “Çocuklarımızla iletişimi artırarak ne yiyor ne içiyor nasıl sıkıntıları var bilmeliyiz. Ayrıca sık sık takdir etmeliyiz. Yani varlığının bile bizim için değerli olduğunu ve onun bir mutluluk kaynağı olduğunu, onun mevcut haliyle hatasıyla yanlışları ve eksikleriyle sevdiğimizi göstermemiz lazım” şeklinde konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.